» Προχωρούν στη δημιουργία “Σταθμού Συγκέντρωσης γάλακτος”
Στη δημιουργία “Σταθμού Συγκέντρωσης γάλακτος” όπου θα συγκεντρώνεται όλη η παραγωγή γάλακτος και θα πουλιέται στη συνέχεια στα τυροκομεία, προχωράει ο “Σύλλογος Κτηνοτρόφων Ν. Χανίων” σε συνεργασία με το “Συνεταιρισμό Κτηνοτρόφων”.
Αυτή είναι η μοναδική λύση προκειμένου «να πληρωθούμε σε τιμές άνω του κόστους το γάλα που παράγουμε» ανέφεραν μέλη του συλλόγου κτηνοτρόφων σε χθεσινή συνέντευξη τύπου.
«Ο “Σταθμός Συγκέντρωσης Γάλακτος” θα γίνει με τη συνεργασία του “Συνεταιρισμού Κτηνοτρόφων”. Θα συγκεντρώνουμε εκεί το γάλα μας προκειμένου να σταθεροποιηθεί η τιμή και να μπορούν να βγάζουν ένα μεροκάματο οι κτηνοτρόφοι. Γιατί για πολλά χρόνια ο κτηνοτρόφος δεν έβγαζε μεροκάματο από το γάλα» ανέφερε ο πρόεδρος του “Συλλόγου Κτηνοτρόφων” κ. Γιάννης Βερυκάκης καλώντας όλους τους συναδέλφους του να συμμετέχουν στη συνέλευση της Τρίτης 4 Οκτωβρίου στις 7.30 στο Εργατικό Κέντρο Χανίων προκειμένου να παρθούν οι σχετικές αποφάσεις.
ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ
Στοιχεία αναφορικά με το αυξημένο κόστος παραγωγής και τις καθηλωμένες τιμές για το προϊόν του παραγωγού έδωσε ο κτηνοτρόφος κ. Γιώργης Πισσαδάκης. Ειδικότερα:
• ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2021: Το γάλα για τον παραγωγό είχε 0,75-0,80 το πρόβειο και 0,50-0,60 το κατσικίσιο και 4,50- 5 ευρώ το αρνί και το κατσίκι. Το καλαμπόκι είχε 10,50 ευρώ, η σόγια 23 ευρώ, το τριφύλλι 33 λεπτά το κιλό. Μια μεσαία τροφή- μείγμα κόστιζε 12,30 ευρώ το σακί.
• Το επόμενο διάστημα το γάλα για τον παραγωγό χάρις στη ζήτηση εταιρειών της ηπειρωτικής Ελλάδας έφτασε το 0,90 το πρόβειο και 0,70 το κατσικίσιο (αύξηση 20%.) Στο αρνί έφτασε στα 6-6.30, το ρίφι πριν το Πάσχα έφτασε μόνο σε μια τιμή 7 ευρώ και μετά στα αζήτητα…5 ευρώ! Τη στιγμή που στο ράφι το ρίφι έχει 11 ευρώ το κιλό και 12,50 το αρνί. Το καλαμπόκι έφτασε στα 14 ευρώ (αύξηση 34%), η σόγια 25 ευρώ τα 40 κιλά (αύξηση 10%) , το τριφύλλι 45 με 54 λεπτά το κιλό (αύξηση 55%) . Μια μεσαία τροφή- μείγμα κόστιζε 16,40 το σακί (αύξηση 33%)
• ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2022: Με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι τις 15 Μαρτίου έχουμε νέες αυξήσεις. Το μείγμα πηγαίνει στα 20 ευρώ το σακί (νέα αύξηση 27%), το καλαμπόκι στα 19 ευρώ, η σόγια από 610 ευρώ ο τόνος στα 740 ευρώ!
«Από το Οκτώβρη του 2021 είχαμε μια αύξηση 33% στην αρχή της παραγωγικής περιόδου και 27% στο μέσον αυτής. Αυτές οι οικονομικές πιέσεις σε συνδυασμό με το πιο βαρύ χειμώνα για τους μήνες Γενάρη, Φλεβάρη, Μάρτη στα Χανιά είχαν ως αποτέλεσμα την οικονομική καταστροφή των παραγωγών. Διότι το αποτέλεσμα του χειμώνα ήταν να χαθεί το 30% της παραγωγής του γάλακτος και οι καταχρεωμένοι κτηνοτρόφοι των Χανίων να βρίσκονται μπροστά σε αυτό που λένε “μπρος γκρεμνός και πίσω ρέμα” . Και μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας. Το 2% που έδωσε το Υπουργείο για την αύξηση του κόστους έφτασε μόνο για “ντεπόν” συν ότι πολλοί παραγωγοί έμειναν απλήρωτοι και δεν πήραν επιδοτήσεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πισσαδάκης.
ΓΙΑ ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΑ-ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΣ
Στη συνέχεια ο κ. Πισσαδάκης τόνισε με βάση το κόστος ο κτηνοτρόφος πρέπει να πληρωθεί για το πρόβειο γάλα 1,52 ευρώ το κιλό με το ΦΠΑ, το κατσικίσιο 1,20 συν το ΦΠΑ, το αρνί και το ρίφι σταθερή τιμή 8 ευρώ μαζί με το ΦΠΑ . Αυτά είναι τα κόστη, χωρίς κέρδος για τον παραγωγό και πρέπει να τα αποδεχθούν και οι τυροκόμοι και οι χασάπηδες! Βέβαια τώρα που υπάρχουν εταιρείες από την ηπειρωτική Ελλάδα είναι εφικτό οι κτηνοτρόφοι να πάρουν αυτές τις τιμές μόνο αν συστήσουν ομάδες παραγωγών ή συνεταιριστικά σχήματα. Και στα Χανιά ευτυχώς υπάρχει ο “Συνεταιρισμός κτηνοτρόφων” και καλούμε όλους τους κτηνοτρόφους να πλαισιώσουν την προσπάθεια μας για να φτιάξουμε “Σταθμό συγκέντρωσης γάλακτος”. Από εκεί και πέρα θα μπορούν όλοι οι ντόπιοι τυροκόμοι να πάρουν όσες ποσότητες γάλακτος ελεγμένου και ποιοτικού γάλακτος θέλουν. Το γάλα που περισσεύει θα δίνεται σε εταιρείες της ηπειρωτικής ελλάδας που ζητούν πως και πως μεγάλες ποσότητες. Μόνο ως συνεταιρισμός, ως ομάδα θα μπορέσουμε να έχουμε τέτοιες τιμές. Διότι ο κτηνοτρόφος μόνος του είναι το μοναδικό κομμάτι της αγοράς που του κάνουν οι άλλοι κουμάντο την τιμή!».
Στη συνέχεια, ο κ. Πισσαδάκης κάλεσε το Υπουργείο όπως βάζει πλαφόν στην τιμή των καυσόξυλων και του γάλακτος « να βάλουν πλαφόν στα λιπάσματα ,στα καύσιμα, και το κυριότερο στις ζωοτροφές στη ρίζα του προβλήματος, στους εισαγωγείς. Γιατί ακούγεται ότι το καλαμπόκι θα φτάσει το χειμώνα τα 25-27 ευρώ και 30 ευρώ το κιλό το μείγμα!».
Σε ερώτημα μας αναφορικά με το ότι πολλά τυροκομεία δεν βρίσκουν ντόπιο γάλα ο κ. Βερυκάκης απάντησε πως «θέλουν να δώσουν 1,10-1,20 ενώ το κοστολόγιο είναι 1,50 ευρώ το κιλό! Τη γραβιέρα όμως την πήγν 2 ευρώ παραπάνω. Φάσκουν και αντιφάσκουν τα τυροκομεία, αν υποστηρίξουν τους κτηνοτρόφους θα πάρουν το γάλα. Την τελευταία δεκαετία είναι μαθημένοι να κάνουν αυτό το κουμάντο και τώρα χάλασε την “πιάτσα” το ότι κατέβηκαν εταιρείες από την ηπειρωτική Ελλάδα και ζητούν το γάλα μας. »
Τέλος ο κ. Σήφης Καλαμαράκης κάλεσε όλους τους κτηνοτρόφους του Νομού την Τρίτη 4 Οκτωβρίου στις 7.30 το απόγευμα στο Εργατικό κέντρο στη συνέλευση τους προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της ίδρυσης σταθμού συγκέντρωσης γάλακτος, όπως επίσης και την τιμή των αμνοεριφίων. Ο ίδιος τόνισε πως «με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να αντεπεξέλθει κανένας κτηνοτρόφος».