Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, 2024

Σύνδροµο διασπάσεων

Πολλές φορές δίνουµε εύκολες απαντήσεις σε λάθος ή σε παραπλανητικές πολιτικές ερωτήσεις. Το ερώτηµα στο ζήτηµα τούτο δεν είναι γιατί αποχώρησε ο κ. Τσίπρας από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ή για ποιο λόγο έφυγαν οι έντεκα απ’ αυτό το κόµµα µετά την εκλογή Κασσελάκη, ούτε αν συνέτρεξαν άλλοι παράγοντες και δηµιουργήθηκε αυτό το “σκορποχώρι”. Απoχώρησε προσφάτως και η κα Κατερίνα Παπανάτσιου. Ποιοι άραγε αποφάσισαν να “χαλάσει” αυτό το κόµµα;
Η ιστορία της Aριστεράς έχει να επιδείξει απ’ την αρχή της ζωής της στην Ελλάδα κάµποσες διασπάσεις. Αυτές κατά το σύνηθες γίνονται ανιδιοτελώς(!) για την καρέκλα και τούτο συµβαίνει πάντοτε µετά από εσωκοµµατικές συγκρούσεις, που παίρνουν χαρακτήρα ενός βιωµατικού σοσιαλισµού υψηλών προδιαγραφών και δηµιουργούν αντιθεσµικές επιδιώξεις.
Οι διασπάσεις που είχαν επαναστατικό χαρακτήρα για κάθε είδους κόµµατα έµειναν στην ιστορία και επηρέασαν κυριολεκτικά πρώτ’ απ’ όλα ό,τι ανήκε στην αριστερά. Εν προκειµένω ήταν το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόµµα Ελλάδος (Σ.Ε.Κ.Ε.), το οποίο ιδρύθηκε το 1918, διασπάστηκε το 1919 και δηµιουργήθηκε η “Κοµµουνιστική Ένωση”, ενώ το 1924 µετονοµάστηκε επισήµως σε Κ.Κ.Ε. Πολλές φορές οι αλλεπάλληλες µεταµφιέσεις των κοµµάτων αντιµετωπίζονται ως “γραφικές” παρωχηµένων αντιλήψεων, όπως τις αντιλαµβάνονται αυτοί που ηγούνται των διασπάσεων, ανάλογα µε τις κυριαρχούσες εξουσιαστικά καταστάσεις κάθε φορά στις κοινωνίες.
Το ερώτηµα είναι πώς θα περπατήσει αυτός ο κοµµατικός φορέας της “Νέας Αριστέρας” και πώς στοχεύει να συγκροτήσει και να επεξεργαστεί την ιδρυτική του διακήρυξη δίδοντας στον κόσµο το πολιτικό του στίγµα.
Οι έντεκα της “Νέας Αριστεράς” συνεννοήθηκαν και αποφάσισαν να φτιάξουν ένα νέο κόµµα, αποχωρώντας απ’ το παλιό, που και ‘κείνο οι ίδιοι το ‘φτιαξαν, αλλά τώρα το θεωρούν αλλοτριωµένο, το οποίο έχει υποστεί µετάλλαξη µετά την εκλογή νέου προέδρου. Μη µας διαφεύγει ότι ο Συνασπισµός Ριζοσπαστικής Αριστεράς ήταν το κόµµα, που βρέθηκε στην κυβέρνηση και στην Αξιωµατική Αντιπολίτευση δύο φόρες, ότι καθιερώθηκε ως “ΣΥΡΙΖΑ” και ήταν κόµµα ταυτόσηµο µε την εν δυνάµει κυβερνώσα Αριστερά.
Ο κ. Κασσελάκης δεν µπορεί να αισθάνεται ούτε να είναι αριστερός, όπως το ίδιο θα συµβαίνει µε όσους αποφάσισαν να συµπαραταχθούν µαζί του. Επακόλουθο τούτου θα είναι να αποφασίσει (πιθανόν να του το προτείνουν οι υποστηρικτές του) την αλλαγή του ονόµατος στο Συνέδριο του Φεβρουαρίου, δηλαδή να φύγει το “ΣΥΡΙΖΑ” και να µείνει το “Προοδευτική Συµµαχία”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα