Συνάντηση εργασίας με στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Ποιότητας Ζωής του Υπουργείου Υγείας πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 10.30 το πρωί στα γραφεία της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, παρουσία του Διοικητή της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Νεκτάριου Παπαβασιλείου, του Υποδιοικητή Δημήτρη Αγαπίου και των Δ/νσεων Δημόσιας Υγείας και Προγραμματισμού, με αντικείμενο τον από κοινού σχεδιασμό, συνεργασία και συντονισμό δράσεων ενημέρωσης, πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης, όχι σε ευκαιριακή βάση, αλλά μέσω ενός οργανωμένου συστηματικού προγράμματος, στο πλαίσιο υλοποίησης του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου (ΕΠΠΕ).
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας παρουσιάστηκε η στρατηγική του υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Δημόσια Υγεία 2021-25 και της υλοποίησης για πρώτη φορά δράσεων, οι οποίες βασίζονται σε βέλτιστες πρακτικές που τεκμηριωμένα συμβάλουν στην μείωση των ανισοτήτων στην υγεία και την προαγωγή υγείας όλου του πληθυσμού.
Από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Ποιότητας Ζωής του Υπουργείου Υγείας στη σύσκεψη συμμετείχαν η Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής, κα Φωτεινή Κουλούρη, η Προϊσταμένη του Τμήματος Μη Μεταδοτικών Νοσημάτων & Διατροφής της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος, κα Καλύβα Φωφώ και η κα Σωτηρίου Ευαγγελία, Διαιτολόγος του Τμήματος Μη Μεταδοτικών Νοσημάτων& Διατροφής.
Όπως σημειώνεται, η Δευτερογενής Πρόληψη αφορά στον 2ο άξονα Στρατηγικής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Δημόσια Υγεία και προβλέπει την εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων για την έγκαιρη διάγνωση νόσων διαμέσου της παροχής δωρεάν εξειδικευμένων διαγνωστικών εξετάσεων για παράγοντες κινδύνου και νοσήματα που δεν έχουν εκδηλωθεί κλινικά. Αναπόσπαστο μέρος της Δευτερογενούς Πρόληψης αποτελεί ο μαζικός σε επίπεδο πληθυσμού προσυμπτωματικός έλεγχος.
Ειδικότερα, αντικείμενο της συνάντησης ήταν ο από κοινού σχεδιασμός, συνεργασία και συντονισμός δράσεων ενημέρωσης, πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης, όχι σε ευκαιριακή βάση, αλλά μέσω ενός οργανωμένου συστηματικού προγράμματος, στο πλαίσιο υλοποίησης του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου (ΕΠΠΕ).
Το εγκεκριμένο πρόγραμμα πρόληψης που έχει ενταχθεί στο σχεδιασμό και βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης αφορά στον Προληπτικό Διαγνωστικό Έλεγχο του καρκίνου του μαστού- «Φώφη Γεννηματά».
Θα ακολουθήσουν:
1. Προληπτικός Διαγνωστικός Έλεγχος του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας
3. Προληπτικό Διαγνωστικό Έλεγχο Καρκίνου του Παχέος Εντέρου
4. Προληπτικό Διαγνωστικό Έλεγχο του Καρδιαγγειακού Κινδύνου.
Η υλοποίηση του Προγράμματος Προληπτικού Διαγνωστικού Έλεγχου του καρκίνου του μαστού- «Φώφη Γεννηματά, όπως και των προαναφερόμενων που θα ακολουθήσουν, στοχεύουν:
Στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του πληθυσμού με τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος, πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης.
Στην αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων στην υγεία για τα μεσαία και χαμηλά στρώματα.
Στην καθιέρωση για πρώτη φορά καθολικής πρόσβασης σε πληθυσμιακά προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου, μρε ιδιαίτερη έμφαση σε δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας μας.
Στην καταγραφή και διάθεση για πρώτη φορά στην Ελλάδα δεδομένων για την κατάσταση υγείας του πληθυσμού (Populaation Health Data).
Τέλος, σημειώνεται πως στο πλαίσιο αυτό, θα ακολουθήσουν νεότερες ανακοινώσεις που θα αφορούν στο σχεδιασμό της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης για την ενημέρωση του πληθυσμού, την ένταξη των επαγγελματιών και φορέων υγείας στο Πρόγραμμα και πρακτικές διευκόλυνσης για την υλοποίηση του διαγνωστικού ελέγχου.