Εν εξελίξει βρίσκεται το τρίτο κατά σειράν Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και το πρώτο μετά την ήττα του 2015, έχοντας τα εχέγγυα και τη δυνατότητα ανατροπής της νεοφιλελεύθερης νεοδημοκρατικής κυβέρνησης. Η Κουμουνδούρου προσπαθεί να εμπνεύσει τα ευρύτερα τμήματα των Ελλήνων ψηφοφόρων, διευρύνοντας το πολιτικό ακροατήριο, για να δημιουργήσει ένα πλειοψηφικό ρεύμα προς τις τάξεις του κόμματος. Πιστεύουν, ότι τώρα, που η χώρα έχει απαλλαγεί από τα μνημόνια, απαιτούνται διαφορετικού είδους συμμαχίες απ’ αυτές των δυο προηγούμενων κυβερνήσεών τους.
Αν και το Συνέδριο γίνεται με κάποια καθυστέρηση, ερμηνεύεται, ότι οι εκλογές είναι επί θύραις. Ο Τσίπρας στην ομιλία του επικαλέστηκε «πολιτική αλλαγή» στο κόμμα, που θα ολοκληρώσει τον μετασχηματισμό του και με αέρα αισιοδοξίας έκανε επιτακτική την ανάγκη ύπαρξης μιας νέας διακυβέρνησης, η οποία θα κληθεί να βγάλει «τα κάστανα απ’ τη φωτιά», αφού συσπειρώσει την κοινή γνώμη και τους κάνει να πιστέψουν, ότι πρόκειται περί πραγματικής αλλαγής.
Μεταξύ 6.100 εγγεγραμμένων μελών εξελέγησαν 5.700 σύνεδροι, τους οποίους πλαισίωσαν 150 περίπου προσωπικότητες από τον χώρο του πολιτισμού, ντόπιοι και ξένοι, ενώ εκπρόσωποι των ελληνικών κομμάτων χαιρέτισαν το Συνέδριο.
Οι ομιλητές επικεντρώθηκαν στα τωρινά φλέγοντα θέματα της πανδημίας, του πολέμου, της οικονομίας, της ενέργειας, της κλιμαατικής αλλαγής, των θεσμών, των δημοκρατικών ελευθεριών κ.ά.
Εμφανής ήταν η παρουσία στα θεματικά τραπέζια μελών της πολυμελούς ομάδας συμβούλων του Τσίπρα όπως π.χ. του πρώην συμβούλου του Γ.Α.Π. επί διεθνών θεμάτων κ. Κων. Φίλη, του πρώην ΥΕΘΑ κ. Αποστολάκη του τομεάρχη Υγείας κ. Ξανθού, των επιστημόνων κ. Γεροτζιάφα και Ηλιόπουλου, της επιδημιολόγου κας Αθ. Λινού, του ειδικού στα θέματα οικονομίας κ. Χαρίτση κ.ά.
Ήταν προετοιμασμένοι οι της Κουμουνδούρου, πώς να φερθούν στις αντιδράσεις του κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος διαμήνυσε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ , ύστερα από την ομιλία του στο Ηράκλειο Κρήτης, ότι «δεν δέχεται μαθήματα προοδευτικότητας από τον επί μια πενταετία συνέταιρο και στενό συνεργάτη του Π. Καμμένου». Είχε πει ο κ. Τσίπρας: «Ζητάμε εκλογές προκειμένου να υπάρξει μια λύση με προοδευτική κυβέρνηση, που θα στηρίζει την κοινωνία… Καμία δύναμη που αυτοπροσδιορίζεται προοδευτική, δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια στο αίτημα…». Ο κ. Ανδρουλάκης κινείται με χαμηλού τόνου αψιμαχίες, μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα ζητήματα της κάλπης της απλής αναλογικής και διευθετηθούν οι δυνατότητες σύγκλισης ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ στη λεγόμενη προοδευτική κυβέρνηση.
Απ’ το Συνέδριο πρέπει να βγάλει ο ελληνικός λαός συμπεράσματα, ποια παράταξη μπορεί να λύσει και προβλήματα των καιρών, δεν θα επηρεάζεται απ’τους πολεμοκάπηλους, ούτε θα κάνει εκπτώσεις στο Διεθνές Δίκαιο. Επί πλέον οφείλει να πείσει, ότι δεν θα είναι έρμαιο των κερδοσκοπών. Ο ΣΥΡΙΖΑ με την «πολτιτική αλλαγή», πρέπει να αποδείξει, όχι μόνο ότι θέλει τα ανωτέρω, αλλάα μπορεί και να τα πραγματοποιήσει.