Οι μεταναστευτικές ροές προς τη Γαύδο βρίσκονται στο επίκεντρο της συνάντησης του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Παπαδάκη με τη δήμαρχο του νησιού, Λίλιαν Στεφανάκη.
Η κα Στεφανάκη ενημερώνει τον κ. Παπαδάκη και τα άλλα μέλη του κλιμακίου του ΚΚΕ που τον συνοδεύουν για τις ελλείψεις σε υποδομές ως προς τη διαχείριση των μεταναστών που φτάνουν στο νησί. Η ίδια υποστήριξε ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος περιορισμού των ροών.
Ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε στις ευθύνες των ΗΠΑ και γενικότερα της Δύσης για τις επεμβάσεις που έχουν οδηγήσει σε διαμελισμό χωρών και έχουν «γεννήσει» μεταναστευτικές ροές. Τόνισε την ανάγκη διαμόρφωσης χώρων φιλοξενίας για αυτούς τους ανθρώπους.
«Κατά την εκτίμησή μας, συνολικά το νησί της Κρήτης αλλά και η χώρα μας βιώνει ακριβώς τα απόνερα μιας πολιτικής, εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή, στις επεμβάσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια στη Λιβύη. Και αυτά τα απόνερα σήμερα βιώνουμε με την έννοια ότι ενισχύονται οι καραβιές των ξεριζωμένων που έρχονται σε συνθήκες απαράδεκτες στη χώρα μας και σε πολύ άσχημη κατάσταση. Και βεβαίως, υπάρχουν τεράστιες ευθύνες όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια και της Ευρωπαικής Ενωσης. Διαμορφώνονται όροι, αυτοί οι άνθρωποι να έρχονται στη Γαύδο, στα Χανιά, στην Κρήτη και να μην υπάρχει προσωρινή δομή φιλοξενίας με όλο το απαραίτητο προσωπικό, έτσι ώστε να μπορούν γρήγορα να πάρουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και να πάνε στις χώρες τελικού προορισμού τους. Και αυτό είναι μια επιλογή και μια πολιτική χρόνια της Ευρωπαικής Ενωσης και των κυβερνήσεων».
Ο κ. Παπαδάκης πρόσθεσε ότι «οι συμφωνίες Αιγύπτου – Ελλάδας που πολυδιαφημίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια ως συμφωνίες που υποτίθεται θα απέτρεπαν τους ξεριζωμένους να πάρουν τη βάρκα και να πάνε απέναντι, όχι μόνο δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα αλλά ενίσχυσαν το δουλεμπόριο».
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «ενώνουμε τη φωνή μας» με «την απαίτηση που έχει για παράδειγμα ο Δήμος της Γαύδου, για προσωπικό και υποδομές, να στηριχτεί και ο ντόπιος πληθυσμός και βεβαίως και οι πρόσφυγες έτσι ώστε να υπάρξει μια διαδικασία άμεσης μετακίνησης αυτών των ανθρώπων στις χώρες που έχουν επιλέξει. Σήμερα, για μας έχει ιδιαίτερη σημασία η πάλη του ελληνικού λαού να συνεχιστεί ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στα επικίνδυνα σχέδια. Βλέπουμε τις επικίνδυνες εξελίξεις στη Συρία που χαιρέτισε η ελληνική κυβέρνηση όπως είχε χαιρετίσει και την επέμβαση στη Λιβύη και ακριβώς αυτές οι ευθύνες που είχαν οι τότε κυβερνήσεις και η σημερινή αναδεικνύουν ότι χρειάζεται να ενταθεί η πάλη ενάντια στους σχεδιασμούς της Ευρωπαικής Ενωσης και του ΝΑΤΟ που καταδικάζουν τους λαούς να ζουν μέσα στον πόλεμο, στην προσφυγιά, στον ξεριζωμό, στην ανέχεια και στη φτώχεια».