Με τις δακοπροσβολές ακόμα να διατηρούνται σε ανεκτά επίπεδα, συνεχίζεται η δακοκτονία στον νομό Χανίων και αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται και ο τέταρτος ψεκασμός στα ορεινά.
Με βάση τα στοιχεία των συνεταιρισμών και των επιχειρήσεων των Δήμων που αναλαμβάνουν το έργο της δακοκτονίας η παραγωγή κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα ειδικά για τη “λιανή”.
Για την ώρα οι αυξημένοι αριθμοί πληθυσμών δάκου που εντοπίζονταν στις αρχές του καλοκαιριού δεν φαίνεται να έχουν κάνει ανάλογη ζημιά στην παραγωγή.
ΧΑΝΙΑ – ΚΙΣΣΑΜΟΣ
«Σε λίγο ολοκληρώνουμε τον τέταρτο ψεκασμό, έχουμε τελειώσει το παραλιακό μέτωπο και συνεχίσουμε στο ορεινό» μας αναφέρει ο κ. Χρήστος Παρασχάκης από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γραμβούσας που υλοποιεί το έργο της δακοκτονίας στα όρια των Δήμων Κισσάμου και Χανίων.
Αυτή τη στιγμή στις περιοχές αυτές σύμφωνα με τον κ. Παρασχάκη «υπάρχει μια δακοπροσβολή που ακόμα βρίσκεται σε ελέγξιμα επίπεδα, στις περισσότερες περιοχές είναι σε ανεκτά επίπεδα. Με τα δεδομένα του καιρού η δακοκτονία κινείται σε καλά επίπεδα. Όμως τα δύσκολα έρχονται μετά και ανησυχούμε για τα τέλη Σεπτεμβρίου όταν και το 2019 φάνηκαν οι μεγαλύτερες ζημιές».
Αναφορικά με την παραγωγή για φέτος τόσο στους ελαιώνες της Κισσάμου όσο και του Δήμου Χανίων (Ακρωτήρι, Αγ. Μαρίνα, Κεραμειά κα.) «κινείται σε υψηλά επίπεδα, οι ελιές είναι φορτωμένες».
ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ
Σε ότι αφορά το Δήμο Πλατανιά, τον πιο ελαιοπαραγωγικό Δήμο του Νομού, ο υπεύθυνος δακοκτονίας της “Κοινωφελής Επιχείρισης” του Δήμου κ. Γιάννης Λουφαρδάκης υπογραμμίζει πως «τα ορεινά τσουνατοχώρια δηλαδή Λάκκοι, Μεσκλά, Καράνου, Παλαιά Ρούματα, αυτό που λέμε “ζώνη της τσουνάτης” έχουμε αυξημένους αριθμούς σε δάκο, υπάρχει αυξημένη δακοπροσβολή. Αντίθετα στο παραλιακό μέτωπο η κατάσταση είναι καλύτερη. Αυτό βλέπουμε εμείς. Για την ώρα όμως δεν έχουμε μεγάλες ζημιές όμως οι παραγωγοί πρέπει να προσέξουν και όποτε χρειαστεί να κάνουν και αυτοί συμπληρωματικούς δολωματικούς ψεκασμούς. Εμείς θα κάνουμε άλλους 2-3 ψεκασμούς και την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινάμε και πάλι».
Όσο για τον όγκο της φετινής παραγωγής ο κ. Λουφαρδάκης κάνει λόγο για «ιστορική “βεντέμα” για τον κάμπο από το Κολυμπάρι και τα Δελιανά μέχρι και τον Πλατανιά. Ελπίζουμε να συνεχιστεί έτσι».
ΑΠΟΚΟΡΩΝΑΣ
«Αυτές τις ημέρες προχωράμε στον τέταρτο ψεκασμό στην ενδοχώρα, ενώ τον έχουμε τελειώσει στο παραλιακό μέτωπο. Δακοπροσβολές εντοπίζουμε τοπικά! Σε Καλύβες, Τσιβαράς, Νιο Χωριό, Στύλος, Γεωργιούπολη, Κουρνάς, Φυλακή, Κάστελος όπου επιχειρούν τα τρακτέρ έχει μειωθεί μέχρι και 90% ο πληθυσμός του δάκου. Όπου τα συνεργεία εργάζονται σε ορεινά χωριά που είναι δύσκολο να επιχειρήσουν όπως η Ραμνή, οι Καρρές, ο Αλίκαμπος και πρέπει να πάνε στους ελαιώνες με τους ψεκαστήρες στην πλάτη υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα» μας επισημαίνει ο κ. Σταύρος Σταυρουλάκης από την “Αναπτυξιακή Δήμου Αποκορώνου” που εκτελεί τη δακοκτονία στην περιοχή.
Όπως εκτιμά ο κ. Σταυρουλάκης για τη φετινή παραγωγή « δεν είναι ούτε πρώιμη, ούτε όψιμη χρονιά. Στις αρχές Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν να μαζεύουν επομένως πιστεύω ότι θα κάνουμε άλλο ένα ψεκασμό και τοπικά αν χρειαστεί και κάποιος έκτος. Υπάρχει καλή βεντέμα, όπως και πέρυσι και γενικά πάμε σε μια καλή παραγωγή ελαιολάδου. Ενώ ήμασταν απαισιόδοξοι μέχρι τέλος Ιουνίου οι ψεκασμοί που κάναμε έδωσαν καλά αποτελέσματα».
Για το θέμα της ποιότητας και των ολικών ψεκασμών ο κ. Σταυρουλάκης τονίζει ότι «εμείς δεν συστήνουμε ολικές καλύψεις αλλά τον Ιούλιο παρά τους ψεκασμούς που κάναμε ο δάκος που ήταν στο χώμα έβγαινε στην επιφάνεια και αυτό τρόμαξε μερικούς παραγωγούς (όχι πάνω από 10%) που έκαναν ολικές καλύψεις. Πέρυσι που δεν έγιναν ολικές καλύψεις όλα τα δείγματα λαδιού που λήφθηκαν για τον διαγωνισμό του ΣΕΔΗΚ ήταν εξαιρετικής ποιότητας. Για αυτό και συστήνουμε στους παραγωγούς να μην κάνουν καλύψεις».