Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Συνάντηση για την διαχείριση ζωϊκών υποπροϊόντων στη ΔΕΔΙΣΑ

Με πρωτοβουλία του Προέδρου της ΔΕΔΙΣΑ και Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Καθαριότητας Δήμου Χανίων, κ. Τσουπάκη Μιχαήλ πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας με θέμα την Ορθή Διαχείριση Ζωϊκών Υποπροϊόντων (ΖΥΠ) –αντιμετώπιση της απόρριψης υπολειμμάτων αλιευμάτων και κρεάτων σε κάδους αστικών αποβλήτων την Παρασκευή στα γραφεία της ΔΕΔΙΣΑ.
Στη συνάντηση συμμετείχαν από το Σύλλογο Κρεοπωλών Χανίων ο Πρόεδρος κ. Φιωτάκης Κων/νος και ο Γραμματέας κ. Τζαμπαζάκης Αντώνης, από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων ο Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής κ. Ροκάκης Αντώνη και ο Υπεύθυνος ΓΕΜΗ και εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων κ. Πατεράκης Γιώργος, από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Χανίων Περιφέρειας Κρήτης ο αν. Προϊστάμενος κ. Καστρινάκης Μιχαήλ του Τμήματος Κτηνιατρικής, και η αν. Προϊσταμένη Ανεζάκη Ευαγγελία Τμήματος Αλιείας και από μέρους της ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ), πλέον του προέδρου της, ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Κουτράκης Ιωάννης και η Υποδ/ντρια Μεταφορών Επικινδύνων Υλικών & θεμάτων Χημικού Μηχανικού, κα Φλεμετάκη Μαρία.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε μια προσπάθεια εύρεσης πρακτικών λύσεων ενημέρωσης των υπευθύνων των καταστημάτων λιανικής πώλησης κρεάτων (Κρεοπωλεία) και ιχθύων (Ιχθυοπωλεία) κυρίως, αλλά και των Πολυκαταστημάτων Τροφίμων και των εργαστήριων επεξεργασίας κρέατος σχετικά με την ορθή διαχείριση ζωϊκών υποπροϊόντων (ΖΥΠ), καθώς έχει παρατηρηθεί ότι, κατά καιρούς, κάδοι αστικών αποβλήτων περιέχουν μικροποσότητες από υπολείμματα αλιευμάτων και κρεάτων (Ζωϊκά Υποπροϊόντα), με αποτέλεσμα, πλην της δυσοσμίας, την παραγωγή «στραγγισμάτων», καθώς και τη δημιουργία κινδύνων για την υγεία των εργαζομένων στα οχήματα αποκομιδής και στις εγκαταστάσεις του ΕΜΑΚ & ΧΥΤΥ Χανίων, όπου τελικά αποδέχονται τα απορρίμματα.
Επιπλέον συζητήθηκαν δυνητικοί τρόποι αποτροπής τέτοιων συμπεριφορών από τους επαγγελματίες του σχετικού κλάδου, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.
Επισημάνθηκε ακόμη ότι, τα ΖΥΠ δεν κατατάσσονται στην κατηγορία των «βιοαποβλήτων» – αποτελούν υποπροϊόντα και όχι απόβλητα- συνεπώς δεν δύναται να απορρίπτονται στους καφέ κάδους που θα αναπτυχθούν κατά την επέκταση του υφιστάμενου Προγράμματος Διαλογής στην Πηγή Βιοαποβλήτων που υλοποιεί η ΔΕΔΙΣΑ A.E. (OTA), βάσει Προγραμματικής Σύμβασης με το Δήμο Χανίων.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε θετικό κλίμα και με κοινή απόφαση και δέσμευση για τη διενέργεια σειράς εκδηλώσεων με σκοπό την πληρέστερη ενημέρωση των επαγγελματιών του κλάδου για την Ορθή Διαχείριση Ζωϊκών Υποπροϊόντων (ΖΥΠ) και πως μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα/τα ορθής διαχείρισης των ΖΥΠ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα