Υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα των κτισμάτων στο λόφο Καστέλι ψήφισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων μετά από μια τετράωρη συνεδρίαση του το απόγευμα της Τετάρτης.
Παράλληλα στο επόμενο Δ.Σ. συμφωνήθηκε να συζητηθεί η πρόταση της δημοτικής αρχής να διεκδικήσει ο Δήμος τη μετατροπή των κτηρίων στο Λόφο Καστέλι σε Δημοτική Βιβλιοθήκη.
Η πρόταση κατατέθηκε από τον πρόεδρο του Δ.Σ. Ευτύχη Δαμιανάκη και πήρε 25 ψήφους, ξεχωριστές προτάσεις που πήραν 2 και 1 ψήφο κατέθεσαν οι κ. Βουρλάκης και Ρίζος με πιο έντονη την καταδίκη της ξενοδοχοποίησης. Δύο σύμβουλοι καταψήφισαν και τα τρία ψηφίσματα, ενώ η παράταξη του Α. Παπαδογιάννη αποχώρησε από τη συνεδρίαση, ενώ νωρίτερα είχε εκφράσει την στήριξη του στην απόφαση του Πολυτεχνείου να ενοικιάσει τα κτήρια.
«Τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των κτηρίων και της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών» πρόταξε ο κ. Σημανδηράκης και κατέθεσε την πρόταση του για τη μεταφορά και λειτουργία στα κτήρια της Μεραρχίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων.
Στη συνέχεια σημείωσε πως ο Δήμος Χανίων είναι διατεθειμένος να μισθώσει τα κτήρια με μακροχρόνιο συμβόλαιο και με χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν να εξασφαλίσει τις μελέτες και τις κατασκευές. Σημείωσε πως το μίσθωμα αυτό θα είναι η πρόσοδος του Πολυτεχνείου «την οποία αναγνωρίζουμε ότι έχει ανάγκη».
Τη δυσαρέσκεια του γιατί η πρόταση του δημάρχου ήλθε λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης και με αυτόν τον τρόπο, δήλωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Ε. Δαμιανάκης .
Παίρνοντας το λόγο ο Άρης Παπαδογιάννης επισήμανε πως κρίσιμα ζητήματα όπως αυτό των αλλαγών στη δόμηση και η πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Υποδομών να κηρυχθεί εθνικό έργο η σύνδεση του ΒΟΑΚ με το αεροδρόμιο δεν τέθηκαν στο Δ.Σ. ως έκτακτα για να συζητηθούν.
«Υπάρχει μεγάλη υποκρισία από όλους μας και ειδικά από αυτούς που έχουν ασκήσει διοίκηση από θέση ευθύνης» ανέφερε ο κ. Παπαδογιάννης, υπογραμμίζοντας πως τόσα χρόνια δεν είχε φτιαχτεί το θεσμικό πλαίσιο ώστε να προφυλαχθεί η παλιά πόλη και να αποφασιστούν οι χρήσεις γης που θέλει ο Δήμος. Xαρακτήρισε “πυροτέχνημα”, “άστοχη” και “ατυχέστατη” την πρόταση του δημάρχου θυμίζοντας πως έχουν δοθεί 920.000 από τη δημοτική αρχή Βάμβουκα για να μεταφερθεί η βιβλιοθήκη στο κτήριο της οδού Τζανακάκη.
Απαντώντας στον κ. Παπαδογιάννη ο δήμαρχος Χανίων «σημείωσε πως έκανε αυτοκριτική» για πράγματα που δεν έγιναν στο παρελθόν. «Αναγνωρίζω την αγωνία σας αλλά σε όλα τα ερωτήματα σας δώσαμε απαντήσεις» συμπληρώνοντας πως η πρόταση του είναι βιώσιμη , υλοποιήσιμη και απαντά στις ανάγκες της Χανιώτικης κοινωνίας.
Από τη μεριά του ο Ε. Δαμιανάκης τόνισε πως από τον περασμένο χρόνο ο ίδιος και η παράταξη του είχαν εκφραστεί υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του λόφου Καστέλι. Διαχώρισε τη θέση του από την τοποθέτηση του Α. Παπαδογιάννη και ανέφερε πως η πρόταση του δημάρχου «είναι σύμφωνη με τη λογική μου αλλά δεν μπορώ να πάρω απόφαση σήμερα αν δεν κάνουμε μια συζήτηση με τον πρύτανη, με το Πολυτεχνείο.»
«Δεν έχω πάρει την πρόταση σας, την ακούω με ενδιαφέρον και μπορεί να έχει προοπτική. Αλλά υπάρχουν πολλά παράπλευρα θέματα που πρέπει να τακτοποιηθούν. Τι θα γίνει με το κτήριο της οδού Τζανακάκη και δομικά και τεχνικά θέματα. Έχει βάση αυτό που λέει ο κ. Δαμιανάκης. Θα επιθυμούσα να κατατεθεί μια τεκμηριωμένη πρόταση γραπτή σε κάποιο επόμενο Δ.Σ. Είναι πρόχειρη η πρόταση σας, προετοιμάστε την καλύτερα και φέρτε την σε επόμενη συνεδρίαση» επισήμανε ο Γρηγόρης Αρχοντάκης, καταλήγοντας πως «προετοιμάστε καλύτερα την πρόταση και φέρτε την και πάλι».
«Μας αιφνιδίασε η πρόταση του δημάρχου» είπε ο Τάσος Βάμβουκας αφήνοντας αιχμές σε βάρος του καθώς «επιχειρεί να κερδίσει τις εντυπώσεις της κοινής γνώμης. Το Πολυτεχνείο θα έχει έσοδα 300.000 ευρώ το χρόνο από το ξενοδοχείο. Εμείς πόσα θα δώσουμε για να φιλοξενήσει τη Δημοτική Βιβλιοθήκη; Για αυτό και λέω πως η πρόταση είναι για τις εντυπώσεις.» Ο ίδιος εξέφρασε την αγωνία για το τι θα γίνει με τη δρομολογημένη από την τη δική του δημοτική αρχή αξιοποίηση του κτηρίου της Τζανακάκη για τη μεταφορά εκεί της βιβλιοθήκης και για το οποίο έχουν δεσμευτεί 2.500.000 από το ΕΣΠΑ και ο Δήμος έχει δαπανήσει 900.000 ευρώ για την αγορά του. «Δεν μπορούμε με τόσο πρόχειρο τρόπο να καθορίσουμε τις χρήσεις στο λόφο Καστέλι. Εμείς έχουμε ταχθεί υπέρ των εκπαιδευτικών, πολιτιστικών δραστηριοτήτων και της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης όχι της ξενοδοχοποίησης» κατέληξε ο κ. Βάμβουκας.
«Δεν το εξετάσαμε στο πόδι, έχουμε μετρήσει τα πάντα» απάντησε στον κ. Βάμβουκα, ο Π. Σημανδηράκης λέγοντας πως στο κτήριο της Τζανακάκη μπορεί να μεταφερθεί η παιδική βιβλιοθήκη.
Για «πολιτικό ζήτημα» μίλησε ο Γ. Σαρρής και σημείωσε πως «σήμερα δεν υπάρχει το δίλημμα που καλλιέργησε ο νυν υφυπουργός Β. Διγαλάκης κατάληψη ή ξενοδοχείο! Το δίλημμα σήμερα είναι ή ξενοδοχείο ή δημόσιο χώρος και χρήση που να αρμόζει και στο Πολυτεχνείο και στη κοινωνία. » Ο ίδιος παρατήρησε πως «και σήμερα δεν υπάρχει ούτε το δίλημμα ξενοδοχείο ή ερείπιο». Aναφερόμενος στην πρόταση του Δήμου είπε «πως απαντάει στα ερωτήματα, είναι σημαντική» και ζήτησε να βγει ένα ψήφισμα υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα των κτηρίων στο λόφο Καστέλι και να γίνει νέα συνεδρίαση την ερχόμενη εβδομάδα όπου θα συζητηθεί η πρόταση του δημάρχου.
«Θα περίμενα η συνεδρίαση να εξελίσσεται αλλιώς» παρατήρησε ο Ν. Βουρλάκης σημειώνοντας πως σε μια εβδομάδα ανοίγουν τα σχολεία αλλά η δημοτική αρχή δεν έχει ενημερώσει για το τι προτίθεται να κάνει. Για το λόφο Καστέλι δήλωσε πως «έχουμε μάθει από αιφνιδιασμούς και τακτικισμούς της δημοτικής αρχής» και συμπλήρωσε πως είναι υπέρ του να συζητηθεί η πρόταση της δημοτικής αρχής το επόμενο διάστημα. «Απαιτείται πολιτική απόφαση του Δήμου που να λέει ότι δεν πρέπει να γίνει εκεί ξενοδοχείο» ανέφερε και ζήτησε να υπάρξει απόφαση που να λέει ξεκάθαρα “όχι στην ξενοδοχοποίηση”.
«Σε αυτούς που λένε ότι 16 χρόνια κανένας δεν μπορούσε να περάσει από το λόφο Καστέλι την καλύτερη απάντηση θα την πάρετε από τα παιδιά σας που ήταν εκεί στις εκδηλώσεις, από τους πρόσφυγες-μετανάστες που στεγάσθηκαν εκεί, από τους άστεγους που φιλοξενήθηκαν. Δεκαέξι χρόνια δεν υπήρχε άβατο, τώρα υπάρχει άβατο με τις κάμερες που μπήκαν και τα ΜΑΤ» ήταν η τοποθέτηση του Σ. Ρίζου που συμπλήρωσε πως για «16 χρόνια τα κτήρια αυτά ήταν ελεύθερα από τα αρπακτικά της αγοράς».
Ο Σ. Ρίζος ζήτησε ο χώρος να μείνει ελεύθερος και δημοκρατικός και επέρριψε ευθύνες στον δήμαρχο για την όλη στάση του.
Είσαι «ένα κοινός προβοκάτορας, ντροπή σου» είπε ο δήμαρχος κ. Π. Σημανδηράκης «εγώ είμαι δάσκαλος 20 χρόνια, εσύ τι επαγγέλεσε ;» ανταπάντησε ο Σ. Ρίζος.
Την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος ώστε να πάρουν θέση οι πολίτες της πόλης πρότεινε ο Μ. Γιακουμογιαννάκης.
Το κείμενο του δημάρχου δεν “αντικρούει” την ξενοδοχοποίηση, δεν απαντάει καν στα αιτήματα των φοιτητών του ιδρύματος τόνισε ο Χ. Λουτσέτης.
Για “εξόχως λαϊκίστικη πρόταση” που δεν έχει καμία τεκμηρίωση και γίνεται μόνο για να ευχαριστήσει κάποιους μίλησε η κ. Ν. Αποστολάκη.
Το δίπολο «κατάληψη ή ξενοδοχείο ήταν πολύ βολικό για αυτούς που ήθελαν το ξενοδοχείο» παρατήρησε ο Χ. Κουρούσης που επισήμανε πως η Χανιώτικη κοινωνία και το δημόσιο έδωσαν με συμβολικά ποσά στο Πολυτεχνείο τα κτήρια «δεν μπορεί να τα βλέπει ως επενδυτική ευκαιρία. Το Πολυτεχνείο Κρήτης εμφανίζεται ως real estate» και μίλησε με θετικά λόγια για την πρόταση του δημάρχου.
Στη συνέλευση τοποθετήθηκε και εκπρόσωπος του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης που τάχθηκε ενάντια στα σχέδια ξενοδοχοποίησης των κτηρίων του ιδρύματος.
αμ τι αλλο θα ελεγε ο Παπαδογιαννης; οτι προεχουν “αλλα πιο σημαντικα”, ελεος… για να το αφησουμε και να “ξεχαστει”; σε αυτο αποζητα η παλια-κακη νεα δημοκρατια. Οχι! τωρα στη βραση θα κολλησει το σιδερο! ορμα Σημανδηρακη και σκεψου και για το Ιστορικο αρχειο σε περιπτωση που μα-μου-σουξου-μουξου! οσο για το κτηριο που αγοραστηκε επι Βαμβουκα κυριε Παπαδογιαννη, ειναι προφανες οτι θελει χρονια ανανεωσης για να φτασει να στεγασει κατι αφου ειναι ερειπιο. Τωρα και γρηγορα να προλαβουμε. Ετσι θα βαλει την σφραγιδα του για παντα ο νυν Δημαρχος.
Η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των κτηρίων και της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών δεν συμβιβάζεται με την εγκατάσταση εξωτερικών καμερών ασφαλείας και σε αυτά τα κτίρια. Οι Δημοτικές Παρατάξεις που συνθέτουν το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χανίων εάν θέλουν πραγματικά να προσφέρουν κάτι στον αγώνα ενάντια στη γενίκευση της επιτήρησης των πολιτών μέσω εξωτερικών καμερών ασφαλείας στα Χανιά και όχι μόνο, ας τοποθετηθούν επίσημα και δημόσια στα αναφερόμενα στο παρακάτω σχετικό κείμενο:
Με Εισαγγελικό πραξικόπημα και αυτοκατάργηση της ανεξάρτητης Αρχής Προσωπικών Δεδομένων:
Νόμιμες όλες οι παράνομες κάμερες ασφαλείας στα σχολεία.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα η Δικαιοσύνη κλήθηκε να κρίνει την ευθύνη της δημόσιας εκπαίδευσης και της τοπικής αυτοδιοίκησης για την καταγγελλόμενη ευρεία εγκατάσταση και λειτουργία εξωτερικών συστημάτων καμερών ασφαλείας σε δημόσια σχολεία του Δήμου Χανίων αλλά με την υπ’ αριθ. πρωτ. 3889/2019 Απόφαση των Εισαγγελικών Αρχών των Χανίων η υπόθεση τέθηκε στο Αρχείο, χωρίς να ασκηθούν Ποινικές Διώξεις και συνακόλουθα χωρίς να επιβληθούν από τη Διεύθυνση Εκπαίδευση Κρήτης Πειθαρχικές Κυρώσεις. Απολύτως τίποτα σχετικό με τη νομιμότητα της Αρχειοθέτησης της υπόθεσης δεν ελέγχθηκε από την ήδη ενήμερη Εισαγγελία Αρείου Πάγου.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα μετά την έναρξη ισχύος από τις 25 Μαΐου 2018 του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (ΕΕ) 2016/679 – GDPR (ΓΚΠΔ), η ανεξάρτητη “Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα” (Α.Π.Δ.Π.Χ) αφού διερεύνησε επί 2,5 έτη την καταγγελλόμενη ευρεία εγκατάσταση και λειτουργία εξωτερικών συστημάτων βιντεοεπιτήρησης σε δημόσια σχολεία του Δήμου Χανίων, με την υπ’ αρ. 21/2019 Απόφασή της, χωρίς να έχει αποφασίσει σχετικά με τη νομιμότητα ή όχι αυτών και χωρίς να λάβει τις αντίστοιχες τελικές Αποφάσεις για επιβολή Διοικητικών Κυρώσεων, έθεσε την υπόθεση στο Αρχείο με την αιτιολόγηση ότι ο πολίτης που υπέβαλε τις σχετικές Καταγγελίες προς την ανεξάρτητη Αρχή δεν είναι “υποκείμενο των δεδομένων” αφού στην Απόφαση της Αρχειοθέτησης αποκρύπτεται από την Αρχή ότι ο καταγγέλλων πολίτης είναι δημότης Χανίων και διαβίβασε τους φακέλους με τις υποθέσεις στο Δήμο Χανίων όπου Δήμαρχος είναι ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας Περιφέρειας Κρήτης της χρονικής περιόδου που εξελίχθηκε η καταγγελλόμενη υλοποίηση σε διψήφιου αριθμού σχολεία των Χανίων.
Σε δημόσια σχολεία των Χανίων, όπως ομοίως και σε άλλα τρία κτήρια των Χανίων, το Δημοτικό Θέατρο “Δημήτρης Βλησίδης”, το “Ιστορικό Αρχείο Κρήτης” και η «Βίλα Κούνδουρου», εγκατεστημένες εξωτερικές κάμερες ασφαλείας κατέγραφαν και καταγράφουν ακόμη και σήμερα παράνομα την κίνηση πεζών και οχημάτων στα παράπλευρα πεζοδρόμια και δρόμους καθώς και σε όμορους κοινόχρηστους χώρους. Υπάρχουν ακόμη και σχολεία όπου οι κάμερες ασφαλείας τους εκτελούν παράνομη επιτήρηση όμορων χώρων ιδιαίτερης σημασίας (Λεωφόρο & κόμβους προς Ναύσταθμο Σούδας, ραδιομέγαρο ΕΡΤ, Βενιζέλειο Ωδείο).
Οι Εισαγγελικές Αρχές των Χανίων διερεύνησαν την υπόθεση ανεξάρτητα από την Α.Π.Δ.Π.Χ. χωρίς να τη χρησιμοποιήσουν ως Τεχνικό Σύμβουλο ως όφειλαν. Επίσης, παρέβλεψαν την παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας “Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς” που προκαλείται από τα εγκατεστημένα χωρίς Άδεια εξωτερικά συστήματα βιντεοεπιτήρησης σε κτήρια σχολείων που είναι χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα ιστορικά κτήρια/μνημεία ή είναι νεοκλασικά κτήρια.
Η Αρχειοθέτηση της υπόθεσης από τις Εισαγγελικές Αρχές των Χανίων που συνιστά Εισαγγελικό πραξικόπημα και η Απόφαση της Α.Π.Δ.Π.Χ που συνιστά αυτοκατάργηση της ανεξάρτητης Αρχής, δημιουργούν “δεδικασμένο” και καθιστούν νόμιμες όλες τις παράνομες κάμερες ασφαλείας στα σχολεία της Ελλάδος. Διασφαλίζουν τη συνέχιση της παράνομης ευρείας εγκατάστασης και λειτουργίας εξωτερικών συστημάτων καμερών ασφαλείας σε δημόσια, δημοτικά και ιδιωτικά κτήρια όπως και στα σχολεία σε όλη την Ελλάδα, που επιτρέπει την ευρεία οπτική ψηφιακή επιτήρηση των Ελλήνων πολιτών σε όλη τη χώρα, σε πραγματικό χρόνο και διαδικτυακά, ακόμη και με δυνατότητα εφαρμογής αλγόριθμων αναγνώρισης προσώπου. Παρέχουν ασυλία σε όλους τους εμπλεκόμενους σε υπόθεση μαζικής παραβίασης προσωπικών δεδομένων και θέτουν σε αδράνεια τον Έλληνα πολίτη που ζήτησε την τήρηση της νομιμότητας.
Νικόλαος Σ. Στεργιάδης