Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Συνέδριο Γεωστατιστικής στα Χανιά

Όλες οι σύγχρονες εξελίξεις στην επιστήµη της Γεωστατιστικής παρουσιάζονται στο “15ο Συνέδριο περιβαλλοντικής γεωστατιστικής” που συνεχίζεται και σήµερα στα Χανιά, στο χώρο του ΚΑΜ µε τη διοργάνωση του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Πρόκειται για ένα συνέδριο µε πάνω από 100 επιστήµονες από 20 χώρες (Ευρώπη, Αυστραλία, ΗΠΑ).

Ο κ. Μανώλης ΒαρουχάκηςΜιλώντας στα “Χ.ν.” o επίκουρος καθηγητής της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Μανώλης Βαρουχάκης αναφέρθηκε στη γεωστατιστική λέγοντας ότι: «Είναι η επιστήµη που ασχολείται µε τη διαχείριση των δεδοµένων. ∆εδοµένα που µπορούµε να τα συλλέξουµε τόσο από ασκήσεις πεδίου, µε τον κλασσικό τρόπο δειγµατοληψίας, όσο και από δορυφόρους, αισθητήρες κ.α. Στην εποχή µας η τεχνολογία έχει προχωρήσει πάρα πολύ εποµένως σε σύγκριση µε το παρελθόν έχουµε πρόσβαση σε πληθώρα δεδοµένων. Ο στόχος πια είναι να µπορέσουµε να διαχειριστούµε τον µεγάλο αυτό όγκο δεδοµένων ώστε να εξάγουµε χρήσιµα συµπεράσµατα σε πολλά και διαφορετικά αντικείµενα. Το συνέδριο µας ασχολείται µε περιβαλλοντικά κυρίως θέµατα, όπως της κλιµατικής αλλαγής, της ξηρασίας, των υδατικών πόρων , της δηµόσιας υγείας όπου υπάρχουν πληθώρα δεδοµένων διαθέσιµα από διαφορετικές πηγές. Η γεωστατιστική χρησιµοποιεί εργαλεία µε βάση τη στατιστική για να µπορέσει να αποδώσει µια χωρική αποτύπωση στα δεδοµένα, να δηµιουργηθούν χάρτες που θα αποτυπώσουν σηµεία όπου ο κίνδυνος είναι υψηλότερος λόγω της κλιµατικής αλλαγής ώστε να πάρουµε τα κατάλληλα µέτρα. Επίσης µας βοηθάει να κάνουµε εκτιµήσεις σε µελλοντικά έτη ούτως ώστε να προγραµµατίσουµε τις εργασίες που θα πρέπει να κάνουµε για να µειώσουµε τους κινδύνους από την κλιµατική αλλαγή.»
Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές από τις εφαρµογές που βρίσκονται
πίσω από τους χάρτες πχ. της google βασίζονται στις γεωστατιστικές εφαρµογές.
«Στο συνέδριο µας συµµετέχουν κορυφαίοι επιστήµονες που µας παρουσιάζουν όλες τις νέες τεχνικές για την καλύτερη διαχείριση και αποτύπωση των δεδοµένων σε χάρτες. Είναι σηµαντικό να αναφερθεί ότι στη γεωστατιστική µπορούµε να κάνουµε µετρήσεις πεδίου για πχ. βροχοπτώσεις µε δεδοµένα από µετεωρολογικούς σταθµούς ή δορυφόρους και στη συνέχεια επεξεργασία των δεδοµένων ώστε να προχωρήσουµε σε προβλέψεις και εκτιµήσεις για τα επόµενα χρόνια» υπογράµµισε ο κ. Βαρουχάκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα