» Από το Κέντρο Προστασίας Φυτών Ηρακλείου
Συμβουλές σε παραγωγούς για την προστασία της ελιάς έδωσε χθες με νέο δελτίο το Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου.
Οπως επισημαίνει, ο φετινός χειμώνας ήταν ιδιαίτερα θερμός με εξαίρεση μια εβδομάδα χαμηλών θερμοκρασιών μετά τα μέσα Ιανουαρίου (χιονόπτωςθ 18-20/01). Συνεχείς νότιοι άνεμοι κράτησαν τη θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα μεταξύ 10 και 20οC με ελάχιστες βροχοπτώσεις. Οι καιρικές αυτές συνθήκες έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη φυσιολογική εξέλιξη του βιολογικού κύκλου τόσο των ελαιοδέντρων όσο και των φυτοπαράσιτων που σε χειμερινές χαμηλές θερμοκρασίες εισέρχονται σε λήθαργο. Αντιθέτως ευνοήθηκε η συνεχόμενη δραστηριότητα των ελαιοδέντρων με πρώιμη έκπτυξη κυρίως των ανθοφόρων οφθαλμών, λιγότερο της νεαρής βλάστησης, στις θερμότερες περιοχές του νησιού.
Στην πρόσφατη κακοκαιρία, η ένταση και η διάρκεια των χαμηλών θερμοκρασιών στις περιοχές που σημειώθηκαν καθώς και η κατάσταση των ελαιοδέντρων διαμορφώνουν τις επιπτώσεις. Ο λήθαργος κατά την χειμωνιάτικη περίοδο προστατεύει τα δέντρα περιορίζοντας τις ζημιές από τους παγετούς. Η απότομη πτώση της θερμοκρασίας πιθανόν να ζημιώσει τους ανθοφόρους οφθαλμούς.
Το Κέντρο αναφέρεται στις εξής ασθένειες:
•Καρκίνωση: Συνιστάται άμεση προληπτική επέμβαση με χαλκούχα σκευάσματα σε όλες τις περιοχές. Τα δέντρα πρέπει να είναι προστατευμένα ώστε να μειωθεί η εξάπλωση της ασθένειας, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη υγρασία. Αποφεύγετε κλάδεμα με υγρό ή βροχερό καιρό και τραυματισμούς του φλοιού των κλάδων. Τα εργαλεία κλαδέματος απολυμαίνονται συστηματικά με διάλυμα 5% οινοπνεύματος ή χλωρίνης. Οι μεγάλες τομές καλύπτονται με πυκνό βορδιγάλειο πολτό (διάλυμα 6% ). Προσβεβλημένα με όγκους κλαδιά να αφαιρούνται με ξηρό καιρό και να καταστρέφονται με κάψιμο. Όγκοι που βρίσκονται στον κορμό ή σε βραχίονες αφαιρούνται με κοφτερό μαχαίρι και γίνεται άμεσα επάλειψη της τομής.
•Καπνια – λειχήνες: Η καπνιά είναι μύκητας που αναπτύσσεται κυρίως στα μελιτώδη εκκρίματα των κοκκοειδών. Κλάδοι, βλαστοί και φύλλα καλύπτονται από λεπτό μαύρο στρώμα με καρποφορίες του μύκητα. Οι λειχήνες αποτελούν στρώμα έντονου κιτρινοπράσινου χρώματος και απλώνονται πάνω στους κορμούς, στους βραχίονες και στα κλαδιά.
Συνιστάται κλάδεμα και απομάκρυνση της ασθενούς βλάστησης με σκοπό τον καλό αερισμό και φωτισμό του εσωτερικού των ελαιοδέντρων.
•Ξυλοφάγα έντομα: Προσβεβλημένοι ξηροί ή ημίξηροι κλάδοι να απομακρύνονται και να καίγονται το αργότερο μέχρι τέλη Μαρτίου, πριν την έξοδο των ακμαίων την άνοιξη. Τα υπολείμματα του κλαδέματος επίσης πρέπει να απομακρύνονται νωρίς από τους ελαιώνες.
ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΖΙΖΑΝΙΩΝ
Μην καταστρέφετε την ξινήθρα (Oxalis sp). Δεν είναι επιζήμιο ζιζάνιο, περιορίζει την εμφάνιση άλλων ανταγωνιστικών ζιζανίων, δεν ανταγωνίζεται τις δενδρώδεις καλλιέργειες.
Αποφύγετε την πρώιμη καταστροφή των ζιζανίων, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου ενδημεί η καλόκορη. Η διατήρηση της αυτοφυούς βλάστησης μέσα στον ελαιώνα καθυστερεί τη μετακίνηση του εντόμου στις ανθοταξίες της ελιάς.
Η μηχανική κατεργασία του εδάφους δεν πρέπει να ξεπερνά σε βάθος τα 25 εκ. για να αποφεύγονται οι τραυματισμοί των ριζών. Ενσωμάτωση κοπριάς στο έδαφος ή χλωρή λίπανση συνιστώνται σε κάθε περίπτωση, ιδιαίτερα σε φτωχά εδάφη και στη βιοκαλλιέργεια.