Ανακατωσούρα προκλήθηκε στο ιστορικό ΠΑΣΟΚ, μετά το 2012, όταν ο πρόεδρός του ΓΑΠ υποχρεώθηκε, να συμπράξει με τη Ν.Δ., για ν’ αντιμετωπίσουν την κρίση. Ηταν ένα ζωντανό κόμμα με πλούσιες επιτυχίες στην κοινωνία, που μερικά απ’ τα σημερινά κόμματα προσπάθησαν “να φορέσουν τον μανδύα του”.
Το μεγάλο, λοιπόν, ΠΑΣΟΚ διασπάσθηκε αλλά υπάρχει παντού. Ενα μέρος πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ, άλλο στη Ν.Δ., ο τέως πρόεδρός του γύρισε στην πανεπιστημιακή του έδρα, ένα απ’ τα στελέχη του έφτιαξε την “Ελιά) και μερικά άλλα συγκρότησαν το ΚΙΔΗΣΟ (είναι κι αυτό ΠΑΣΟΚ), να ‘χει πρόεδρο τον Γ. Παπανδρέου, μη χάσει την προεδρεία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Τέλος ένα άλλο κομμάτι συνασπίζεται γύρω απ’ την κα Γεννηματά.
Το κόμμα που οι άνθρωποί του έπαψαν να το υποστηρίζουν, όπως γινόταν όταν πρωτοϊδρύθηκε, δεν έχει πρόβλεψη να επιβιώσει. Η κα Γεννηματά καταβάλλει κάθε προσπάθεια, ώστε η Χαρ. Τρικούπη και το ΠΑΣΟΚ να διατηρηθούν ως “δεξαμενή” για το ΚΙΝΑΛ. Οταν ένα κόμμα αλλάζει σε επίπεδο τίτλων, λειτουργιών, δομών και συμβόλων, καταντά ένα κόμμα “σφραγίδα” και ακολουθεί την πολιτική ενός άλλου φορέα από τον οποίον δανείζεται τον επικεφαλής του, υποχρεούνται να υποκύπτει στις αποφάσεις του. Αν και κυριαρχείται από ασυνέχεια και ασυνέπεια, η πρόεδρός του κα Γεννηματά, που είναι και επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, δεν αποκλείεται να δέχεται σκληρή κριτική για τις θέσεις της απ’ τους Πασόκους που την υποστήριξαν.
Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ πάντως την έβλεπαν ως πρόσωπο για μια μεταβατική περίοδο μέχρι το κόμμα να ανασυγκροτηθεί από τη φθορά και το πλήγμα, που υπέστη τα χρόνια της κρίσης.
Τώρα υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στο χώρο, που διεκδικεί να καλύψει το ΚΙΝΑΛ. Πρόκειται για κόμμα με φθίνουσα πορεία. Δεν μπορούμε, να πούμε, ότι θα μπορέσει ν’ αποκτήσει κάποια αυτονομία, όσο και αν προσπαθεί να τη φτιάξει με ιδεοληψίες πρόχειρες, που δεν έχουν απήχηση στον χώρο της κεντροαριστεράς.
Η κα Γεννηματά είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, ανανεώνεται δε η θητεία της ως προέδρου, όσο διατηρείται στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Το ερώτημα δεν απαντήθηκε, γιατί βιάστηκε, να κάνει έκτακτο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ (9 έως 10-11-19), το οποίον είχε προγραμματιστεί για το τέλος του 2019 και πριν απ’ τη Συνδιάσκεψη του ΚΙΝΑΛ, που τη μετέθεσαν για τον Δεκέμβριο! Λέγεται, ότι ήταν πρόταση της κας Γεννηματά για να σταματήσει η κριτική εις βάρος της και ν’ αποδοθεί στο ΠΑΣΟΚ η ιδιότητα ως κεντρικού παράγοντα στη διαμόρφωση της ιστορίας του τόπου, παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο με το σύνθημα “αλλαγή”.
Το Συνέδριο εξπρές έγινε δίχως άρτιο σχεδιασμό με διορισμένους συνέδρους για “τακτοποίηση θεσμικών και καταστατικών εκκρεμοτήτων”. Τούτο διευκολύνει την κα Γεννηματά, η οποία αμφισβητείται για τους χειρισμούς της, όσον αφορά τη διοργάνωση αυτού του κορυφαίου οργάνου, όπως είναι το Συνέδριο.
Εξάλλου, πολλοί είναι οι διαμαρτυρόμενοι για τις αποφάσεις, που λαμβάνονται “σε κλειστά δωμάτια”. Ξεφύτρωσε και η νέα “κίνηση 81” αποτελούμενη από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενώ ένα μέλος της “Ανανεωτικής Αριστεράς” έκανε λόγο για “συνέδριο καλαμπούρι”.
Τέλος πολλοί προβληματίζονται για τον χρόνο και τον τρόπο διεξαγωγής του Συνεδρίου, που δεν έχει ως διακύβευυμα την προσαρμογή του ΠΑΣΟΚ στα νέα δεδομένα των πολιτικών συσχετισμών.