Έκτακτη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας ζητούν κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την μετωπική σύγκρουση του προέδρου του κόμματος με τους διαφωνούντες και την απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να παραπέμψει στην επιτροπή δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής τους κ. κ. Βίτσα, Σκουρλέτη και Φίλη.
Επί πέντε χρόνια τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάποια στελέχη κάνουν αντιπολίτευση στο ίδιο τους το κόμμα, ενώ πολλά στελέχη τονίζουν ότι η κριτική των διαφωνούντων προς τον νέο πρόεδρο είναι εκτός ορίων μετά τις απαξιωτικές δηλώσεις των τελευταίων ημερών αλλά και το κείμενο της “Ομπρέλας” το οποίο επιρρίπτει ευθύνες στον Στέφανο Κασσελάκη και στον Αλέξη Τσίπρα.
Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ,εχουν ανέβει οι τόνοι σε μεγάλο βαθμό από την πλευρά των στελεχών της “Ομπρέλας” που αντιδρούν έντονα. Είναι ενδεικτική η αναφορά του Νίκου Φίλη ότι ο κ. Κασσελάκης βρίσκεται σε αποστολή διάλυσης του κόμματος, ενώ την αλληλεγγύη του στους τρεις δείχνει ο Νίκος Βούτσης. Παράλληλα ακούγεται ότι υπάρχουν στελέχη που ανήκουν σε μια τάση μέσα στην κίνηση “Ομπρέλα” που ζητούν συντεταγμένη αποχώρηση των μελών της άμεσα.
Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πάντως σήμερα ότι οι κ.κ Βίτσας, Σκουρλέτης, Φίλης επέλεξαν οι ίδιοι να θέσουν τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αποδεικνύοντας ότι δεν ενδιαφέρονται για τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η δημόσια ομολογία για δημιουργία νέου κόμματος προκαλεί οργή σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες της χώρας.
Όσον αφορά στη διαδικασία που προβλέπεται από την Επιτροπή Δεοντολογίας, στην οποία και παραπέμπονται τα καταγγελλόμενα πρόσωπα, η Επιτροπή συνεδριάζει, βλέπει τι υπάρχει στην καταγγελία γι αυτά τα πρόσωπα, ζητείται μια γνωμοδότηση από το όργανο στο οποίο ανήκουν, εν προκειμένω από την Κεντρική Επιτροπή, η οποία όμως δεν θα είναι δεσμευτική για την Επιτροπή. Θα ακολουθήσει μια συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, εξέταση των γεγονότων, εισήγηση από τρία πρόσωπα μέλη της Επιτροπής και λήψη της απόφασης που σε περίπτωση θεμάτων διαγραφών ή προσωρινής αναστολής κομματικής ιδιότητας πρέπει να ληφθεί με 2/3 από τα μέλη της Επιτροπής.
Στον ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, την ίδια ώρα επιδιώκεται να σταλεί ένα κεντρικό μήνυμα ότι την κοινωνία δεν την αφορούν τα εσωκομματικά μέτωπα. Η παραγωγή πολιτικού έργου είναι αυτή που την αφορά. Άλλωστε, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σαρακιώτης και Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης κατέθεσαν αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με την οποία ζητάνε να ερευνηθεί εάν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης και ο απερχόμενος περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έχουν τελέσει το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων.
Οι αντιδράσεις
«Λυπάμαι, αυτός ο χώρος κινδυνεύει από απαξίωση και γελοιοποίηση» σχολίασε ο Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στο Kontra αμέσως μετά την ανακοίνωση διαγραφής και πρόσθεσε: «Οι διαδικασίες είναι προβλεπόμενες στο Καταστατικό». Μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1 τόνισε ότιείναι κατάντια που “πήρε το κόμμα” ο κ. Κασσελάκης και πρόσθεσε πως ευθύνες υπάρχουν στο καταστατικό του κόμματος.
«Αυτά που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα δημιουργούν μια γελοιοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ» υποστήριξε ο Νίκος Φίλης μιλώντας στο Open. «Λειτουργεί σαν CEO. Το να απολύει, να διαγράφει από την Αμερική με Twitter, δεν είναι διαδικασία κόμματος αυτό» πρόσθεσε. «Την ιδιότητά μου δεν μπορεί να την αφαιρέσει ο κ. Κασσελάκης, αλοίμονο. Υπάρχουν διαδικασίες, καταστατικό. (…) Αυτά που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα προκαλούν έναν περαιτέρω εκφυλισμό» είπε.
«Η αντίθεσή μας με τη σημερινή ηγετική ομάδα και τη στρατηγική της μετάλλαξης δεν είναι μια συνηθισμένη εσωκομματική αντιπαράθεση, είναι ταυτοτικού χαρακτήρα» αναφέρει σε κείμενό της η εσωκομματική τάση της «Ομπρέλας», ενισχύοντας τα σενάρια διάσπασης.
Έντονη ήταν η αντίδραση και της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ για την διαγραφή των τριών βασικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, και ζητά την άμεση σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας για την ανάκληση των διαγραφών των κ.κ. Σκουρλέτη, Φίλη και Βίτσα.
Είχε προηγηθεί η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη, παραθέτοντας την αντίστοιχη του Στέφανου Κασσελάκη και γράφοντας στην προσωπική του σελίδα στο Facebook: «Προχωράμε πρόεδρε. ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΤΕΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ (ΞΑΝΑ) ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!!».
Εκκλήσεις για ενότητα και προβληματισμός
«Μάς προβληματίζει ότι έναν μήνα μετά τις εκλογές αντί να είμαστε ενωμένοι σε αυτό που είναι η δουλειά μας ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να παραγάγουμε πολιτική και πολιτικά αποτελέσματα, να βγαίνουμε με ενιαίο λόγο συντεταγμένο, αντί ατού να υπάρχει μία πολυφωνία και μία πολυδιάπαση ακριβώς όχι για να γίνει αντιπολίτευση από το ΣΥΡΙΖΑ αλλά για να ασκηθεί αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι στον κ. Μητσοτάκη» τόνισε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη.
Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως υπάρχει έλλειψη σεβασμού προς τον Πρόεδρο και τα υπόλοιπα μέλη και άσκησε δριμεία κριτική στη γλώσσα που χρησιμοποιείται από τους διαφωνούντες αλλά και στο πώς διαρρέουν πληροφορίες για τις προθέσεις τους: «Δεν μπορεί να αποκαλείς το κόμμα στο οποίο ανήκεις διεφθαρμένο, να το αποκαλείς …τσόντα και την ίδια στιγμή να προγράφεις τη δημιουργία ενός νέου κομματικού φορέα κα μάλιστα να τον ονοματοδοτείς από την τηλεόραση», τόνισε.
«Είναι μια πάρα πολύ δύσκολη συνθήκη και νομίζω ότι έχουμε μπει σε έναν φαύλο κύκλο εσωστρέφειας, ο οποίος αν συνεχιστεί με αυτόν τον τρόπο, οδηγεί στο απόλυτο αδιέξοδο», ανεφερε στο Πρώτο Πρόγραμμμα o Κώστας Ζαχαριάδης.
Η Όλγα Γεροβασίλη κάλεσε όλα τα στελέχη να σταματήσουν το «πολεμικό κλίμα» που έχει δημιουργηθεί στο κόμμα. «Ξεπεράστηκαν τα όρια κριτικής στο νέο πρόεδρο από τη μια πλευρά και βεβαίως δεν μπορεί αυτοί που επικαλούνται τις συζητήσεις εντός των κομμάτων και εντός των οργάνων, όργανο να εννοούν δημοσιογραφικές εκπομπές. Πρέπει να σχολιάζουμε εκεί που πρέπει να το κάνουμε. Δεν μπορεί να πάει μακριά αυτό, αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όλοι», είπε στο Open. Ερωτώμενη για το εάν έπρεπε να κινηθεί πειθαρχικά ο Στέφανος Κασσελάκης απέναντι σε ιστορικά στελέχη, ανέφερε: «Σέβομαι τους συντρόφους μου, σέβομαι τις απόψεις τους, ωστόσο όταν είσαι μέλος κόμματος και προαναγγέλλεις κόμμα σε ένα τηλεοπτικό πάνελ, όταν χρησιμοποιείς εκφράσεις που ξεφεύγουν από την πολιτική, αυτά υπερβαίνουν τα όρια».
«Θα βοηθούσε μια παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα.» σχολίασε ο πρωην υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς μιλώντας στο Action 24. «Κάποια στιγμή πρέπει να πει τη γνώμη του. Τρέχουν τα πράγματα. Ο καθένας μας έχει μια ευθύνη απέναντι στην κατηφόρα του ΣΥΡΙΖΑ» είπε διευκρινίζοντας πως δεν συμφωνεί με όσα λέγονται για αυτόν, ωστόσο μένει σε όσα έχει πει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. «Είναι μέλος του κόμματος, μέλος της ΚΟ πρέπει κάποια στιγμή να εκτεθεί να πει μια γνώμη» πρόσθεσε.
«Το ζήτημα είναι περισσότερο πολιτικό και λιγότερο καταστατικού χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε το καταστατικό. Και αυτό είναι ένα μήνυμα το οποίο θέλω να απευθύνω προς όλους» τόνισε o Διονύσης Τεμπονέρας.
Περισσότερο “διαπίστωση” παρά απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η παραπομπή των τριών στελεχών του κόμματος, Δ. Βίτσα, Ν. Φίλη και Π. Σκουρλέτη, στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής, σύμφωνα με τον βουλευτή Πέτρο Παππά, ο οποίος μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.
Τον Νοέμβριο, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, θα φανεί πόσο βαθύ είναι αυτό το ρήγμα στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ.