Συστράτευση απέναντι στα σχέδια για αιολικά πάρκα σε κορυφές στον ορεινό όγκο των Χανίων από πολίτες και εκπρόσωπους φορέων που συναντήθηκαν χθες το βράδυ στα Τοπόλια Κισσάµου.
Με πρωτοβουλία Πολιτιστικών Συλλόγων οι πολίτες δήλωσαν την πλήρη αντίθεσή τους και τη θέληση τους να µην αποδεχθούν «όσα σχεδιάζονται για µας χωρίς εµάς».
Αρχικά ο κ. Μανώλης Πλοκαµάκης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βάθης αναφέρθηκε στους λόγους της συνάντησης και στην πρόθεση των διοργανωτών να υπάρξει ο καλύτερος δυνατός συντονισµός µεταξύ όλων των πρωτοβουλιών πολιτών της Κρήτης.
Ακολούθησε ο κ. Κώστας Κουκουράκης, ειδικός συνεργάτης σε θέµατα περιβάλλοντος και χωροταξίας του ∆ήµου Κισσάµου που τόνισε πως είναι υπέρ της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ αλλά όταν «αυτό γίνεται ένα παιγνίδι χρηµατιστηριακό, ένα παιγνίδι επιδοτήσεων, επιθετικά και ενάντια στις τοπικές κοινωνίες τότε δεν µπορούµε να είµαστε θετικοί».
Επισήµανε πως οι σχεδιασµοί για ανεµογεννήτριες σε κορυφές σε Σφακιά, Κίσσαµο και Σέλινο «ζηµιώνουν το περιβάλλον και την αγροτική παραγωγή. Υπόσχονται φτηνότερη ενέργεια και βλέπετε τι συµβαίνει µε τις τιµές στα τιµολόγιά σας». Έκανε ειδική αναφορά στα σχέδια για εκσυγχρονισµό των ανεµογεννητριών που τοποθετήθηκαν πριν από χρόνια σε ορεινή περιοχή του δήµου Ιναχωρίου υπογραµµίζοντας πως ο στόχος είναι οι µικρές εγκαταστάσεις να αντικατασταθούν από τεράστιες µε πυλώνες 105 µέτρων ύψος. Τέλος µίλησε για µια σειρά πρωτοβουλίες του ∆ήµου Κισσάµου µε προσφυγές στο Υπουργείο και στο ΣτΕ σε επόµενη φάση ενάντια στα πιο πάνω σχέδια.
Για «επιθετικές επενδύσεις που δεν λογαριάζουν αποφάσεις. ∆εν θα τους σταµατήσει το ΣτΕ, αν δεν βρεθούµε εµείς στο πεδίο να αντισταθούµε» µίλησε ο κ. Ανδρέας Χιωτάκης από την “Πρωτοβουλία Σφακίων”.
Έπειτα ο κ. Βαγγέλης Ιερωνυµάκης από την ίδια πρωτοβουλία µίλησε για «µια παρακαταθήκη που παραλάβαµε από αυτούς που αγωνίστηκαν πάνω στα βουνά για την ελευθερία του τόπου… Να µην υποκύψουµε στον φόβο και στον εκβιασµό γιατί έχουµε απέναντι µας τεράστιες εταιρείες».
Από την “Πρωτοβουλία Αποκόρωνα ενάντια σε πυλώνες και ανεµογεννήτριες” ο κ. Μανώλης Πετακάκης υπογράµµισε την κοινή στράτευση όλων των πολιτιστικών συλλόγων και των φορέων του Αποκόρωνα «ενάντια στα σχέδια για πυλώνες πάνω από τα χωριά µας».
Παίρνοντας το λόγο από συλλογικότητα του Ρεθύµνου, ο κ. Βασιλάκης τόνισε την ανάγκη «να µην διχαστούµε, να δηµιουργήσουµε µια ισχυρή κοινωνική συµµαχία απέναντι στις εταιρείες που µας βλέπουν ως “ µυρµηγκάκια”». Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο προγραµµατισµός είναι για πάνω από 1000 ανεµογεννήτριες στις κορυφές του νησιού «µια βίαιη επέµβαση στον ορεινό όγκο».
Ακολούθησε ο κ. Μανώλης Μαλεκάκης εκπρόσωπος του “Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων’’. Αναφέρθηκε στις αποφάσεις του Ορειβατικού ενάντια στην τοποθέτηση ανεµογεννητριών στις κορυφές, χαιρέτισε τη µεγάλη συµµετοχή του κόσµου στη συνάντηση και υπογράµµισε την ανάγκη να εντατικοποιηθεί ο αγώνας για την κατάργηση του χρηµατιστηρίου ενέργειας.
«Μόνο η κοινωνία µπορεί να σταµατήσει όλα αυτά τα αντιπεριβαλλοντικά σχέδια» είπε ο κ. Κώστας Ηλιάκης από τον Σύλλογο εργαζοµένων της ∆ΕΗ συµπληρώνοντας πως «είναι θέµα πολιτικό, πρέπει να πάρουν θέση οι βουλευτές ο περιφερειάρχης και οι περιφερειακοί σύµβουλοι».
Εκπροσωπώντας την “Ενωτική Οµοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων” ο κ. Κώστας Λιλικάκης δήλωσε πως πρόκειται για ένα «Φαραωνικό έργο! Αυτοί που θέλουν να το επιβάλλουν είναι αυτοί που προώθησαν το χρηµατιστήριο ενέργειας και την απελευθέρωση ενέργειας που θα µας έφερνε φτηνό ρεύµα και βλέπουµε διπλάσιες – τριπλάσιες τιµές». Τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της Κισσάµου για την πρωτοβουλία τους να πραγµατοποιήσουν την χθεσινή συνάντηση συνεχάρη ο κ. Αλέκος Μαρινάκης. Ο ίδιος τόνισε πως αυτές οι επενδύσεις είναι «100% επιδοτούµενες, δεν δίνει ούτε ένα ευρώ ο κάθε επενδυτής». Τάχθηκε ενάντια στην κατάργηση των λιγνιτικών µονάδων στην ηπειρωτική Ελλάδα επισηµαίνοντας πως την ίδια στιγµή «εµείς εισάγουµε ρεύµα από τις γειτονικές χώρες που παράγεται µε λιγνίτη».
Τη σηµασία του «κοινού αγώνα όλης της Κρήτης» πρόταξε ο κ. Γιώργος Ιερωνυµάκης ενώ ο κ. Στέλιος Σγουροµάλλης υπογράµµισε τη σηµασία «να βάλουµε εµείς τους όρους της ανάπτυξης που θέλουµε.
«Να µπουν µπροστά οι θεσµοί, οι ∆ήµοι και τα ∆ηµοτικά Συµβούλια, να µην κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους» ζήτησε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον ∆ήµο Κισσάµου Θοδωρής Σταθάκης, ενώ ο περιφερειακός σύµβουλος Μιχάλης Χαιρετάκης παρατήρησε πως «βρέθηκα πρόσφατα στην Ανατολική Κρήτη όπου σε αντίθεση µε την ∆υτική Κρήτη έχουν µπει πολλές ανεµογεννήτριες. Η εικόνα ήταν αποκρουστική».
Ο δηµ. σύµβουλος Αποκόρωνα κ. Ψαρουδάκης ενηµέρωσε πως από τους τοπικούς βουλευτές «µόνο οι κ. Πολάκης και Συντυχάκης έχουν εκφράσει την αντίθεση τους. Θα περιµέναµε από τον πρωθυπουργό που είναι από τα µέρη µας να συνταχθεί µαζί για τα “απάτητα βουνά” όπως έλεγε ο πατέρας του αλλά µάταια».
Στην “κερκόπορτα” των Ενεργειακών κοινοτήτων αναφέρθηκε ο κ. Γιώργος Φραγκιουδάκης από τη “Λαϊκή Συσπείρωση Κισσάµου” και ο κ. Αντώνης Παρτσαλάκης υπογράµµισε τη σηµασία ενός «ενωµένου αγώνα, γιατί υπάρχουν επιχειρηµατικά συµφέροντα που στηρίζονται από την κυβέρνηση».
Το λόγο πήρε ο δήµαρχος Κισσάµου κ. Γιώργος Μυλωνάκης που τόνισε πως «δεν πρόκειται η Κρήτη να γίνει η “µπαταρία” της Ευρώπης και της Ελλάδας. Εµείς έχουµε χωροθετήσει συγκεκριµένο χώρο για ανεµογεννήτριες και δεν θα επιτρέψουµε πουθενά αλλού να µπουν. Είµαστε ξεκάθαροι σε αυτό και θα προσφύγουµε σε κάθε αρµόδιο φορέα».
Τέλος για την “Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Κισσάµου” ο κ. Στέλιος Κουνελάκης τόνισε πως «θα πρέπει να υπάρξει συνένωση δυνάµεων γιατί έχουµε να κάνουµε µε αδίστακτους επενδυτές».