Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Συνεχίζονται οι άγριοι ξυλοδαρμοί διαδηλωτών από το ιρανικό καθεστώς

Την ώρα που ο Ιρανός ανώτατος πνευματικός ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ επανέλαβε ξανά (όπως και μεγάλη μερίδα της ηγεσίας του ιρανικού καθεστώτος) τα περί εμπλοκής ξένων δυνάμεων στις ιστορικές διαδηλώσεις που βιώνει η χώρα εδώ και έξι εβδομάδες, βίντεο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας να ξυλοκοπούν άγρια διαδηλωτές έχουν γίνει viral, αυξάνοντας την οργή για εκτεταμένα μέτρα κρατικής καταστολής που φτάνουν σε συλλήψεις προσωπικοτήτων της ιρανικής κοινωνίας από ράπερ μέχρι οικονομολόγους και δικηγόρους με απώτερο στόχο τον τερματισμό της αναταραχής επτά εβδομάδων που έχουν κλονίσει το ιερατικό κατεστημένο.

Ο θάνατος της νεαρής Μασχά Αμινί στα “ χέρια” της περιβόητης αστυνομία ηθών ήταν η θρυαλλίδα των όσων ακολούθησαν: του πρωτοφανών διαστάσεων από το 2019 κύματος διαδηλώσεων που αυτή τη φορά ήρθε από όλα τα στρώματα της κοινωνίας που ζητούν ευρεία πολιτική αλλαγή, 43 χρόνια μετά την ιρανική επανάσταση και την ίδρυση της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η 22χρονη κουρδικής καταγωγής Ιρανή πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά την σύλληψή της από την αστυνομία ηθών γιατί δεν φορούσε σωστά την μαντίλα που επιβάλλεται στις γυναίκες στο Ιράν.

Αλλά στο αρχικό σύνθημα «γυναίκες, ζωή, ελευθερία» έχουν προστεθεί καθόλη τη διάρκεια των διαδηλώσεων συνθήματα που στρέφονται ευθέως εναντίον της ηγεσίας του Ιράν. Μεταξύ πολλών άλλων: «Θάνατος στον δικτάτορα».

Ενώ η ιρανική ηγεσία δεν σταματά να μιλά για «ταραχές», οι πανεθνικές διαδηλώσεις θέτουν μια από τις πιο μεγάλες προκλήσεις για τους ηγέτες του Ιράν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Η υπόθεση Αμινί και η καταστολή των διαδηλώσεων που ακολούθησαν τον θάνατό της έχουν προκαλέσει διεθνή καταδίκη για τους ηγεμόνες του Ιράν.

Οι Ιρανοί ηγέτες, εντούτοις, δεν σταματούν να κατηγορούν για την κρίση τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις άλλες δυτικές δυνάμεις, ένα αφήγημα που εντούτοις λίγοι Ιρανοί δέχονται αποδεικνύοντας ίσως πόση αποκομμένη είναι η ιρανική ηγεσία από την κοινωνία.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να χειραγωγήσουν την ιρανική κοινή γνώμη υποστηρίζοντας το κίνημα διαμαρτυρίας.

Ο Χαμενεΐ δήλωσε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι που υποστηρίζουν τις διαδηλώσεις είναι «αναίσχυντοι», μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης. «Όσοι πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ είναι μια ανέγγιχτη δύναμη κάνουν λάθος», είπε.

«Αναφορές από υπηρεσίες πληροφοριών δείχνουν ότι ο εχθρός είχε εκπονήσει σχέδιο για την Τεχεράνη καθώς και για τις μεγάλες και μικρές πόλεις» της χώρας, τόνισε ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης, αναφερόμενος, σύμφωνα με κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα, στον «ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στις πρόσφατες ταραχές».

Η ομιλία του αυτή έγινε ενώπιον φοιτητών, προσκεκλημένων με την ευκαιρία της επετείου της έναρξης της ομηρίας της αμερικανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη, στις 4 Νοεμβρίου 1979.

«Το σχέδιό τους, ο στόχος τους, είναι να πείσουν τον ιρανικό λαό να τους ακολουθήσει και η γνώμη του ιρανικού λαού να γίνει πανομοιότυπη με τη γνώμη των Βρετανών και Αμερικανών ηγετών», πρόσθεσε ο Χαμενεΐ.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Ιρανός βουλευτής Μοχαμάντ Σαλέχ Ζοκάρ υποστηρίξει ότι οι Ιρανοί που ζουν στο εξωτερικό και προκαλούν «ταραχές» στο εσωτερικό τους θα πρέπει να αφαιρεθούν οι ιρανικές υπηκοότητές τους.

Όμως το κίνημα διαμαρτυρίας έχει επικρατήσει σε πολλά σχολεία σε όλη τη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες και, σύμφωνα με βίντεο που κοινοποιήθηκαν στο διαδίκτυο, μαθητές φωνάζουν αντικυβερνητικά συνθήματα και μαθήτριες βγάζοντας τα πέπλα τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Αψηφώντας μια σκληρή προειδοποίηση από τον επικεφαλής των πανίσχυρων Φρουρών της Επανάστασης, που προκαλούν τρόμο σε μεγάλο μέρος της ιρανικής κοινωνίας, οι Ιρανοί θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους συνεχίζοντας να διαδηλώνουν στους δρόμους, παρά την αιματηρή καταστολή.

Ένα βίντεο που φέρει ημερομηνία 22 Οκτωβρίου και έγινε viral σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζει αστυνομικούς να χτυπούν έναν άνδρα κατά τη διάρκεια της νύχτας σε έναν δρόμο στη νότια Τεχεράνη. Ένας από τους αστυνομικούς που επέβαινε σε μηχανάκι έπεσε πάνω στον διαδηλωτή ρίχνοντάς τον κάτω και ένας άλλος τον πυροβολεί εξ αποστάσεως. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει την αυθεντικότητα του βίντεο.

«Αυτό το σοκαριστικό βίντεο που στάλθηκε σήμερα από την Τεχεράνη είναι άλλη μια φρικτή υπενθύμιση ότι η σκληρότητα των δυνάμεων ασφαλείας του Ιράν δεν έχει όρια», ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία στο Twitter σχετικά με το βίντεο της 22ας Οκτωβρίου.

«Εν μέσω μιας κρίσης ατιμωρησίας, τους δίνεται η ελευθερία να χτυπούν και να πυροβολούν βάναυσα διαδηλωτές. Το @UN_HRC πρέπει να διερευνήσει επειγόντως αυτά τα εγκλήματα».

Άλλα βίντεο με ξυλοδαρμούς διαδηλωτών, τα οποία το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει, κυκλοφορούν επίσης στο διαδίκτυο.

Η αστυνομία του Ιράν εξέδωσε ανακοίνωση χθες Τρίτη λέγοντας ότι εξέδωσε ειδική εντολή για να εξεταστούν οι λεπτομέρειες ενός βίντεο που δείχνει αστυνομικούς να χτυπούν έναν πολίτη, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το εν λόγω βίντεο.

«Η αστυνομία δεν εγκρίνει τη σκληρή και αντισυμβατική μεταχείριση, οι παραβάτες αστυνομικοί σίγουρα θα αντιμετωπιστούν σύμφωνα με το νόμο», αναφέρεται στην ανακοίνωση, που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Το πρακτορείο ειδήσεων ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα HRANA ανέφερε ότι περίπου 300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε ταραχές, μεταξύ των οποίων 46 ανήλικοι.

Περίπου 14.160 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, μεταξύ των οποίων περίπου 300 φοιτητές, σε διαδηλώσεις σε 133 πόλεις και κωμοπόλεις και 129 πανεπιστήμια, ανέφερε.

Σύμφωνα με την ιρανική κυβέρνηση τουλάχιστον 36 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν επίσης.

Η κρίση έχει πλήξει το ιρανικό ριάλ. Το αμερικανικό δολάριο ισοδυναμούσε με έως και 342.600 ριάλ στην ανεπίσημη αγορά την Τετάρτη, χάνοντας σχεδόν το 7% της αξίας του από την έναρξη των διαδηλώσεων, σύμφωνα με το Bonbast.com.

Το βράδυ της Δευτέρας ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας πήγαν στο σπίτι του διακεκριμένου οικονομολόγου Νταβούντ Σουρί και τον συνέλαβαν. Οι αστυνομικοί πήραν μαζί τους το φορητό υπολογιστή και το κινητό του τηλέφωνο και μετά τη σύλληψή του ενημέρωσαν την οικογένειά του ότι κρατείται στις φυλακές Εβίν, σύμφωνα με ανάρτηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει.

Ιρανικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν σήμερα ένα βίντεο με τη σύλληψη του διάσημου Ιρανού ράπερ Τοομάτζ Σαλεχί, που τον δείχνει με δεμένα τα μάτια, λέγοντας ότι δεν εννοούσε αυτό που είχε πει σε προηγούμενα σχόλια επικριτικά προς τις αρχές.

Ο ράπερ συνελήφθη μετά την κυκλοφορία πολλών μουσικών κλιπ για την υποστήριξη των διαδηλώσεων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα