Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025

Συνάντηση στο δήμο Χανίων για το κτήριο της 5ης Μεραρχίας

«Κανείς δεν είναι σύμφωνος με τη δημιουργία ξενοδοχείου και οι φορείς θα στηρίξουν το Πολυτεχνείο όπως μπορούν για να υπάρξει μια άλλη προοπτική». Αυτό επισημάνθηκε σε συνάντηση μεταξύ των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων για το θέμα του κτηρίου της πρώην Μεραρχίας που κάλεσε ο δήμαρχος Π. Σημανδηράκης.

Από την συνάντηση απουσίαζαν οι επικεφαλής Α. Παπαδογιάννης και Γ. Αρχοντάκης. (Δείτε την ανακοίνωση του κ. Παπαδογιάννη εδώ και την τοποθέτηση του κ. Αρχοντάκη εδώ).

Παρών στη συνάντηση ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΤΔΚ Σ. Σοφιανός καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Ν. Καλογερής.

Στο θέμα της εκκένωσης της παραμονής κατάληψης, του θεσμικά κατοχυρωμένου αυτοδιοίκητου του Πολυτεχνείου αλλά και του δικαιώματος του Δημοτικού Συμβουλίου να εκφράσει την άποψή του για την αξιοποίηση του ιστορικού κτηρίου αναφέρθηκε ο δήμαρχος Π. Σημανδηράκης. Ξεκαθάρισε δε ότι η χθεσινή συνάντηση που είχε – και η οποία αποτέλεσε και την αιτία για τη μη συμμετοχή του Α. Παπαδογιάννη στη σημερινή σύσκεψη- δεν ήταν με εκπροσώπους της Ρόζα Νέρα αλλά με εκπροσώπους των διαδηλωτών. Στο πλαίσιο αυτό -σύμφωνα πάντα με τον δήμαρχο- αντιμετωπίστηκε και η παρουσία του δημοτικού συμβούλου Γ. Σαρρή που ήταν μαζί με τους διαδηλωτές.

Ο επικεφαλής της Ανταρσία στα Χανιά Σ. Ρίζος καυτηρίασε την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης έξω από το Δημαρχείο χαρακτηρίζοντας ως απαράδεκτη την υποβολή των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων σε “φέις κοντρόλ” από την Αστυνομία.Επίσης καυτηρίασε τον τρόπο εκκένωσης της κατάληψης και επεσήμανε ότι η Αστυνομία συμπεριφέρθηκε σαν “στρατός κατοχής”. Ανέφερε ακόμα ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται το Πολυτεχνείο ως ιδιώτης ή ως επιχειρηματίας αλλά ως ένας δημόσιος φορέας. Επεσήμανε ακόμα ότι για την υποχρηματοδότηση του Πολυτεχνείου και της Παιδείας δεν φταίει η κατάληψη και η Ρόζα Νέρα αλλά η πολιτική της κυβέρνησης. “Δεν είναι ζήτημα ΓΠΣ μόνο”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε συζήτηση δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς αστυνομοκρατίας και ζήτησε την αποχώρηση της αστυνομίας από το κτήριο.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Ευτ. Δαμιανάκης σχολίασε ότι ο Δήμος δεν έχει κανένα λόγο να κρίνει την εκκένωση του κτηρίου από την Αστυνομία ενώ τόνισε πως ούτε η χρήση που θέλει να δώσει ο ιδιοκτήτης του κτηρίου στο κτήριο αφορά τον Δήμο. «Με ποια δυνατότητα μπορεί να παρέμβει ο Δήμος σε μια συμφωνία ανάμεσα στον ιδιοκτήτη του κτηρίου και τον ιδιώτη; Αναζητώ τον τρόπο», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Δαμιανάκης τονίζοντας ότι το θέμα είναι νομικό.

Ο επικεφαλής του Δήμου Ενεργών Πολιτών Τ. Βάμβουκας τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης του κτηρίου για εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς σκοπούς. Έθεσε το ερώτημα, δε, αν μπορεί κάτι να αλλάξει μέσα από το ΓΠΣ.  ( Νωρίτερα ο «Δήμος Ενεργών Πολιτών» εξέδωσε  ανακοίνωση  για τον λόφο Καστέλι).

Ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Πολιτών Γ. Σαρρής τόνισε ότι πλέον δεν μπορεί να κρυφτεί κανείς πίσω από το δίλημμα κατάληψη ή ξενοδοχείο. Χαρακτήρισε απαράδεκτο τον τρόπο εκκένωσης του κτηρίου από την Αστυνομία όπως και την ισχυρή παρουσία της Αστυνομίας στο Δημαρχείο. Χαρακτήρισε καθαρά πολιτικό το θέμα και τόνισε ότι πλέον το δίλημμα είναι ή ξενοδοχείο ή χώρος δημόσιας χρήσης. Κατήγγειλε δε ότι ήδη τοποθετήθηκαν κάμερες στην περιοχή και κλείνοντας πρότεινε τη διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος. “Αν προχωρήσει αυτή η επένδυση θα πρέπει να περάσει πάνω από την ψυχή της πόλης” ανέφερε.

Την παρουσία της Αστυνομίας στο Δημαρχείο κατήγγειλε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ν. Βουρλάκης. “Ιδιοκτήτης του κτηρίου είναι ο χανιώτικος λαός, δεν είναι το Πολυτεχνείο. Του δόθηκε με χαμηλό αντίτιμο για εκπαιδευτικούς σκοπούς”, τόνισε ο κ. Βουρλάκης.

Ο Ευτ. Δαμιανάκης παίρνοντας ξανά τον λόγο διατύπωσε την αντίθεσή του με τη δημιουργία ξενοδοχείου στον λόφο Καστέλλι και πρότεινε το Δ. Σ. να ζητήσει συνάντηση με τη Σύγκλητο του Πολυτεχνείου ώστε να ζητήσει ανάκληση της απόφασής της.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΤΔΚ Σ. Σοφιανός αναφέρθηκε στη σύμβαση ανάμεσα στο Πολυτεχνείο και την ιδιωτική εταιρεία. Χαρακτήρισε πάντως λάθος μια ενδεχόμενη καταγγελία της σύμβασης από το Πολυτεχνείο όταν οι αιτίες που δεν προχώρησε η επένδυση δεν βαραίνουν τον επενδυτή. Αναφέρθηκε ακόμα στα στατικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το κτήριο, ενώ έθεσε στη διάθεση των τοπικών φορέων το ΤΕΕ τδΚ, σε επίπεδο εκπόνησης μελετών, σε περίπτωση που το κτήριο αξιοποιηθεί για δημόσιες χρήσεις.

Στη δευτερολογία του ο δήμαρχος Π. Σημανδηράκης επανέλαβε την πρόταση που έχει διατυπώσει ώστε να εξεταστεί η εναλλακτική δυνατότητα κτηριολογικής αποκατάστασης του κτηρίου και κάλυψης μέρους των λειτουργικών αναγκών του Πολυτεχνείου, μέσα από τη συνεργασία και τη συνεισφορά τοπικών φορέων.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ν. Καλογερής υποστήριξε ότι μια αρνητική στάση απέναντι στην επένδυση ενέχει τον κίνδυνο να κάνει κακό στο Πολυτεχνείο και να εξωθήσει τον επενδυτή να διεκδικήσει αποζημιώσεις. Τάχθηκε κατά της παραμονής της κατάληψης στο εν λόγω κτήριο, ωστόσο, δήλωσε ξεκάθαρα ότι διαφωνεί με τη δημιουργία ξενοδοχείου. «Το Πολυτεχνείο χρηματοδοτείται με δημόσιο χρήμα και δεν έχει τον βαθμό ελευθερίας που νομίζει ότι έχει. Ιδίως όταν μιλάμε για ένα ιστορικό κτήριο στο κέντρο της παλιάς πόλης», ανέφερε μεταξύ άλλων σημειώνοντας ότι θα πρέπει η χρήση του κτηρίου να συνδέεται με την τοπική κοινωνία.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα