Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου, 2025

Συνεχίζεται το μπαράζ σεισμών στις Κυκλάδες: Επτά δονήσεις άνω των 4R σε μία ώρα – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αμοργός

Οι αλλεπάλληλοι σεισμοί συνεχίζουν να ταρακουνούν Σαντορίνη και Αμοργ, με 5 Ρίχτερ να είναι ο μεγαλύτερος τις τελευταίες ώρες. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το φαινόμενο μπορεί να κρατήσει από εβδομάδες έως και μήνες.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, από τις 26 Ιανουαρίου έχουν καταγραφεί περισσότερες απο 14.000 δονήσεις, ενώ παράταση των έκτακτων μέτρων -κλειστά σχολεία και αποφυγή συναθροίσεων – μέχρι το Σάββατο αποφάσισε η επιτροπή σεισμικού κινδύνου, σε μία συνεδρίαση που διήρκεσε ώρες.

Ειδικότερα λίγο μετά τις 3:00 τα ξημερώματα (03:14) σημειώθηκε σεισμός με μέγεθος 5 στην κλίμακα Pίχτερ με το επίκεντρο της δόνησης να εντοπίζεται 24 χλμ νότια – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Επιπλέον από τις 03:35 έως τις 04:23 καταγράφηκαν 4 σεισμικές δονήσεις άνω των 4 βαθμών με μέγιστο μέγεθος το 4,6 στις 04:14 και επίκεντρο τα 25 χλμ. νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού

Παράλληλα διαδοχικές ήταν οι σεισμικές δονήσεις από τις 10.29 έως τις 12.02 στην ίδια περιοχή καθώς καταγράφηκαν 8 σεισμοί άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Pίχτερ με ισχυρότερη αυτή που σημειώθηκε στις 10:29 ( 4,9 ) με το επίκεντρο της δόνησης να εντοπίζεται 27 χλμ νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας με απόφασή του προχώρησε στην κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αμοργού της Περιφερειακής Ενότητας Νάξου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τη σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην παραπάνω περιοχή.

Σημειώνεται ότι όπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος των δύο μόνιμων επιστημονικών επιτροπών του ΟΑΣΠ, που ασχολούνται με τα θέματα της σεισμικής επικινδυνότητας και της μείωσης του σεισμικού κινδύνου, καθώς και τα θέματα του ελληνικού ηφαιστειακού τόξου, καθηγητής Φυσικής Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, περισσότεροι από 1.100 σεισμοί έχουν συμβεί από την 1η Φεβρουαρίου, με μέγεθος πάνω από 3.

Τη μικρή μετατόπιση που εμφανίζει η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Αμοργού, την χαρακτήρισε ως κάτι συνηθισμένο. Επίσης, τόνισε ότι εξακολουθεί να παραμένει στα ίδια επίπεδα τόσο η σεισμική όσο και η ηφαιστειακή διέγερση στο εσωτερικό της καλντέρας. Επιπλέον, προσέθεσε ότι δεν είναι ανησυχητικό το γεγονός πως οι κάτοικοι σε διαφορετικά νησιά αισθάνονται με διαφορετικό τρόπο τους σεισμούς, αρκεί να ακολουθούν τα μέτρα πολιτικής προστασίας που έχουν ανακοινωθεί. Μεταξύ αυτών η επιλογή ασφαλών διαδρόμων κατά τη μετακίνησή τους στα νησιά, η αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων και περιοχών με έντονο καθοριστικό κίνδυνο, ειδικά στη Σαντορίνη, η αποφυγή των λιμανιών της Καλντέρας.

Επίσης, ανέφερε ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ανάφη και Ίο έως την Παρασκευή και ότι το σύνολο των δημοσίων κτηρίων που έχουν εξεταστεί εμφανίζουν πολύ καλή σεισμική συμπεριφορά. Σε νέα σύσκεψη το Σάββατο θα επαναξιολογηθούν τα νέα δεδομένα και θα εκδοθεί το νέο πόρισμα.

Επτά σεισμικές δονήσεις στη Σαντορίνη μέσα σε μία ώρα

To πρωί σήμερα, μέσα σε διάστημα μίας ώρας, έγιναν τουλάχιστον επτά σεισμικές ακολουθίες άνω των τεσσάρων βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με μεγαλύτερο στις 10:30, εντάσεως 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σχετικά με τα σχολεία, σήμερα ολοκληρώθηκε από κλιμάκιο μηχανικών ο έλεγχος των σχολικών μονάδων. Από τη Δευτέρα ελέγχθηκαν συνολικά 34 κτιριακές σχολικές υποδομές. Όλες οι υποδομές είναι εντάξει χωρίς κάποιο πρόβλημα στατικότητας ή να έχουν υποστεί από τις σεισμικές ακολουθίες κάποια ζημιά.

Στη Σαντορίνη πάντως οι κάτοικοι προσπαθούν να κρατήσουν όσο το δυνατόν γίνεται τη ψυχραιμία τους αλλά μέρα με την ημέρα βλέπουν να μην αλλάζει κάτι και είναι προβληματισμένοι. Πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να αφήσουν το νησί για ψυχολογικούς λόγους.

Την ίδια ώρα στο λιμάνι του Αθηνιού ουρές κάνουν τα αυτοκίνητα με εκείνους που φεύγουν από το νησί.

Ωστόσο, ο Κώστας Παπαζάχος εξέφρασε την άποψη ότι οι κάτοικοι της Σαντορίνης δεν θα έπρεπε να εγκαταλείψουν το νησί. Μιλώντας στο ΕΡΤNews και την εκπομπή “Συνδέσεις” ο κ. Παπαζάχος εξήγησε ότι ακόμα και αν σπάσει το μεγάλο κομμάτι του ρήγματος η Σαντορίνη ή Ίος, η Ανάφη και η Αμοργός που είναι κοντύτερα, έχουν σε όλα τα μοντέλα περιορισμένες σχετικά επιπτώσεις.

Ξάγρυπνοι οι κάτοικοι της Αμοργού – Τέσσερις επιπλέον γεννήτριες στο νησί

Ανήσυχοι είναι οι κάτοικοι στην Αμοργό καθώς στο επίκεντρο των σεισμών βρίσκεται μόλις 12 χιλιόμετρα μακριά τους. Στο νησί έφτασε κλιμάκιο του Ερυθρού σταυρού από την Πάτρα, με πέντε διασώστες και δύο κοινωνικούς λειτουργούς, που ήδη σε συνεργασία με την υπηρεσία του Δήμου “Βοήθεια στο σπίτι”, καταγράφουν τις ευάλωτες ομάδες.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας και ετοιμότητας για κάθε ενδεχόμενο, στο νησί έφτασαν τέσσερις γεννήτριες, ενώ συνεργεία ξεκίνησαν από χθες εργασίες για την συντήρηση του δικτύου ηλεκτροδότησης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα