Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Διαδοχικές συναντήσεις Προέδρου της Δημοκρατίας

ΑΘΗΝΑ » Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας έγινε δεκτός χθες το μεσημέρι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον ενημέρωσε για την εντολή που, όπως είπε, έχει από τον πρωθυπουργό ότι «τάγματα εφόδου στη χώρα και νεοναζιστικές οργανώσεις δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές».

Ο Κ. Παπούλιας υποδέχθηκε τον υπουργό επισημαίνοντας ότι παρακολουθεί τις πολύ σημαντικές δραστηριότητες και πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει.
Ο Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο για την αναφορά του προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τις εγκληματικές δραστηριότητες της Χρυσής Αυγής.
Υπογράμμισε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι «η συντριπτική -όχι απλώς η μεγάλη- πλειοψηφία των γυναικών και των ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας είναι περήφανοι άνθρωποι, οι οποίοι δίνουν τα πάντα για την προστασία της ζωής, της περιουσίας και της ασφάλειας του Ελληνα πολίτη. Και μάλιστα υπό δυσχερέστατες συνθήκες, με χαμηλότατους μισθούς και σε ένα κλίμα το οποίο δεν επιτρέπει πάντοτε να αποδώσουν το μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους».
Ομως, σημείωσε, «κάνουν ό,τι μπορούν από το 1984 έχουν θρηνήσει 86 θύματα. Δεν γνωρίζω καμιά άλλη επαγγελματική ομάδα ή ο,τιδήποτε και αν το χαρακτηρίσει κανείς, να έχει τέτοιον αριθμό θυμάτων για την προστασία της ζωής και της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών».
Το ίδιο ο κ. Δένδιας επανέλαβε και στις δηλώσεις του, μετά το τέλος της συνάντησης.
Ο Κάρολος Παπούλιας μίλησε για την εντύπωση που του έκανε η γυναίκα αστυνομικός που έπαιξε έναν σημαντικό ρόλο στη σύλληψη του δράστη.
«Θα την καλέσω την άλλη εβδομάδα, κύριε Πρόεδρε, γιατί είναι καλό να προβάλουμε παραδείγματα», σημείωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης για να συμπληρώσει ο κ. Παπούλιας: «Βέβαια, αξίζει τον κόπο».
Ο Νίκος Δένδιας απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. που μετακινήθηκαν ή παραιτήθηκαν, δήλωσε ότι «αυτό που έγινε δεν συνιστά παραδοχή ή υπόμνηση ότι έχουν σχέση με τη Χρυσή Αυγή. Οι ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ. το λένε καθαρά. Παρακαλώ να τις διαβάσετε».
Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ
Το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου πέρασε χθες το πρωί ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, στον απόηχο των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής.
Ο κ. Μεϊμαράκης είπε στον Κάρολο Παπούλια ότι πρέπει να εξηγηθούν ξανά στους πολίτες οι αρετές της Δημοκρατίας και όχι μόνο τα αρνητικά του φασισμού.
«Οπως γνωρίζετε οι εκλογές του 2012 έγιναν μέσα σ’ ένα κλίμα έντασης και ο πολίτης δικαιολογημένα έδωσε μια τιμωρητική, διαμαρτυρίας ψήφο. Ομως η Βουλή, μ’ αυτή την ψήφο, έπρεπε να δώσει λύσεις και η θητεία της διαρκεί πάρα πολύ καιρό. Δεν ήταν μια στιγμιαία έκφραση. Πιστεύω λοιπόν, ότι πρέπει δυναμικά να εξηγήσουμε ξανά στους πολίτες τις αρετές της Δημοκρατίας: τη δημιουργία, την καλή προσπάθεια προσφοράς στα κοινά, τις υπηρεσίες προς τον πολίτη. Δεν αρκεί δηλαδή, τα αρνητικά μόνο του φασισμού, του ναζισμού, της πολιτικής βίας. Αλλά, οφείλουμε όλοι και πρώτα εμείς να δώσουμε το παράδειγμα, να ξαναδείξουμε ότι οι άγραφοι νόμοι, οι άγραφοι κανόνες, οι ηθικοί κανόνες, η ποιότητα του πολιτικού διαλόγου πρέπει να ξαναμπεί στην πρώτη γραμμή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βουλής είχε τονίσει ότι υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις που αμαυρώνουν την εικόνα του κοινοβουλίου.
«Πολλές φορές ξέρετε επειδή στους κανόνες υπάρχουν και εξαιρέσεις, μεμονωμένες περιπτώσεις αναδεικνύονται και αμαυρώνουν και γκριζάρουν συνολικά την εικόνα της Βουλής, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών θεωρώ ότι δημιουργικά συμμετέχει στον διάλογο που γίνεται για την εξεύρεση λύσεων. Πάντα βεβαίως υπάρχουν εντάσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητάμε. Και πρέπει να βρούμε μία λύση ώστε να απομονώσουμε πλήρως τη βία και τις ακραίες φωνές, οι οποίες πολλές φορές σ’ αυτές τις έκτακτες συνθήκες που ζούμε βρίσκουν έδαφος», επεσήμανε.
Εν συνεχεία, ο πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την πεποίθησή του ότι όλοι μπορούν να ανταποκριθούν στο κοινωνικό κάλεσμα για αντιμετώπιση φαινομένων που όλοι κατακρίνουν.  “Ξέρω ότι είστε ένας άνθρωπος με βαθύτατη δημοκρατική δομή και ανησυχείτε, όπως όλοι μας, για τα τελευταία φαινόμενα τα οποία έχουν ξεπεράσει κάθε όριο πια. Και πιστεύω, κύριε Πρόεδρε, ότι όλοι μαζί μπορούμε να ανταποκριθούμε στην κοινωνία, γιατί ήδη έχει δημιουργηθεί μια κοινωνική συμμαχία ευρύτατη στους πολίτες κατά αυτών των φαινομένων και θα πρέπει όλοι μαζί να ανταποκριθούμε ώστε πράγματι, αφήνοντας τις επιμέρους διαφορές μας και προσπαθώντας να δώσουμε διαφορετικές προτάσεις ο καθένας για την εξεύρεση λύσης στα προβλήματα που υπάρχουν, να μην υπάρξει ούτε μία έκπτωση στη Δημοκρατία μας, στα ατομικά δικαιώματα, στην ελευθερία του λόγου και στην προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή”, τόνισε χαρακτηριστικά.
ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΑΠΟ
ΤΟΝ Χ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Τις επιφυλάξεις του για τη σύγκληση του πολιτικού συμβουλίου υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για το θέμα της Χρυσής Αυγής, εξέφρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου.
Αφορμή ήταν η επισήμανση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Βούτση ότι δεν αντιλαμβάνεται γιατί ο υπουργός Δικαιοσύνης έσπευσε να διατυπώσει την άρνησή του να γίνει η συζήτηση για τη Χρυσή Αυγή.
Απαντώντας, ο κ. Αθανασίου, αφού διευκρίνισε ότι εκφράζει προσωπική του άποψη και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τη βούληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ανέφερε ότι ο ίδιος έχει επιφυλάξεις αν πρέπει να γίνει η σύγκληση του πολιτικού συμβουλίου, καθώς δεν θα προσφέρει τίποτα.
Συμπλήρωσε δε, ότι δεν θέλει να θεωρηθεί ως ποδηγέτηση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, στο έργο της ίδιας της Δικαιοσύνης που συνεχίζεται.
Ακόμα, απαντώντας ο κ. Αθανασίου στις βολές που δέχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη μη κατάθεση μέχρι σήμερα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, παραδέχτηκε ότι υπάρχει καθυστέρηση, ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα είναι ένα από τα αμέσως επόμενα νομοσχέδια που θα καταθέσει.
Αφορμή ήταν η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, του νομοσχεδίου για την ηλεκτρονική παρακολούθηση των καταδίκων, υπόδικων και κρατουμένων με το ειδικό “βραχιολάκι”.
Ο κ. Αθανασίου εμφανίστηκε ανοικτός σε περαιτέρω βελτιωτικές αλλαγές, ενώ τόνισε ότι ένας από τους κύριους στόχους του νομοσχεδίου είναι η μερική αποσυμφόρηση των φυλακών. Οπως τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, η Ελλάδα ξεπερνά κατά πολύ το ανώτατο ευρωπαϊκό όριο και έχουν γίνει σοβαρές καταγγελίες και έχει καταδικαστεί επανειλημμένα για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το ανώτατο ευρωπαϊκό όριο, είπε ο κ. Αθανασίου, είναι 9.886 θέσεις στις φυλακές, ενώ ο συνολικός αριθμός καταδίκων και υπόδικων στην Ελλάδα φθάνει στις 13.139 θέσεις. Μόνον οι υπόδικοι, όπως ανέφερε, φθάνουν στους 3.129.
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών», ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ και Ανεξάρτητοι Ελληνες επιφυλάχθηκαν, ενώ οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής απουσίαζαν από τη συζήτηση.
Η ΔΗΜΑΡ
«Επιλογή κατώτερη των περιστάσεων, που αποδυναμώνει το κοινό δημοκρατικό πολιτικό στίγμα» θεωρεί η ΔΗΜΑΡ την άρνηση της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας για συνάντηση πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Στη συνεδρίασή της χθες, η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος συζήτησε τις εξελίξεις στο κρίσιμο θέμα της αντιμετώπισης της αντιδημοκρατικής δράσης της Χρυσής Αυγής.
Η Επιτροπή αποφάσισε να επαναφέρει τις επόμενες μέρες στη Βουλή το αίτημα της πρότασης για ψήφιση του αντιρατσιστικού νόμου, που έχει καταθέσει μαζί με το ΠΑΣΟΚ.
«Για εμάς, η δημιουργία ενός αρραγούς μετώπου όλων των κομμάτων της δημοκρατίας για την αντιμετώπιση του φασιστικού κινδύνου, αποτελεί σταθερή επιλογή. Καμία πολιτική διαφορά και αντίθεση δεν πρέπει να εμποδίσει την ενότητα απέναντι στο απόλυτο κακό» επισημαίνει η ανακοίνωση της Επιτροπής, μετά τη συνεδρίαση, και προσθέτει ότι «όλα τα κόμματα, πρέπει χωρίς αντιμετάθεση πολιτικών ευθυνών, να συνεννοηθούν σε ένα μόνιμο και πολύμορφο πλαίσιο αποφασιστικών δράσεων».
ΤΟ ΚΚΕ
«Η Χρυσή Αυγή είναι, όπως επανειλημμένα έχουμε πει, εγκληματική ναζιστική οργάνωση και γι’ αυτό πρέπει να ενεργοποιηθεί, χωρίς άλλη καθυστέρηση ή ανοχή, το ποινικό δίκαιο και οι δικαστικές διαδικασίες που υπάρχουν.
Η πάλη με τις ιδέες, πολιτικές και πρακτικές της Χρυσής Αυγής, δεν γίνεται με κάποιες διαβουλεύσεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, αλλά με κινητοποίηση και δράση του εργατικού λαϊκού κινήματος σε όλους τους χώρους, όπου εκεί κρίνεται ο ρόλος και η ευθύνη της κάθε πολιτικής δύναμης. Στη βουλή υπάρχουν διαδικασίες όπου μπορεί να γίνει συζήτηση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και γι’ αυτό προτείνουμε να διεξαχθεί προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή», τονίζεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ.
ΟΙ ΑΝΕΛ
Με κύριο αντικείμενο την αντιμετώπιση «της ναζιστικής βίας» συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών, υπό την προεδρία του Πάνου Καμμένου, η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων χθες το μεσημέρι.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Καμμένος στους βουλευτές, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες «θα συμμετέχουν σε όλες τις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του ναζιστικού φαινομένου και της βίας».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα