Στο Αρκαλοχώρι του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, παρουσία του προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμιου Λέκκα και του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκη Τσελέντη, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, με φόντο την έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, τους τελευταίους δύο μήνες, που έχει προβληματίσει φορείς και κατοίκους.
Η συνεδρίαση έγινε με στόχο τη διερεύνηση της κατάστασης και την λήψη απόφασης για τα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν, όπως και τις δράσεις που πρέπει να αναπτυχθούν στο μέλλον «προκειμένου να καταστήσουμε την Κρήτη αλώβητη όχι μόνο για τους σεισμούς, αλλά και τα υπόλοιπα καταστροφικά φαινόμενα», όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.
Αν και ο κ. Λέκκας εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά το φαινόμενο (το οποίο πάντως σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία αναμένεται να συνεχιστεί για το επόμενο διάστημα) δεν απέκλεισε μια ακραία- όπως την χαρακτήρισε- περίπτωση σεισμικής δόνησης της τάξης των 5,2 ή και 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
«Σύμφωνα με τα δεδομένα της επίσημης επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου, στην οποία συμμετέχουν 20 επιστήμονες από όλα τα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας και τους οργανισμούς, έχουμε να κάνουμε με μια δραστηριότητα σε εξέλιξη, η οποία ίσως διαρκέσει για κάποιο χρονικό διάστημα ακόμα. Το σημαντικό είναι ότι τα μεγέθη θα είναι περίπου τα ίδια με αυτά που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και σιγά σιγά θα αποσβηστούν. Βέβαια αφήσαμε και μια ακραία περίπτωση, για κάποιο λίγο μεγαλύτερο σεισμό ο οποίος μπορεί να είναι στα 5,2 ή στα 5,3 Ρίχτερ, ο οποίος ωστόσο δεν θα έχει ιδιαίτερες επιπτώσεις στο περιβάλλον», ανέφερε ο κ. Λέκκας.
Σχετικά με την κατάσταση των δημόσιων κτιρίων ο κ. Λέκκας διευκρίνισε ότι ο αντισεισμικός κανονισμός που υφίσταται για 40 χρόνια, είναι από τους καλύτερους παγκόσμια και πως τα σύγχρονα κτίρια έχουν δείξει, ότι αντέχουν.
«Στη Σάμο με ένα σεισμό της τάξης των 7 βαθμών, δεν υπέστη βλάβη κανένα σύγχρονο κτίριο, την ώρα που στην Τουρκία κατέρρευσαν εκατοντάδες κτίρια. Έχουμε να κάνουμε με ένα δομημένο ιστό, ο οποίος είναι φοβερά ανθεκτικός. Εδώ βεβαίως το πρόβλημα έγκειται στα παλιά σπίτια, τα οποία μετά βίας θα μπορούσαν να αντέξουν μια δεκαετία ακόμη και χωρίς σεισμούς. Σε αυτά έχουν καταγραφεί ζημιές, κάτι που ήταν αναμενόμενο», δήλωσε ο κ. Λέκκας .
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης αναφέρθηκε στην σεισμική ακολουθία, με επίκεντρο το Δήμο Μινώα Πεδιάδος, που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό τις πολλές και μικρές σεισμικές δονήσεις που ταλαιπωρούν τους κατοίκους, επηρεάζουν όμως και τα κτίρια.
«Ο δομικός ιστός σε ένα οίκημα επηρεάζεται πάρα πολύ γιατί έχει μνήμη, όταν εκδηλώνονται πολλοί και μικροί σεισμοί. Δηλαδή μπορεί κάποιες φορές το αποτέλεσμα να είναι ισοδύναμο με ένα μεγαλύτερο σεισμό,» ανέφερε ο κ. Τσελέντης, ο οποίος πρόσθεσε ότι η συνεργασία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου με το Δήμο Ηρακλείου και οι επιπλέον σεισμογράφοι που έχουν τοποθετηθεί, δίνουν την δυνατότητα εξαγωγής ουσιαστικών συμπερασμάτων.
«Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με το δήμο Ηρακλείου τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, έχει βάλει ένα δίκτυο επιπλέον έξι σεισμογράφων. Αυτό το δίκτυο μας έχει δώσει μια καταπληκτική εικόνα του τι γίνεται εδώ πέρα. Μας έδωσε μια εικόνα για το που οφείλεται το φαινόμενο και ποια ρήγματα έχουν ενεργοποιηθεί», είπε ο κ. Τσελέντης και πρόσθεσε ότι οι στατιστικοί δείκτες που έχουν στη διάθεσή τους, δείχνουν ότι η ακολουθία θα συνεχίσει, χωρίς να διαφαίνεται η εκδήλωση μεγάλων γεγονότων.
«Βλέπουμε τη συνέχιση μιας ακολουθίας με της ίδιας τάξης μεγέθους γεγονότων, τα οποία ωστόσο θέλουν πολλή προσοχή, διότι ακόμη και ένας μικρός μετασεισμός 3.5 ή και 4.2 Ρίχτερ , μπορεί να προκαλέσει επιπτώσεις ειδικά σε ένα καταπονημένο κτίριο», υπογράμμισε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο οποίος πάντως συνέστησε ψυχραιμία στους πολίτες και σε καμία περίπτωση να μην δίνουν βάση σε φήμες που κυκλοφορούν.
«Ο κόσμος δεν θα πρέπει να ακούει τις φήμες. Φτάνουν στα αυτιά μου φήμες για διάφορες καταστροφές, ότι για παράδειγμα φταίνε οι εργασίες για το νέο αεροδρόμιο, που είναι “ράδιο αρβύλα”. Να καταλάβουν ότι θα πρέπει να μάθουν να ζουν με το φαινόμενο, χωρίς τρομολαγνεία ή φόβο», συμπλήρωσε ο κ. Τσελέντης.
Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε ότι αποτελεί χρέος η συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή, συμπληρώνοντας πως «θα υπάρξει το καλύτερο αποτέλεσμα για τους ανθρώπους που ενδεχομένως έχουν προβλήματα με τα σπίτια τους». Ο κ. Αρναουτάκης είπε ότι θα περάσει από την περιοχή και η δευτεροβάθμια επιτροπή, προκειμένου να υπάρξει μια τελική αποτύπωση του προβλήματος και αμέσως μετά θα διεκδικηθούν όσα χρειάζονται, από την κεντρική εξουσία.
Ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Εμμανουήλ Φραγκάκης αναφέρθηκε στην αγωνία και την ταλαιπωρία που βιώνουν οι πολίτες του δήμου, εξηγώντας ότι στις περιπτώσεις που έχει κριθεί ότι τα σπίτια κάποιων πολιτών δεν είναι κατοικήσιμα, υπάρχει μέριμνα φιλοξενίας τους σε ξενοδοχεία στο Αρκαλοχώρι και το Καστέλι. «Προς το παρόν οι έλεγχοι έχουν δείξει ότι μη κατοικήσιμα σε αυτή τη φάση είναι 71 κτίσματα. Είναι ζωτικής σημασίας να έχουμε τη συνεργασία που πρέπει με τους αρμόδιους φορείς, ενώ βασικό ζητούμενο είναι να μην συγχύζεται με όσα ακούει ο κόσμος. Για το λόγο αυτό η σημερινή συνεδρίαση είναι πολύ σημαντική», τόνισε ο κ. Φραγκάκης.