Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

Συνεργασία για Τράπεζα Σπόρων Κρήτης μεταξύ Περιφέρειας- ΜΑΙΧ-Πολυτεχνείου

Το έργο που αφορά την Προγραµµατική Σύµβαση µεταξύ Περιφέρειας Κρήτης, Μεσογειακού Αγρονοµικού Ινστιτούτου Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.) και Πολυτεχνείου Κρήτης για την εκπόνηση ερευνητικού προγράµµατος µε τίτλο: «ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ – ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ∆ΗΜΗΤΡΑ ΧΑΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΓΡΟΚΗΠΙΟΥ ∆ΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ «ΠΡΑΣΙΝΗΣ» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΠΟΡΩΝ ΚΡΗΤΗΣ» ολοκληρώθηκε και θα παρουσιαστεί από τους µελετητές του Πολυτεχνείου Κρήτης στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου τη ∆ευτέρα 8 Ιουλίου και ώρα 9:30 π.µ. στο ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΧΑΝΙΩΝ (Τ. ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΜΕΓΑΡΟ).
Το ερευνητικό έργο χρηµατοδοτήθηκε µε πόρους της Περιφέρειας Κρήτης και υλοποιήθηκε από το Πολυτεχνείο Κρήτης και συγκεκριµένα από οµάδα της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Η έρευνα, µεταξύ άλλων, στοχεύει την ενσωµάτωση παθητικών και ενεργητικών συστηµάτων εξοικονόµησης και παραγωγής ενέργειας και τη µέσω προσοµοιώσεων διερεύνηση εφαρµογών βελτιστοποίησης του µικροκλίµατος (ειδικές συνθήκες θερµοκρασίας και υγρασίας) που απαιτούνται στο πλαίσιο λειτουργία της Τράπεζας Σπόρων. Επιπλέον, διερευνήθηκε η παθητική θέρµανση µε αξιοποίηση των άµεσων ηλιακών κερδών, εκµετάλλευση της θερµικής µάζας κατάλληλων και κατά το δυνατόν φυσικών υλικών, ο δροσισµός και ο φωτισµός µε εφαρµογή κατάλληλα µελετηµένων συστηµάτων σκίασης µε ταυτόχρονη εξασφάλιση άνετου φωτισµού στο εσωτερικό των χώρων, η παραγωγή και εξοικονόµηση ενέργειας µε την ενσωµάτωση φωτοβολταϊκών συστηµάτων, την εφαρµογή καινοτόµων ως προς τις φυσικές τους ιδιότητες υλικών και υβριδικών συστηµάτων εξοικονόµησης ενέργειας.
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, οι προτεινόµενες καινοτόµες παρεµβάσεις, πέραν της δηµιουργίας µιας διεθνούς σηµασίας υποδοµής, θα συµβάλλουν:
1) στην ασφαλέστερη διατήρηση συλλογών σηµαντικών φυτο-γενετικών πόρων της Κρήτης της Μονάδας ∆ιατήρησης Μεσογειακών Φυτών του ΜΑΙΧ (Μ∆ΜΦ-ΜΑΙΧ),
2) στη µείωση των λειτουργικών εξόδων της Τράπεζας Σπόρων του Μ.Α.Ι.Χ,
3) στην διεύρυνση των εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων σε θέµατα διατήρησης και αξιοποίησης της ιθαγενούς φυτικής ποικιλότητας της Κρήτης σε συνεργασία µε Ερευνητικά και Ακαδηµαϊκά ιδρύµατα, µε τις ∆ιευθύνσεις ∆ασών Κρήτης και τις Μονάδες του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και 4) Ανάπτυξη προγραµµάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης σε συνεργασία µε τις ∆ιευθύνσεις Πρωτοβάθµιας και ∆ευτεροβάθµιας εκπαίδευσης.
Το έργο θα συµβάλει, στην εφαρµογή των Εθνικών Στρατηγικών για τη Βιοποικιλότητα και την Κλιµατική Αλλαγή, της νοµοθεσίας για τους Φυτογενετικούς Πόρους, καθώς και των σχετικών διεθνών συµβάσεων που έχει συνυπογράψει η χώρα µας.
Επιπρόσθετα, η Βιοκλιµατική Τράπεζα Σπόρων θα αποτελέσει υπόδειγµα για όλες τις Μεσογειακές χώρες µε παρόµοιες βιοκλιµατικές συνθήκες. Η εγκατάσταση του πιλοτικού επιδεικτικού αυτού έργου στο συγκεκριµένο κτίριο αποτελεί τον ιδανικότερο χώρο εγκατάστασης καθώς το ΜΑΙΧ ως διεθνές Ινστιτούτο στην Κρήτη, αποτελεί πόλο έλξης πλήθους επιστηµόνων κυρίως Μεσογειακών χωρών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα