Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Συναυλία αναγεννησιακής και μπαρόκ μουσικής

Από το σύνολο Con Brio  

Συναυλία αναγεννησιακής και μπαρόκ μουσικής θα δοθεί από το σύνολο ξύλινων πνευστών Con Brio σήμερα Σάββατο στην Καθολική εκκλησία και ώρα 8.30 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο.
Τα μέλη του συνόλου είναι: Μάργκο Μπέιλι, Αργυρώ Νικάκη, Νίκος Περπινάκης, Αντριάνα Ροσμαράκη και Αννα Μαλεκάκη, που έχει την ευθύνη του συνόλου.


Μιλώντας στις “Διαδρομές” η κα Μαλεκάκη, επεσήμανε ότι το σύνολο ξύλινων πνευστών Con Brio δημιουργήθηκε το 2005 ως sexteto, με έξι μέλη, με αφορμή το Παγκρήτιο Φεστιβάλ Μουσικών Συνόλων, που πραγματοποιήθηκε στον Αγ. Νικόλαο Κρήτης.
«Η αγάπη όμως για το φλάουτο με Ράμφος από τους μαθητές, οδήγησε στο να φτάσει τα δεκαοχτώ μέλη», προσθέτει η κα Μαλεκάκη, τονίζοντας ότι «είναι ένα σύνολο που αποτελείται από όλη την οικογένεια του οργάνου (σοπρανίνο, σοπράνο, άλτο, τενόρο και μπάσο).
«Το όνομα “Con Brio” που σημαίνει με ζωηράδα δόθηκε από τους ίδιους τους μαθητές λόγω του ενθουσιασμού τους για το όργανο», εξηγεί η υπεύθυνη του συνόλου.
Αποτελείται από τρία γκρουπ: 1) παιδικό τμήμα (8-12 χρονών), 2)εφηβικό τμήμα (13-18 χρονών) και 3) φοιτητές ενήλικες αναλόγως το επίπεδο.
Το ρεπερτόριο περιέχει μεσαιωνική, αναγεννησιακή, μπαρόκ και σύγχρονη θρησκευτική μουσική.
Το Con Brio, έχει δώσει συναυλίες στα Χανιά (2009, 2012), στην Αθήνα (2012, 2015), στο Ηράκλειο (2006, 2014) και στο Ρέθυμνο (2015).
Έχει συνδράμει με φωνητικά σύνολα στη Σύρο (2017), στο Ρέθυμνο (2018) και στα Χανιά (2018, 2019).
Στην καθιερωμένη Χριστουγεννιάτικη συναυλία που γίνεται στην Καθολική  Εκκλησία Χανίων κάθε χρόνο, παρουσιάζονται όλα τα μέλη του συνόλου που είναι: Ελευθερία Λιοδάκη, Φραγκίσκος Κοκοβλής, Μαντλέν Τζανουδάκη, Ρέα Μπατσάκη, Αργυρώ Νικάκη, Αντριάνα Ροσμαράκη, Μάργκο Μπέιλι, Χρήστος Κοκόρας, Νίκος Περπιράκης, Σάαρα Γούργουρα- Τσουρουνάκης Θοδωρής Σταυρουλάκης, Μυρτώ Χαλακατεβάκη, Σοφία Μπόσκο, Ερωφίλη Αποστολάκη, Ηλέκτρα Λιονάκη, Βαγγέλης Βουρδουμπάς, Ζωή Μαλικουτσάκη, Νίκος Χατζημανωλάκης.

ΤΟ ΦΛΑΟΥΤΟ ΜΕ ΡΑΜΦΟΣ
Απαντώντας σε ερώτησή μας σχετικά με το φλάουτο με Ράμφος, η κα Μαλεκάη επισημαίνει:
«Το φλάουτο με Ράμφος της αναγέννησης είχε 7 τρύπες στο μπροστινό μέρος μιλά πίσω καθώς και ένα επιστόμιο σε σχήμα ράμφους – έξω ούτε και η ονομασία του. Σε αντίθεση με τα μεταγενέστερα όργανα που αποτελούνται από τρία τμήματα, το αναγεννησιακό φλάουτο με Ράμφος ήταν κατασκευασμένο από ένα κομμάτι ξύλου. Οι τρύπες του ήταν σχεδόν κυλινδρικές ενώ αργότερα πήραν σχήμα κωνικό πετυχαίνοντας έναν πιο γλυκό ήχο. Η έκτασης του ήταν λιγότερο από δύο οκτάβες έν  αντιθέσει σήμερα είναι παραπάνω.
Ήδη από τον 15ο αιώνα φαίνεται ότι υπήρχαν φλάουτα με Ράμφος σε διάφορα μεγέθη. Ο Praetorius αναφέρει οκτώ: τρία διαφορετικά μπάσο, ένα τενόρο, ένα άλτο, δύο σοπράνο και ένα σοπρανίνο.
Κατά το 18ο αιώνα το φλάουτο με Ράμφος αντικαταστάθηκε από το πλάγιο φλάουτο.
Με λίγα λόγια ήταν  το κύριο πνευστό όργανο της αναγέννησης και του μπαρόκ
Σπουδαία υπήρξε η συνεισφορά του  άγγλου Αρνολντ Ντόλμετς, ο οποίος επανασύστησε  ολόκληρη την οικογένεια του οργάνου το 1913.
Σπουδαίοι συνθέτες του 20ου αιώνα όπως ο Μπένζαμιν Μπρίτεν, Χάνς Λίντε και άλλοι έχουν γράψει μουσικά έργα για φλάουτο με Ράμφος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα