‘‘Φως” μέσα σε ένα κόσμο που διαρκώς εκβαρβαρίζεται μπορούν να αποτελέσουν οι νεοελληνικές σπουδές, τη θέση των οποίων στην Ευρώπη και τον κόσμο ερευνά διεθνές επιστημονικό συνέδριο που ξεκίνησε χθες και συνεχίζεται σήμερα και αύριο στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου Χανίων.
Καθηγητές νεοελληνικών σπουδών στη Σερβία, την Ισπανία, την Γερμανία, την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ιταλία, τη Ρουμανία, τις ΗΠΑ, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, τη Ρωσία, τη Μεγάλη Βρετανία τοποθετούνται πάνω στη θέση των νεολληνικών σπουδών τη σύγχρονη εποχή.
Ο πρόεδρος της “Εταιρείας Κρητικών Σπουδών” ομότιμος καθηγητής κ. Ερατοσθένης Καψωμένος βασικός διοργανωτής του συνεδρίου, παρατήρησε – μεταξύ άλλων – πως « τις τελευταίες δεκαετίες σαρώθηκαν όλες οι κατακτήσεις του Ευρωπαϊκού πνεύματος ένα πράγμα τερατώδες. Βασική ένδειξη αυτού του στοιχείου η απαξίωση των νεοελληνικών σπουδών! Κλείνουν τα τμήματα νεοελληνικών σπουδών στην Ευρώπη το ένα μετά το άλλο! Και είναι σημαντικό ότι αυτοί οι άνθρωποι που ήλθαν εδώ στο συνέδριο μας να μιλήσουν για τις Νεοελληνικές σπουδές, έδωσαν όλη τους τη ζωή στη διδασκαλία των ελληνικών γραμμάτων, της ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού, είναι οι καθ’ αυτό Έλληνες, Έλληνες από επιλογή».
Από τη μεριά της η κ. Μaria Caracausi αν. καθηγήτρια νεοελληνικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο ξεκίνησε την τοποθέτηση της με μια αναφορά στον Σεφέρη που όπως τόνισε «έλεγε πως η ελληνική γλώσσα δεν έπαψε ποτέ να μιλιέται, δέχτηκε τις αλλοιώσεις που δέχεται καθ’ ετι ζωντανό αλλά δεν παρουσιάζει χάσμα. Τα αρχαία ελληνικά είχαν δικούς τους τρόπους και κανόνες αλλά η νέα ελληνική γλώσσα έχει το λεξικό το πλούσιο της αρχαίας , έχει γίνει πιο “ ελαφριά” και μπορεί να ανταποκριθεί στις διάφορες ανάγκες της ζωής».
Μάλιστα σημείωσε ένα παράδειγμα που λέει συχνά στους φοιτητές της, ότι τα λατινικά είναι σαν μια καλή μητέρα που όμως «πεθαίνει πάνω στη γέννα και γεννάει τις νέες γλώσσες ιταλικά, γαλλικά που δεν έχουν πια παρά μακρινές σχέσεις με τη λατινική γλώσσα. Η ελληνική γλώσσα είναι σαν μια κυρία ηλικιωμένη που αποφάσισε να αλλάξει εμφάνιση, έβαψε το μαλλί, αδυνάτισε».
«Στη Σερβία το ενδιαφέρον για τη βυζαντινή ιστορία, την αρχαία και τη νέα Ελληνική ιστορία είναι πολύ μεγάλο. Δεν είναι μόνο ο τουρισμός που μας συνδέει, περίπου 1,5 εκ. Σέρβοι έρχονται κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα, αλλά έχουμε και ιστορικές σχέσεις από το Μεσαίωνα. Είμαστε ομόθρησκοι, υπάρχει και τμήμα νεοελληνικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου» επισήμανε ο κ. Vlada Stankovic καθηγητής βυζαντινής φιλολογίας και πρόεδρος στην έδρα Βυζαντινών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου που ιδρύθηκε το 1905 και είναι από τις παλαιότερες έδρες αφιερωμένες στη βυζαντινή φιλολογία.
Ο κ. Stankovic δήλωσε τον προβληματισμό του για την “πίεση” που δέχονται γλώσσες όπως η ελληνική στη σύγχρονη πραγματικότητα και εξήγησε πως η προώθηση της σημασίας της ελληνικής γλώσσας βοηθάει «στην κατανόηση του σημερινού κόσμου! Αν χαθούν ελληνικές λέξεις θα χάσουμε μεγάλο μέρος του πολιτισμού και της κουλτούρας μας».
Στη τεράστια συμβολή της “Εταιρείας Κρητικών Σπουδών” και προσωπικά του κ. Καψωμένου στην πραγματοποίηση αυτού του συνεδρίου στα Χανιά αναφέρθηκε η περιφερειακή σύμβουλος κ. Σοφία Μαλανδράκη- Κρασουδάκη, δηλώνοντας πως αποτελεί τιμή για τα Χανιά να δέχονται ένα τόσο σημαντικό αριθμό πρεσβευτών των Νεοελληνικών σπουδών.