Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024

Ένταση στην συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος για τους πυλώνες (φωτ. – vid.)

 

Παρουσία πλήθους πολιτών η συνεδρίαση της “Επιτροπής Περιβάλλοντος” της Περιφέρειας Κρήτης στη συζήτηση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου κατασκευής πυλώνων υψηλής τάσης στη γραμμή Χανια- Δαμάστα. Αρχικά ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χ. Κουκιανακης ανέγνωσε την απόφαση του ΤΕΕ τμ. Δυτ. Κρήτης που δηλώνονται οι διαφωνίες στο έργο.

“Πως είναι δυνατόν να έχει παραγγείλει ο ΑΔΜΗΕ υποθαλάσσια καλώδια κόστους 1 δις και στον Αποκορωνα να θέλουν να τα περάσουν υπέργεια; Ο λόγος είναι ένας για να κουμπώσουν οι πυλώνες με τις ανεμογεννήτριες” τόνισε ο κ. Κουκιανακης.

“Είναι εωλο το επιχείρημα ότι θα κουμπώσουν οι πυλώνες με τις ανεμογεννήτριες” σχολίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ξυλούρης, με τους πολίτες να εκφράζουν τις έντονες αντιρρήσεις τους.

“Το ζήτημα είναι πολιτικό , το έχουμε θέσει στον πρωθυπουργό ζητώντας να το πάρει πάνω του. Γνωμοδοτήστε και εσείς όπως πρέπει και εμείς θα σας χειροκροτήσουμε” δήλωσε ο κ. Κουκιανακης. Στη γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ που δεν είναι ενάντια στο έργο στάθηκε ο κ. Ξυλούρης με τη συζήτηση να διακόπτεται συνεχώς λόγω λεκτικών αντιπαραθέσεων μεταξύ του κ. Ξυλούρη και πολιτών.

“Ως Δήμος Μυλοποτάμου έχουμε πάρει απόφαση να μην μπουν ανεμογεννήτριες” δήλωσε ο δήμαρχος κ. Κλάδος , συμπληρώνοντας πως το καλώδιο θα περάσει υπόγεια μέσα από τους οικισμούς του Δήμου.

Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου κ. Μ. Μποκέας επισήμανε πως το έργο είναι απαραίτητο για να κλείσει το εργοστάσιο στα Λινοπεράματα και όπου μπορούν να γίνουν βελτιώσεις να γίνουν.

Την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου Χανίων που απορρίπτει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων καθώς δεν προβλέπει την υποθαλάσσια ή την υπόγεια λύση του καλωδίου μετέφερε ο αντιδήμαρχος Γ. Νικηφοράκης.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Μ. Συντυχακης δήλωσε τη στήριξη του στα αιτήματα των κατοίκων του Αποκόρωνα, αναφέρθηκε στην επίκαιρη ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή για το θέμα λέγοντας πως “είναι ξεκάθαρο πως δεν υπήρξε καμία μελέτη, καμια εξέταση των εναλλακτικών να μπουν υποθαλάσσια ή υπόγεια τα καλώδια.” Πρόσθεσε τέλος πως η κυβέρνηση και το υπουργείο λειτουργεί στη λογική του “κόστους και οφέλους”.

Στην Επιτροπή διαβάστηκε και η θέση του βουλευτή κ. Π. Πολακη ότι είναι σύμφωνος με τους πολίτες που διαφωνούν με το υπέργειο καλώδιο.

Στην επιτροπή τοποθετήθηκε ο ηλεκτρολόγος μηχανικός ειδικός για θέματα ενέργειας κ. Καραπιδακης. “Έχετε δίκιο κ. Κουκιανακη ότι ο ΑΔΜΗΕ δεν απαντάει τεκμηριωμένα ” είπε αρχικά, συμπληρώνοντας πως το υποθαλάσσιο είναι η εναλλακτική όταν δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα και ότι η σύνδεση υπέργειου και υπόγειου καλωδίου δεν είναι εύκολη.
Το ότι ήδη υπάρχουν παράλληλα δίκτυα στην Κρήτη επισήμανε ο πρόεδρος των εργαζομένων στη ΔΕΗ κ. Κ. Ηλιάκης.

Ο κ. Ηλιάκης επισήμανε πως η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ διορίζεται από τον κάθε υπουργό άρα η απόφαση είναι καθαρά πολιτική και ότι η λύση της πόντισης είναι η ιδανική.

Για ” βίαιη μεταβολή του χώρου που θα προκαλέσουν οι πυλώνες ” έκανε λόγο ο κ. Μανωλεσακης από τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου.

“Είμαστε ενάντια στο καλώδιο σε οποιαδήποτε μορφή του” επισήμανε η κ. Ραπάνη από τη “Συνελευση για τα κοινά Αποκόρωνα” υπογραμμίζοντας ότι το έργο αυτό δεν εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων της Κρήτης.

Ακολούθησε η “Συνέλευση Αποκορώνου ενάντια στους πυλώνες” , της “Πρωτοβουλίας Σφακίων” που στρέφονται ενάντια στους σχεδιασμους του ΑΔΜΗΕ.

Ένταση προκλήθηκε όταν ένα αυγό έσπασε μέσα στην αίθουσα με τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Ξυλούρη να ζητάει την απομάκρυνση του κόσμου διαφορετικά θα διακοπεί η συνεδρίαση.

Το γεγονός καταδίκασε ο δήμαρχος Αποκορώνου ζητώντας συγνώμη εκ μέρος των κατοίκων και επισημαίνοντας την ανάγκη να ολοκληρωθεί η συνεδρίαση της επιτροπής.

Η συνεδρίαση συνεχίσθηκε με παρεμβάσεις πολιτών και εκπροσώπων φορέων. Η πρόεδρος του παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ κ. Α. Δασκαλάκη κατέθεσε πως στη μελέτη δεν φαίνονται οι επιπτώσεις στο περιβάλλον για τα οδικά και τα άλλα έργα που απαιτούνται, ενώ επισημάνθηκε η υποβάθμιση του περιβάλλοντος .

“Απαράδεκτη, ελλειμματική, εκτός τόπου και χρόνου” χαρακτήρισε τη μελέτη του ΑΔΜΗΕ για το Μουσείο Φυσικής ιστορίας ο κ. Φασούλας.

Να επιστραφεί πίσω η μελέτη στον ΑΔΜΗΕ και να καταγράψει ο φορέας ακριβώς τα σημεία που μπορεί να γίνει η υπογειοποίηση πρότεινε στην Επιτροπή της Περιφέρειας Κρήτης ο πρόεδρος της κ. Ξυλούρης. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως η Επιτροπή θα περιμένει από τον ΑΔΜΗΕ να κάνεις τις απαραίτητες διευκρινίσεις ώστε στη συνέχεια να πάρει θέση.

“Η μελέτη αναπέμπεται για να καταγραφούν τα σημεία που πρέπει και μπορεί να γίνει υπογειοποίηση” εκεί χαρακτηριστικά ο κ. Ξυλούρης, προσθέτοντας πως “δεν λέμε ούτε ναι, ούτε όχι”.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις περιφερειακών συμβούλων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα