Το ερχόμενο διήμερο, Τετάρτη 22 και Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση (general assembly) όλων των εταίρων του ερευνητικού έργου PROBONO στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ) στα Χανιά. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, το Πολυτεχνείο Κρήτης συμμετέχει στο έργο με επιστημονικά υπεύθυνη την Καθ. Διονυσία Κολοκοτσά, Κοσμήτορα της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος (ΧΗΜΗΠΕΡ), τον ερευνητή της Σχολής ΧΗΜΗΠΕΡ Δρ. Νικόλαο Καμπέλη και τον υποψήφιο διδάκτορα της Σχολής ΧΗΜΗΠΕΡ κ. Φίλιππο Λυγεράκη. Σημειώνεται επίσης πως οι συνεργάτες του έργου θα συμμετέχουν διά ζώσης σε συζητήσεις και ομάδες εργασίας γύρω από το πλαίσιο της βιωσιμότητας στο αστικό περιβάλλον, των καινοτόμων τεχνολογιών και των ζωντανών εργαστηρίων του έργου.
Όπως επισημαίνεται σχετικά με το έργο «η φιλοδοξία για βιώσιμα και πράσινα κτίρια σε ολόκληρη την Ευρώπη συναντά ακόμα και σήμερα μια σειρά από εμπόδια που οφείλονται στο υψηλό αρχικό κόστος κατασκευής, στην αδυναμία προσέλκυσης επενδύσεων, σε κοινωνικά προβλήματα μη αποδοχής, και σε έλλειψη γνώσης, εμπειριών και κινήτρων.
Ως απάντηση στις προκλήσεις που σχετίζονται με τις εξελίξεις στον κτιριακό τομέα, το έργο PROBONO οραματίζεται την ευρωπαϊκή κατασκευαστική βιομηχανία να συνεργάζεται αρμονικά με την ευρύτερη κοινότητα των εμπλεκόμενων φορέων ώστε να δημιουργηθεί ένα συνεργατικό πλαίσιο με επίκεντρο τις ανάγκες του πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό, οι δημόσιες αρχές, φορείς και πολίτες συνεργάζονται με αποτελεσματικότητα για τη δημιουργία περιβαλλοντικά και οικονομικά βιώσιμων, θετικού ενεργειακού ισοζυγίου και μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα πράσινων κτιρίων και γειτονιών.
Το Πολυτεχνείο Κρήτης συμμετέχει στο έργο με πολυεπίπεδο ρόλο με στόχο:
- την ανάπτυξη ψηφιακών διδύμων (digital twins) καινοτόμων τεχνολογιών που αφορούν στην κατασκευή και ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων
- την αξιοποίηση γραφημάτων γνώσης (knowledge graphs) για την αποτελεσματική διαχείριση των δεδομένων και πληροφοριών
- την ανάπτυξη μοντέλων πρακτόρων (agent-based modelling) με στόχο την εκπόνηση σύνθετων ερευνητικών δράσεων στα ζωντανά εργαστήρια».
Περισσότερες πληροφορίες για το έργο στην ιστοσελίδα.