» Παρουσιάστηκε η νέα παραγωγή “Γιοί και κόρες”
Με δύο γυναίκες στο τιμόνι, την Σοφία Μαλανδράκη, πρόεδρο Δ.Σ. και την Εύη Θεοδώρου, καλλιτεχνική διευθύντρια, επιχειρεί το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης να κάνει μία “επανεκκίνηση” που θα το φέρει πιο κοντά στους καταστατικούς του στόχους αλλά και στην τοπική κοινωνία της Κρήτης.
Προχθές το βράδυ λοιπόν, την ώρα που στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων οι αντιπαραθέσεις “μαίνονταν” για τα πολλά και ουσιώδη θέματα που αφορούν τον Δήμο μας, το ακριβώς αντίθετο κλίμα επικρατούσε στη συνάντηση γνωριμίας που διοργάνωσε η νέα διοίκηση του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κρήτης με φορείς και προσωπικότητες του πολιτισμού, αυτοδιοικητικούς και δημοσιογράφους, στον Ιστιοπλοϊκό Ομιλο Χανίων.
«Η αποψινή βραδιά είναι μια ευκαιρία να συστηθούμε ως νέα διοίκηση αλλά και να γνωριστούμε με τους ανθρώπους του πολιτισμού των ΜΜΕ του τόπου μας. Παράλληλα μας δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάσουμε την νέα παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, την παράσταση “Γιοί και Κόρες” που θα κάνει πρεμιέρα στα Χανιά, στο Βενιζέλειο Ωδείο στις 6 Μαρτίου. Οι συντελεστές της παράστασης, ο σκηνοθέτης, οι ηθοποιοί και το τεχνικό προσωπικό του ΔΗΠΕΘΕΚ είναι απόψε εδώ και θα έχετε όλοι τη δυνατότητα να γνωριστείτε μαζί τους» σημείωσε η κ. Μαλανδράκη, η οποία στον χαιρετισμό της στάθηκε στη σημασία του να είναι ένας περιφερειακός σύμβουλος στη θέση του προέδρου του ΔΗΠΕΘΕΚ, καθώς το θέατρο αυτό εκπροσωπεί όλη την Κρήτη, από το Λασίθι μέχρι τα Χανιά, όχι μόνο τις πόλεις αλλά και την ενδοχώρα. Αντίστοιχα και ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος έδωσε το παρών στην εκδήλωση, τόνισε ότι η Περιφέρεια Κρήτης θα στηρίξει το ΔΗΠΕΘΕΚ με όποιον τρόπο μπορεί, γιατί είναι ένας θεσμός που ευνοεί τον συγκρητισμό και έχει σημασία να φτάνει σε κάθε άκρη της Κρήτης.
Την αναγκαιότητα οι γνωριμίες να γίνονται σε ένα κλίμα χαράς, χαλαρότητας και ανταλλαγής, μακρυά από τυπικότητες τόνισε στον χαιρετισμό της η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕΚ Εφη Θεοδώρου, επισημαίνοντας ότι «έχουμε ιδέες και διάθεση για δουλειά αλλά σας έχουμε ανάγκη όλους ώστε να μπορέσουμε να ανταλλάξουμε σκέψεις και προτάσεις και να πάμε αυτό το θέατρο ακόμα παραπέρα». Η κ. Θεοδώρου στάθηκε επίσης στις εξαιρετικές σχέσεις συνεργασίας που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στους ανθρώπους του Θεάτρου κατά τους τελευταίους μήνες που έχει αναλάβει τη θέση της καλλιτεχνικής διευθύντριας, ενώ ειδική αναφορά έκανε στους εργαζόμενους του ΔΗΠΕΘΕΚ και στις προετοιμασίες και τους συντελεστές της νέας παράστασης.
Ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιάννης Καλαβριανός ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η παράσταση “Γιοι και κόρες” βασίζεται σε αφηγήσεις ηλικιωμένων από όλη την Ελλάδα, έχει παρουσιαστεί στο παρελθόν και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ ευχαρίστησε την κ. Θεοδώρου για την πρόταση να δημιουργηθεί μία νέα εκδοχή της παράστασης, ενσωματώνοντας και αφηγήσεις από την Κρήτη.
Οσον αφορά το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των ΔΗΠΕΘΕ για τις πολικές κοινωνίες, ο κ. Καλαβριανός σημείωσε ότι «κάποιες φορές θεωρούμε την ύπαρξη του θεάτρου δεδομένη, μπαίνει μέσα στην καθημερινότητα της πόλης και με τα χρόνια το θεωρούμε αυτονόητο ενώ δεν είναι. Τα θέατρα κλείνουν και είτε μας αρέσει να πηγαίνουμε είτε όχι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει το θέατρο ως σταθερή παρουσία και χαιρόμαστε πολύ να βλέπουμε ότι οι τοπικοί φορείς αγκαλιάζουν το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης και ελπίζω ότι θα συνεχίσετε να το κάνετε».
Σε ερώτηση των “Χ.Ν.” σχετικά με το πότε το θέατρο θα μεταφερθεί στη νέα του έδρα, στο Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” και αν αυτή η έδρα κινδυνεύει να “χαθεί” λόγω των συνεχών καθυστερήσεων η κ. Μαλανδράκη επεσήμανε ότι «το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης είναι ένα από τα λίγα θέατρα της Ελλάδας που καλύπτει μία τόσο μεγάλη Περιφέρεια, σε άλλα μέρη υπάρχουν περισότερα από ένα ΔΗΠΕΘΕ σε μία Περιφέρεια, όπως στη Δυτική Μακεδονία π.χ. που υπάρχουν τρία. Η έδρα του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης είναι και θα παραμείνει στα Χανιά, αλλά λόγω διαφόρων προβλημάτων δεν θα μπορέσει να μεταφερθεί σύντομα στο νέο του σπίτι. Υπεύθυνος για την έδρα αλλά και για τις εγκαταστάσεις του ΔΗΠΕΘΕΚ είναι ο Δήμος Χανίων και ελπίζουμε ότι όλα θα γίνουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γιατί τόσα χρόνια φιλοξενούμαστε από το Βενιζέλειο Ωδείο και είναι ανάγκη πλέον να μεταφερθούμε στη δική μας έδρα».
«Γενικά, τα οικονομικά του ΔΗΠΕΘΕΚ είναι τεράστια και καλύπτονται σε ελάχιστο βαθμό από τις επιχορηγήσεις του Υπουργείου Πολιτισμού, οπότε στην πραγματικότητα το θέατρό μας βασίζεται στην τοπική αυτοδιοίκηση και τους ανθρώπους της» συμπλήρωσε η κ. Μαλανδράκη. «Τα περασμένα χρόνια, κατά κύριο λόγο πριν την κρίση, τα ΔΗΠΕΘΕ είχαν πολύ μεγάλες χρηματοδοτήσεις και έφτασαν στο απόγειό τους με πολύ αξιόλογες και μεγάλες παραστάσεις. Το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης μάλιστα είχε γίνει ταυτόσημο με την επιτυχία την εποχή του κ. Αεράκη, που ήταν ένας θεατράνθρωπος ο οποίος το ανέδειξε. Αντίστοιχα βέβαια και άλλα ΔΗΠΕΘΕ άφησαν το δικό τους στίγμα με σπουδαίες παραγωγές. Καλώς ή κακώς, τώρα ζούμε σε άλλες εποχές, με μηδαμινές χρηματοδοτήσεις και γι’ αυτό ερχόμαστε στη λογική της “επανεκκίνησης”, όπου μπορεί να μην υπάρχουν εμβληματικές φυσιογνωμίες, ωστόσο υπάρχουν ομάδες ανθρώπων με μεγάλη διάθεση να πάνε τα πράγματα παραπέρα».
«Αυτό που πρέπει όλοι να καταλάβουμε είναι ότι χωρίς χρήματα δεν μπορεί να υπάρξει περιφερειακό θέατρο, από τη στιγμή που η δουλειά του είναι να είναι επιχορηγούμενο, να έχει φτηνότερο εισιτήριο, να φτάνει στην ενδοχώρα, να μπαίνει στα σχολεία για να βλέπουν τα παιδιά επιλεγμένες παραστάσεις από επαγγελματίες ηθοποιούς. Και να μην ξεχάσουμε την πειραματική σκηνή, τα τμήματα παιδικού θεάτρου και τις τόσες άλλες δραστηριότητες του ΔΗΠΕΘΕΚ» τόνισε κλείνοντας η κ. Μαλανδράκη.