Συνδιοργάνωση µνηµοσύνου για τον Ελευθέριο Βενιζέλο από την Πανελλήνια Οµοσπονδία Κρητικών Σωµατείων, το Εθνικό Ίδρυµα ‘‘Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος’’ Χανίων, την Παγκρήτιο Ένωση Αττικής και άλλα κρητικά σωµατεία της Αττικής, την Κυριακή 16 Μαρτίου.
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος πέθανε στο Παρίσι στις 18 Μαρτίου 1936, σε ηλικία 72 χρονών. Υπέστη εγκεφαλική συµφόρηση. Ο θάνατός του προκλήθηκε από εξελιγµένη µορφή γρίπης. Μεταφέρθηκε στην Ελλάδα απο το αντιτορπιλικό «Ύδρα»και ένα ακόµα πλοίο, από το λιµάνι του Πρίντεζι, κατευθείαν στα Χανιά. Η ταφή του έγινε στο Ακρωτήρι Χανίων και σήµερα ο τάφος του είναι επισκέψιµος.
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, όπως έγραψε ένας Έλληνας πολιτικός, ήταν στρατηγός σαν τον Μεγαλέξανδρο, έξυπνος σαν τον Οδυσσέα, άφοβος σαν τον Αχιλλέα, στοχαστής σαν τον Νέστορα και οραµατιστής και ρήτορας σαν τον Περικλή.
Η εκδήλωση ξεκίνησε µε επιµνηµόσυνη δέηση, στην συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων από τα ευάριθµα Κρητικά Σωµατεία της Αττικής. Μετά, έγινε ενός λεπτού σιγή και εψάλη ο Εθνικός Ύµνος.
Σειρά είχε στην συνέχεια οµιλία από τον Ευάνθη Χατζηβασιλείου, Γενικό Γραµµατέα του Ιδρύµατος της Βουλής των Ελλήνων, καθηγητή ιστορίας και αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών.
– Κρητικοί Χοροί
– Σύντοµη οµιλία από τον κ. Σαρρή Νικόλαο:
«Συµπληρώνονται εφέτος 89 χρόνια από την αποφράδα ηµέρα του Μάρτη του 1936, όταν η δυστυχισµένη Κρήτη θρηνούσε γοερά πάνω από µνήµα του µέγιστου πολιτευτού της νεότερης Ελλάδας, του αθάνατου γιου της, των Λευκών Ορέων, του Ελευθέριου Βενιζέλου ο οποίος επέστρεψε για τελευταία φορά στην πατρώα γη, όχι για να εγκαινιάσει ως εθνάρχης νέους αγώνες, όπως έκαναν µέχρι τότε, αλλά «για να εισέλθει εις την αδράνειαν της αιωνίας σιγής και αναάπαυσης».
ΕΠΕΦΤΕ Ο ∆ΥΝΑΤΟΣ!
Αυτός που ξεκίνησε από την Κρήτη το 1910 για να φέρει στη µεγάλη µητέρα, την Ελλάδα, µια καινούρια ζωογόνα πνοή και να ατσαλώσει µε την ανεξάντλητη δύναµη της ψυχής του ένα καθηµαγµένο, εκείνη την εποχή, κυριολεκτικά, διαλυµένο Έθνος.»
Χαιρετισµό µας έστειλε επισης από τα Χανιά, ο Νικόλαος Παπαδάκης, Γενικός ∆ιευθυντής του Εθνικού Ιδρύµατος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».
«Λυπούµαι που λόγω αξεπέραστου εµποδίου δεν µπορώ να παραστώ εφέτος στο µνηµόσυνο που τελείται στην Αθήνα, στον αδριάντα του µεγάλου Έλληνα Πολιτικού. Επιθυµώ να ευχαριστήσω για την συνεργασία την Πανελλήνια Οµοσπονδία Πολιτιστικών Κρητικών Σωµατείων, την Παγκρήτια Ένωση Αττικής, το παράρτηµα του Ιδρύµατος στην Αττική και βέβαια τον οµιλητή της σηµερινής εκδήλωσης κο Ευάνθη Χατζηβασιλείου, Γενικό Γραµµατέα του Ιδρύµατος της Βουλής των Ελλήνων για τον κοινοβουλευτισµό και την ∆ηµοκρατία, καθηγητή ιστορίας και αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών. Έναν από τους κορυφαίους σύγχρονους ιστορικούς, µε µεγάλη προσφορά στο Ίδρυµα της Βουλής.»
Να υπενθυµίσω ότι αυτόν τον µήνα πραγµατοποιούνται δεκάδες µνηµόνοσυνα στην Ελλάδα και το εξωτερικό για τον Ελευθέριο Βενιζέλο από τα παραρτήµατα του Εθνικού Ιδρύµατος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», στην Αυστραλία και στις ΗΠΑ και βέβαια το κεντρικό µνηµόσυνο που από το 1946 τελείται στους τάφους των Βενιζέλων στο Ακρωτήρι Χανίων µε ευθύνη του Εθνικού Ιδρύµατος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και του ∆ήµου Χανίων.
Ο θρύλος που δηµιουργήθηκε γύρω από το πρόσωπο του του Ελευθέριου Κ. Βενιζέλου ενόσω ακόµα ζούσε εξακολουθεί να επιβιώνει. Πέρα από τις επετειακές εκδηλώσεις, τα µνηµόσυνα, τους αδριάντες που έχουν ανεγερθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το αεροδρόµιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το Εθνικό Ίδρυµα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» στα Χανιά κ.ά. ο σύγχρονος Έλληνας θέλει να εµβαθύνει στην πολύπλευρη προσωπικότητα του µεγάλου πολιτικού!
Πήρε το µάτι µου, µεταξύ των άλλων επισήµων την Χριστίνα Κεφαλογιάννη, Αναπληρώτρια Περιφερειάρχη Αττικής και τον Βελεγράκη Μανόλη, Πρόεδρο ∆ηµοτικού Συµβουλίου ∆ήµου Αθηναίων.