Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Συνάντηση Ζερβού με την Δ/ντρια Δασών Χανίων

Συνάντηση με την Δ/ντρια Δασών Χανίων κ. Σκλαβάκη Πολύμνια πραγματοποίησε σήμερα ο Ιωάννης Ζερβός, συζητώντας μεταξύ άλλων για τους δασικούς χάρτες αλλά και την επέκταση καλλιέργειας και προώθησης στο πλαίσιο των τοπικών προϊόντων αρωματικών φυτών.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση:

«α) Δασικοί χάρτες: Λειτουργούν οι τρεις επιτροπές για την ανάρτηση 17/18. Έχουν συσταθεί, επίσης, δύο επιτροπές για το υπόλοιπο του Νομού και η στόχευση είναι η έναρξη λειτουργίας τους το φθινόπωρο ώστε να μπορούν να ασχοληθούν το συντομότερο δυνατόν με τον τεράστιο όγκο των ενστάσεων που ξεπερνούν τις 30.000. Αξιοσημείωτο είναι ότι δίνεται η δυνατότητα στις περιπτώσεις που εντοπιστούν εν όψει κτηματολογίου δασικές εκτάσεις, να υποβληθούν ενστάσεις προσκομίζοντας στη Δ/νση Δασών περίγραμμα ή μέσω της ψηφιακής εφαρμογής. Διευκρινίζεται ότι η διαδικασία του χάρτη αφορά τον χαρακτήρα της έκτασης. Ενώ, το ιδιοκτησιακό λύνεται μέσω του κτηματολογίου και στα συμβούλια ιδιοκτησίας δασών.

β) Ανάδειξη περιβαλλοντολογικού τουρισμού μέσω της αξιοποίησης των ώριμων μελετών που έχουν παραδοθεί στο Δήμο Σφακίων και στο σύνολο τους είχαν δρομολογηθεί την προηγούμενη δημοτική περίοδο. Αφορούν στην “έρευνα και ανάδειξη δικτύων επίσκεψης και ανάδειξης του πολιτισμικού τοπίου στο Δήμο Σφακίων” και με την αξιοποίηση των φαραγγιών με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την προσέλευση περισσότερων επισκεπτών προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

γ) Επέκταση καλλιέργειας και προώθησης στα πλαίσια των τοπικών προϊόντων αρωματικών φυτών.

δ) Επικοινωνία με τον Δρ Πετράκη Πάνο Διευθυντή Ερευνών Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων/ Εργαστήριο Εντομολογίας, με αφορμή την εκτεταμένη προσβολή που παρατηρείται σε περιοχές της Κρήτης από την κάμπια Lymantria dispar. Η συγκεκριμένη, θεωρείται ένα από τα πλέον καταστροφικά παράσιτα έντομα Ευρασιατικών δασών, ιδιαιτέρως του γένους Quercus (πουρνάρια, αριές, χνοώδεις δρυς), την περίοδο από άνοιξη έως τέλη Αυγούστου με την πιθανότητα προσβολής και καρποφόρων δέντρων. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην διαχείριση του εντόμου με οικολογικά συμβατές μεθόδους, καθώς και στους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος με δεδομένο ότι έχουν ήδη γίνει σχετικές δράσεις σε περιοχές προσβολής και στην Ελλάδα. Ειδικότερα στην Κρήτη, λόγω του ότι η περιοχή μας στερείται φυσικών εχθρών, παρατηρείται μεγάλη ανάπτυξη του πληθυσμού της κάμπιας. Υπάρχει επικοινωνία με εργαστήριο του Καναδά για την προμήθεια παραγόμενου ιού που την προσβάλει. Επίσης έχουν τοποθετηθεί παγίδες και με βάση τα δεδομένα θα δρομολογηθούν την επόμενη περίοδο οι αναγκαίες παρεμβάσεις. Η προσπάθεια εστιάζεται να αντιμετωπίσει τις πληθυσμιακές εκρήξεις της L. dispar στην Κρήτη με απολύτως βιολογικό τρόπο, διατηρώντας τον βιολογικό πλούτο της Κρήτης και διατηρώντας όλες τις συνθήκες που απαιτούνται για την μη προσβολή της δημόσιας υγείας. Η πολιτεία σε άλλες περιοχές της χώρας ενισχύει τους ιδιοκτήτες ζωικού κεφαλαίου λόγω της απώλειας φυτικής τροφής και μπορούμε και εμείς να διεκδικήσουμε κάτι αντίστοιχο».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα