Με επίκεντρο τον αειφόρο τουρισμό, την πιστοποίησή του και τις προοπτικές συνεργασίας στην Κρήτη για την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών στον τουρισμό, πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση εργασίας στην Περιφέρεια Κρήτης.
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, η συνάντηση ήταν η πρώτη κι έγινε παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης. Στη διάρκεια της, σημειώνεται πως «ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κυριάκος Κώτσογλου και οι εκπρόσωποι των Ενώσεων ξενοδόχων από τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης, συζήτησαν τις προοπτικές που ανοίγονται για τον τουρισμό της Κρήτης μέσα από την προσπάθεια πιστοποίησης μιας αειφόρου στρατηγικής για όλο το νησί στον τομέα του τουρισμού».
Στόχος, όπως τονίστηκε, είναι «να παραμένει η Κρήτη αναλλοίωτος προορισμός, συνεχίζοντας να προσφέρει τα μοναδικά στοιχεία πολιτισμού και φυσικού περιβάλλοντος που διαθέτει. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που αναπτύχθηκε θ’ ακολουθήσει συνεργασία με όλους τους Αυτοδιοικητικούς, παραγωγικούς και τουριστικούς φορείς».
Η παραλία Παχιά Άμμος στον Σταυρό Ακρωτηρίου, είναι μια από τις σπάνιες καθαρές και ανέγγιχτες παραλίες στη βόρεια πλευρά των Χανίων. Αυτό το πανέμορφο φυσικό καταφύγιο δεν είναι μόνο μια πολύ αγαπημένη δημόσια παραλία, ανοιχτή σε όλους, αλλά αποτελεί επίσης περιοχή ωοτοκίας για την απειλούμενη με εξαφάνιση θαλάσσια χελώνα
καρέτα-καρέτα. Κάθε χρόνο, όλο και περισσότερα αυγά βρίσκονται και προστατεύονται σε αυτή την παραλία. Στην άμμο, φυτρώνουν λευκά θαλάσσια κρίνα Pancratium maritinum, ένα άλλο είδος που απειλείται. Στο βόρειο άκρο, υπάρχει ένας αρχαιολογικός χώρος με ένα αρχαίο λατομείο και ένα απολιθωμένο δάσος όπου ανακαλύφθηκαν πρόσφατα σπάνια
ριζώματα.
Ο δήμος Χανίων έχει αποφασίσει να κατασκευάσει ένα αντλιοστάσιο λυμάτων ακριβώς σε αυτή την παραλία (στο σημείο Α44) με επιφάνεια 150 τ.μ. και βάθος τουλάχιστον 6 μ.
Πρόκειται για μια σοβαρή απειλή με τεράστιες οικολογικές συνέπειες για τις θαλάσσιες χελώνες και την υπόλοιπη θαλάσσια και φυτική ζωή. Και φυσικά για τους κατοίκους του Σταυρού και για τους επισκέπτες που έρχονται να απολαύσουν τη φυσική ομορφιά του!
Σε περιπτώσεις ημερών με τεχνικές δυσκολίες ή διακοπών ρεύματος -όπου υπάρχουν πολλές- τα λύματα θα καταλήγουν στην παραλία, καταστρέφοντας τη ζωική και φυτική ζωή. Το αντλιοστάσιο λυμάτων θα αναδίδει μια δυσάρεστη οσμή και δεν θα είναι πλέον ένα ασφαλές σημείο για τους πολλούς ανθρώπους που απολαμβάνουν τώρα την αμμώδη
παραλία και τα καθαρά νερά. Το αντλιοστάσιο θα μπλοκάρει επίσης το μονοπάτι περιπάτου προς την αρχαιολογική ζώνη, μια περιοχή δημόσιου ενδιαφέροντος.
Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που θα έπρεπε να γίνει πριν από ένα τέτοιο έργο, δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ στους κατοίκους της περιοχής και δεν μπορεί να βρεθεί. Το 1973 η περιοχή του Σταυρού χαρακτηρίστηκε ως τοπίο εξαιρετικού φυσικού κάλλους, το οποίο χρήζει ειδικής κρατικής προστασίας (ΦΕΚ 1242/Β/1973), ενώ η Οικολογική
Πρωτοβουλία Χανίων έχει υποβάλει αίτημα για να λάβει η περιοχή του Σταυρού το καθεστώς υποψήφιας για ένταξη στο Δίκτυο Natura 2000.
Επιπλέον, οι κάτοικοι του Σταυρού ουδέποτε ενημερώθηκαν ή ζητήθηκε η γνώμη τους για το εν λόγω έργο.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την ελληνική νομοθεσία του άρθρου 1 του ν. 86 του ν. 3852/2010, καθώς και με τη νομοθεσία της Ε.Ε. περί ενημέρωσης και διαβούλευσης με δικαίωμα ανταλλαγής απόψεων ή και αντιρρήσεων από φορείς και πολίτες. Σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος, η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας και δικαίωμα του καθενός.
Οι κάτοικοι και οι φίλοι της παραλίας Παχιά Άμμος στον Σταυρό, πιστεύουν στην ανάγκη ύπαρξης μονάδας επεξεργασίας λυμάτων στην περιοχή. Πιστεύουν όμως ότι δεν είναι η κατάλληλη θέση για το αντλιοστάσιο του Α44. Θα καταστρέψει μια ευαίσθητη περιοχή
οικολογικής, πολιτιστικής και κοινωνικής σημασίας.
Παρακαλούμε υπογράψτε αυτό το ψήφισμα για την υποστήριξη της διαμαρτυρίας. Και βοηθήστε μας να σώσουμε αυτήν την όμορφη και σημαντική παραλία για τις μελλοντικές γενιές!
https://chng.it/W7JbDhZsPc
https://www.facebook.com/groups/5605539562833491