Με τις ευλογίες του Βερολίνου προετοιμάστηκε μεθοδικά το έδαφος για τον ελληνοτουρκικό διάλογο, η δε ημερομηνία να καθίσουν στο τραπέζι είναι θέμα χρόνου.
Πρόκειται για τον 61ο γύρο που και η Γαλλία τάσσεται προς αυτή την κατεύθυνση, ύστερα και από την επικείμενη επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στην Ελλάδα Μάικ Πομπέο, η οποία δεν φαίνεται να είναι τυχαία. Θα βρίσκεται στη Θεσ/νίκη περί το τέλος Σεπτεμβρίου και κατόπιν με τον κ. Μητσοτάκη θα πάνε στη Σούδα. Δραστηριοποιήθηκε επιτέλους και ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ να βρει τρόπο προόδου θέσπισης Μηχανισμού αποκλιμάκωσης της έντασης στην Αν. Μεσόγειο.
Μεσολάβησαν ξένοι ισχυροί παράγοντες, για να μην συμβεί το αναπάντεχο και τιναχτεί στον αέρα ο διάλογος που προετοιμάστηκε απ’ τους διπλωματικούς συμβούλους της Μέρκελ Γιαν Χέκερ, του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν και του Μητσοτάκη Ελένης Σουρανή πριν τη Σύνοδο Κορυφής. Επιταχύνθηκαν οι διεργασίες να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις ώστε να αποφευχθούν κυρώσεις για την Aγκυρα αφού έφυγαν το Ορούτς Ρέις και τα πολεμικά πλοία απ’ την ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτιοδυτικά του Καστελόριζου και νότια της Κρήτης.
Η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. συνέρχεται για δύο θέματα. Τις κυρώσεις εναντίον του Λουκασένκο της Λευκορωσίας και τα Ελληνοτουρκικά. Ο Ερντογάν θέλει διάλογο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του, όσον αφορά την αποκλιμάκωση θεωρείται θεατρική, χωρίς περιεχόμενο. Αν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, θα φανεί ποιες απ’ τις απαιτήσεις του θα συγκεκριμενοποιηθούν και θα μπούνε στο τραπέζι. Ο Τούρκος πρόεδρος, που τελευταίως έχει αποστασιοποιηθεί από πύρινες δηλώσεις (έχει βάλει υψηλόβαθμα στελέχη να καταφέρονται εναντίον της Ελλάδος) πιέζεται απ’ το εσωτερικό, όχι λόγω της οικονομικής ύφεσης και της πανδημίας, αλλά και απ’ την αντιπολίτευση, που υπεραμύνεται φραστικά, όταν συζητούνται θέματα για την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.
Από ελληνικής πλευράς ζητούνται δείγματα γραφής εκ μέρους της Τουρκίας, αφ’ ενός και αφ’ ετέρου από την Ε.Ε. σε περίπτωση αρνητικών εξελίξεων μετά τη Σύνοδο. Να εγκριθεί από τώρα αυτοματοποιημένος μηχανισμός με λίστα ρητρών εναντίον της Τουρκίας, που θα ενεργοποιείται ανάλογα με τις παραβατικότητές της και θα επιβάλλονται σε αντίστοιχες κυρώσεις.
Η Σύνοδος Κορυφής έχει ν’ αντιμετωπίσει το μεγάλο αγκάθι του βέτο απ’ την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης είναι διατεθειμένος να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα της αρνησικυρίας στην περίπτωση επιβολής κυρώσεων στη Λευκορωσία του Λουκασένκο και όχι στην Τουρκία, η οποία συνεχίζει να παραβιάζει την κυπριακή Α.Ο.Ζ. με το Γιαβούζ.
Όλα, λοιπόν, θα κριθούν εκ του αποτελέσματος της Συνόδου Κορυφής Πέμπτης και Παρασκευής, όπου θα είναι δύσκολο για τους Ευρωπαίους ηγέτες, που οι δυσφορούντες αυξάνονται για τη διπροσωπία της Τουρκίας, να θέλει διάλογο με την Ελλάδα αλλά να συνεχίζει το casus belli, από την Κύπρο να μην αποχωρεί το Γεωτρύπανο, να ονειρεύεται αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης και να ζητά επανεξέταση των συμφωνιών παραχώρησης της Δωδεκανήσου από τους Ιταλούς στην Ελλάδα μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.