Σε κίνδυνο ιδιοκτησίες και προοπτικές ανάπτυξης
Αντιδράσεις προκαλεί η έκδοση του νέου Προεδρικού ∆ιατάγµατος (ΦΕΚ 194/2025/τ. ∆’) για την οριοθέτηση των οικισµών µε πληθυσµό κάτω των 2.000 κατοίκων, µε το οποίο καθορίζονται αυστηρά πολεοδοµικά κριτήρια, δηµιουργώντας ανησυχία σε χιλιάδες ιδιοκτήτες οικοπέδων, κυρίως στην Κρήτη.
Σύµφωνα µε όσα προβλέπονται στο Π.∆., τα όρια των µικρών οικισµών αναθεωρούνται µε βάση τις προδιαγραφές του 1923 και της νοµολογίας του Συµβουλίου της Επικρατείας. Αυτό σηµαίνει ότι πολλές εκτάσεις που µέχρι σήµερα θεωρούνταν οικόπεδα εντός οικισµού, κινδυνεύουν να µετατραπούν σε µη οικοδοµήσιµα αγροτεµάχια, µε σοβαρές οικονοµικές και κοινωνικές επιπτώσεις.
Οι βουλευτές και οι τοπικοί φορείς κάνουν λόγο για «χωριά που σβήνουν από τον χάρτη» και «περιουσίες που απαξιώνονται». Ειδικότερα, ο βουλευτής Ηρακλείου της Ν.∆., Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, κατέθεσε ερώτηση στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου, επισηµαίνοντας την ανάγκη άµεσης νοµοθετικής ρύθµισης για την προστασία των µικροϊδιοκτητών. Όπως τονίζει, ιδιοκτήτες που αγόρασαν µε σκοπό τη µελλοντική οικοδόµηση βρίσκονται αντιµέτωποι µε την πιθανότητα πλήρους απώλειας της αξίας των ακινήτων τους.
Παράλληλα, έντονος είναι ο προβληµατισµός ότι η κατάσταση αυτή ενδέχεται να οδηγήσει σε ιδιωτική πολεοδόµηση υπέρ µεγάλων επενδυτών, εις βάρος των λαϊκών συµφερόντων, ειδικά σε τουριστικά αναπτυσσόµενες περιοχές της Κρήτης.
Από τη Λαϊκή Συσπείρωση Αποκορώνου, Νικήτας Μελισσάκης και Σταύρος Ζώης ζητούν από τους ∆ήµους ενηµερωτικές πρωτοβουλίες και ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών για να «παγώσει» η εφαρµογή του Π.∆., καθώς και τροποποίηση του µε βάση τα γεωγραφικά, κοινωνικά και οικονοµικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής.
Ο κ. Κεφαλογιάννης ζητά επίσης να ληφθούν υπόψη τα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδοµικά Σχέδια (ΤΠΣ και ΕΠΣ) που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως στον ∆ήµο Μινώα Πεδιάδας, όπου προβλέπεται πληθυσµιακή αύξηση λόγω του νέου αεροδροµίου. Επιπλέον, προτείνει τη θέσπιση Περιοχών Ελέγχου Χρήσεων (ΠΕΧ), µε συγκεκριµένες προϋποθέσεις δόµησης για περιοχές εκτός ορίων, προκειµένου να διατηρηθεί η πολεοδοµική και κοινωνική συνοχή.