Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Συνέδριο του CERN οργανώνεται στα Χανιά

Συνέδρια με παγκόσμια εμβέλεια διεξάγονται στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) στο Κολυμπάρι.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το συνέδριο του CERN με αντικείμενο τις εξελίξεις στον χώρο της Φυσικής, που θα ξεκινήσει στις 30 Αυγούστου στο πλαίσιο του γνωστού Διεθνούς Συνεδρίου “New Frontiers in Physics”.
Οπως ανακοινώθηκε από την ΟΑΚ, «η επιστημονική κοινότητα θα εξετάσει, μεταξύ άλλων, και το μέλλον της Φυσικής “collider” πέρα από το 2040 καθώς και προτάσεις για την κατασκευή κυκλικών συγκρούσεων στο CERN».
To CERN είναι το μεγαλύτερο σε έκταση (πειραματικό) κέντρο πυρηνικών ερευνών, και ειδικότερα επί της σωματιαδικής φυσικής στον κόσμο. Βρίσκεται δυτικά της Γενεύης, στα σύνορα Ελβετίας και Γαλλίας. Ιδρύθηκε το 1954 από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες και σήμερα αριθμεί 23 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα η οποία είναι και ιδρυτικό μέλος.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΠΙΔΟΠΤΕΡΑ

Στο μεταξύ, ολοκληρώνονται τις επόμενες ημέρες οι εργασίες, ενός ακόμα μεγάλου Συνεδρίου, του 11ου Διεθνούς Συνεδρίου Βιολογίας και Γενετικής των Λεπιδόπτερων, το οποίο διοργανώνουν για ενδέκατη φορά το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για τη Γεωργία και το Περιβάλλον (INRAE) του Μονπελιέ και του παρόμοιου Ινστιτούτο (INRAE) των Βερσαλλιών της Γαλλίας, δημόσια Ερευνητικά Ιδρύματα υπό την κοινή αρχή των Υπουργείων Έρευνας και Γεωργίας.
Σύμφωνα με την ΟΑΚ, «τα λεπιδόπτερα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι πεταλούδες, αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες τάξεις εντόμων. Για τον λόγο αυτό η μελέτη τους παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον σε παγκόσμιο επίπεδο. Στόχος του Συνεδρίου είναι η ενημέρωση και ανταλλαγή γνώσεων και απόψεων μεταξύ κορυφαίων επιστημόνων Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας στον χώρο των λεπιδόπτερων καθώς και η γνώση για την κατανόηση των λεπιδόπτερων για μία πιο στοχευμένη προσέγγιση των σύγχρονων ασθενειών.
Όπως επισήμανε ο γενικός διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, «στην εποχή μας, υπάρχει ένας πολύ διαδεδομένος ενθουσιασμός για τις εντυπωσιακές εξελίξεις στους τομείς της Βιολογίας, της Γενετικής και της Νευροφυσιολογίας. Πιστεύουμε ότι τα τελευταία δύο χρόνια του κορωνοϊού, όχι μόνον δημιουργήσαμε μία δυναμική επιστημονική κοινότητα σε αυτούς τους τομείς, αλλά έχουν αναπτυχθεί και νέα χαρακτηριστικά για τη δημιουργία μίας κοινότητας αλληλεγγύης».
Στα συνέδρια θα συμμετάσχουν επιστήμονες από πολλά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν αρχαιολογικούς χώρους και Ιερές Μονές της Κρήτης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα