Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Σύνδεση Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων Κρήτης – Μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Εκπρόσωποι ερευνητικών ιδρυμάτων, μελετητές και επιχειρηματίες συζήτησαν για το πρόγραμμα «Ερευνώ– Καινοτομώ 2021-2027» και τη σύνδεση επιχειρήσεων- ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

Ερευνητές και επιστημονικό δυναμικό από το Πολυτεχνείο Κρήτης, το ΕΛΜΕΠΑ, ερευνητών του Ινστιτούτου Ελιάς, του ΜΑΙΧ, ιδιώτες επενδυτές, επιχειρηματίες είχαν μια αναλυτική ενημέρωση για το πρόγραμμα από το οποίο θα αντληθούν 300 εκ. ευρώ για όλη τη χώρα.
«Είναι από τα εμβληματικά έργα αυτό το πρόγραμμα της γενικής μας γραμματείας. Θέλει να φέρει πιο κοντά τις επιχειρήσεις, τα ερευνητικά ιδρύματα, την ανώτατη εκπαίδευση και τα ερευνητικά κέντρα με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε να μπορούν και οι επιχειρήσεις να έχουν μια καλύτερη πρόοδο και ανάπτυξη και τα πανεπιστήμια να δουν τις εφαρμογές τους να αναπτυχθούν στην κοινωνία και στην οικονομία» τόνισε ο γενικός γραμματέας έρευνας και καινοτομίας κ. Αθανάσιος Κυριαζής.

Το πρόγραμμα έχει 4 άξονες:
• Δράση με 60 εκ. ευρώ αποκλειστικά για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ασχολούνται με την έρευνα και την καινοτομία.
• Δράση με 180 εκ. ευρώ στην οποία θα συνδεθούν οι ερευνητές με μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
• Δράση με 39 εκ. ευρώ που αφορά τις εφαρμογές των ερευνητικών αποτελεσμάτων.
• Δράση με 21 εκ. ευρώ για τις προτάσεις του Horizon που δεν χρηματοδοτήθηκαν απο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για το μόνιμο παράπονο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν και την πλειοψηφία των επιχειρήσεων στη χώρα μας, ότι μένουν εκτός των προγραμμάτων αυτών για λόγους γραφειοκρατίας και έλλειψης τεχνογνωσίας ρωτήθηκε ο κ. Κυριαζής από τα “Χ.ν.”: «Το πρόγραμμα αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις και έχουμε και μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά για να κατεβάσει μια πρόταση μια μεγάλη επιχείριση θα πρέπει να συμμετέχουν συγχρόνως και δύο μικρομεσαίες! Αυτό σημαίνει ότι μπορεί μια μικρή επιχείρηση να έχει την ιδέα, να μην μπορεί όμως να την υποστηρίξει και εμείς δίνουμε τη δυνατότητα σε αυτούς που ξέρουν από προτάσεις, έρευνα και καινοτομία να τους βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή. Για αυτό και δίνουμε τα περισσότερα χρήματα, τα 180.000.000, σε αυτή τη δράση».

Ο ειδικός γραμματέας διαχείρισης προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Γεώργιος Ζερβός μιλώντας στους δημοσιογράφους ανέφερε πως το πρόγραμμα θα βοηθήσει «όλους τους εμπλεκόμενους να υποβάλλουν προτάσεις, για την έρευνα, την καινοτομία αλλά και την οικονομία. Είναι το τρίτο πρόγραμμα που βγαίνει μετά τον “Ψηφιακό Μετασχηματισμό των επιχειρήσεων” και την “Πράσινη Μετάβαση” που έχουν ξεκινήσει εδώ και 12 ημέρες με εντυπωσιακή συμμετοχή».

Για ένα πρόγραμμα – συνέχεια αντίστοιχου προγράμματος του 2017- που απαντάει στην στρατηγική της Περιφέρειας Κρήτης μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης επιχειρηματικότητας κ. Αντώνης Παπαδεράκης συμπληρώνοντας πως «στο νησί μας έχουμε πολλά και πολύ παραγωγικά και αναγνωρισμένα ιδρύματα και το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτεί κοινές δράσεις τους με τις επιχειρήσεις. Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις της Κρήτης να συνεργαστούν με τα ερευνητικά ιδρύματα για την παραγωγή προϊόντων ανταγωνιστικών, καινοτόμων που να έχουν την ικανότητα διείσδυσης στις διεθνείς αγορές».

Από τη μεριά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ κ. Αντώνης Ροκάκης έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική εκδήλωση «που αναδεικνύει την ανάγκη της συνεργασίας του επιχειρηματικού κόσμου με τα ακαδημαϊκά μας ιδρύματα που κάνουν πολύ σημαντικό έργο.»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα