Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Σύνθετο θέµα η δασοπυρόσβεση

» Αναφορές σε συνέδριο στα Χανιά

Ολοκληρωµένες λύσεις µε τη χρήση επιστηµονικής γνώσης αιχµής απαιτούνται για την αντιµετώπιση των δασικών πυρκαγιών που τα επόµενα χρόνια αναµένεται να αυξηθούν σε επίπεδο Μεσογείου και Ελλάδας.

Αυτό µεταξύ άλλων επισηµάνθηκε κατά τη δεύτερη µέρα του 18ου συνεδρίου “Πλίνιος” που συνεχίζεται στο χώρο του ΚΑΜ στα Χανιά.

Η χθεσινή δεύτερη ηµέρα ήταν αφιερωµένοι µέσα από διάφορες θεµατικές ενότητες στις πυρκαγιές, και παρουσιάσθηκαν ερευνητικά αποτελέσµατα για τη διαχείριση τους.

Ειδικότερα ο κ. Θοδωρής Γιάνναρος πυροµετεωρολόγος- ερευνητής στο  Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών εξήγησε πως «οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν  ένα πρόβληµα που καλούµαστε να αντιµετωπίσουµε  ακολουθώντας ολοκληρωµένες λύσεις. Οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν ένα υψηλά διεπιστηµονικό πρόβληµα. Απαιτείται η σύµπραξη πολλών επιστηµονικών ειδικοτήτων ούτω ώστε να τις αντιµετωπίσουµε σωστά».

Ο  Νικόλαος Καλογερόπουλος διδακτορικός φοιτητής πάνω στις δασικές πυρκαγιές στο Imperial College του Λονδίνου παρουσίασε τα στοιχεία µιας έρευνας για την πολύνεκρη φωτιά στο Μάτι.  «Στα πλαίσια της έρευνας, δηµιουργήσαµε µια νέα µεθοδολογία ώστε να δούµε αν η εκκένωση µιας κοινότητας από πυρκαγιά θα καταλήξει σε θανάτους και πως µπορούµε αυτή τη µεθοδολογία να την αξιοποιήσουµε στο µέλλον για πλάνα εκκένωσης και πλάνα πυροπροστασίας για τη µακροχρόνια προστασία των κοινοτήτων» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καλογερόπουλος. Για την έρευνα πάρθηκαν δεδοµένα  για τις πιθανές πυρκαγιές, τη βλάστηση, το ιστορικό σε ότι αφορά την ένταση των ανέµων, τις θερµοκρασίες, έγιναν προσοµοιώσεις κ.α.

ΤΟ ΜΑΤΙ ΚΑΙ Η ΕΚΚΕΝΩΣΗ

«Οι µετρήσεις από τον άνεµο και τη θερµοκρασία που χρησιµοποιούσαµε αφορούσαν τα τελευταία  20 χρόνια! Πήραµε στοιχεία για τη βλάστηση ,βρήκαµε αντίστοιχους δασικούς χάρτες και για τις εκκενώσεις στηριχθήκαµε σε µελέτες που λαµβάνουν υπόψιν τον πληθυσµό, την ηλικία του, την προσβασιµότητα του σε οχήµατα, το  πως αντιδρά ο κόσµος σε εντολής εκκένωσης κα.  Στο Μάτι δεν υπήρχε εντολή εκκένωσης, έτσι θέλαµε να   δούµε αν στις συνθήκες  αυτές υπήρχε τότε το 112 , πως θα αντιδρούσε  ο κόσµος και πόση ώρα θα χρειάζονταν  για να αποµακρυνθεί.  Έχοντας ορίσει µια περιοχή  γύρω από την κοινότητα  Ραφήνας και Ματιού φτάσαµε στο συµπέρασµα πως αν η φωτιά ξεκινούσε εκτός της περιοχής αυτής υπήρχε ακόµα χρόνος για να εκκενωθεί. Αν  η εκκένωση ξεκινούσε  αφού η φωτιά περνούσε εντός της περιοχής αυτής τότε άρχιζε να υπάρχει σοβαρό ενδεχόµενο θανάτων. Η φωτιά στο Μάτι  το 2018 άρχισε εντός της περιοχής  επικινδυνότητας,  κάτι που σηµαίνει ότι από την αρχή της υπήρχε η πιθανότητα να έχουµε θύµατα, όπως και είχαµε» σηµείωσε ο κ. Καλογερόπουλος στην πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα του.

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

Σε ότι έχει να κάνει µε τα πληµµυρικά φαινόµενα ο  κ. Μιχάλης ∆ιακάκης, επίκουρος καθηγητής φυσικών καταστροφών στο ΕΚΠΑ µίλησε για την έρευνα πάνω στην οποία εργάστηκε. «Στην έρευνα µας η  πιθανότητα εκδήλωσης πολύ καταστροφικών και πολύ θανάσιµων πληµµυρών   καταλήγει στο γεγονός ότι στα Βαλκάνια έχουµε µια πιθανότητα 2,5% Να έχουµε ένα περιστατικό µε πάνω από 50 νεκρούς και πιθανότητα περίπου 30-50% για καταστροφικό συµβάν µε 10-20 νεκρούς. Πρέπει να δούµε πως επηρεάζεται αυτή η έντονη αύξηση. Προφανώς είναι η κλιµατική αλλαγή, ο ανθρώπινος παράγοντα και πρέπει να δούµε πως θα  προσπαθήσουµε να ανατρέψουµε την πορεία αυτή επηρεάζοντας τους παράγοντες αυτές» υπογράµµισε ο κ. ∆ιακάκης.

Ο ίδιος παρατήρησε πως  οι υποδοµές µας  σε ότι αφορά τις προδιαγραφές τους για την αντιµετώπιση πληµµυρών είναι παλαιών ετών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα