Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025

Σύστημα βυθιζόμενων κάδων ανακύκλωσης στον δήμο Αποκορώνου

Εντάχθηκε, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Δήμου Αποκορώνου,  από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η υποβληθείσα μελέτη «Συστήματα βυθιζόμενων κάδων ανακύκλωσης διαβαθμισμένης συμπίεσης απορριμμάτων Δήμου Αποκορώνου» στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Πράσινου Ταμείου προϋπολογισμού 322.400 ευρώ. Όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, η μελέτη αυτή αφορά την προμήθεια τεσσάρων (4) συστημάτων διαβαθμισμένης συμπίεσης.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση «η αρμόδια υπηρεσία αναζητώντας τεχνικές λύσεις ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες υγιεινής αποθήκευσης των παραγομένων οικιακών απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών σε σημεία που απαιτούν αισθητική αναβάθμιση του περιβάλλοντα χώρου τους, κατέληξε στην εφαρμογή συστήματος κάθετης διαβαθμισμένης συμπίεσης. Τα συστήματα αυτά θα εξυπηρετούν τις ανάγκες αποθήκευσης σε ορισμένα σημεία του Δήμου όπου υπάρχουν συστάδες με μεγάλο αριθμό κάδων που παρουσιάζουν μεγάλο όγκο και εκτεταμένη κατάληψη του οδοστρώματος. Επίσης, οι υφιστάμενοι κάδοι δημιουργούν σοβαρό αντιαισθητικό πρόβλημα λόγω του ότι υπερχειλίζουν τακτικά με απορρίμματα και δημιουργούνται προβλήματα δυσάρεστων οσμών, γεγονός που έχει αρνητικές επιπτώσεις για την εμπορική δραστηριότητα στα κεντρικά σημεία. Με το σύστημα της κάθετης διαβαθμισμένης συμπίεσης αποφεύγεται η όχληση από οσμές και εικόνες ξεχειλισμένων κάδων και δημιουργούνται διακριτικά σημεία συλλογής απορριμμάτων χωρίς οσμές, με αποτέλεσμα την αναβάθμιση των δημοτικών κοινόχρηστων χώρων.

Συνεχίζοντας ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, τόνισε ότι τα συστήματα διαβαθμισμένης συμπίεσης θα συμβάλλουν στη γενική αισθητική αναβάθμιση της εικόνας του περιβάλλοντος χώρου στα σημεία εγκατάστασης. Επίσης, παράλληλα θα επιτυγχάνεται η αύξηση της αποθηκευτικής δυναμικότητας απορριμμάτων, καθόσον ένα σύστημα διαβαθμισμένης συμπίεσης αντικαθιστά ικανοποιητικό αριθμό κοινών τροχήλατων κάδων χάρη στο σύστημα συμπίεσης, άρα το αποτέλεσμα θα είναι και η μικρότερη δυνατή κατάληψη κοινόχρηστων χώρων. Παράλληλα, επιτυγχάνεται η αποτροπή της έκθεσης των απορριμμάτων στην κοινή θέα και η ασφαλής αποθήκευσή τους χωρίς προβλήματα οσμών. Τέλος, δεν απαιτείται καμία μετατροπή στα απορριμματοφόρα, με αποτέλεσμα τα οχήματα που εξυπηρετούν τους υπάρχοντες κοινούς τροχήλατους κάδους, να εξυπηρετούν ταυτόχρονα και τα συστήματα διαβαθμισμένης συμπίεσης του Δήμου.
Ο κάθε μηχανισμός θα φέρει δυο επίγειους δέκτες ανοξείδωτους εκ των οποίων ο ένας επίγειος δέκτης απορριμμάτων ανοξείδωτος κυκλικής μορφής όχι πάνω από 700mm εξωτερικά για σύμμικτα απορρίμματα και έναν δεύτερο επίγειο δέκτη ανοξείδωτο παραλληλογράμμου μορφής για τα απορρίμματα ανακύκλωσης
Θα είναι υπεραυτόματης λειτουργίας με επιδαπέδια μπουτόν ανοξείδωτα για τον κάθε επίγειο δέκτη, με ενημέρωση φωνητική και οπτική για τον πολίτη για το είδος των απορριμμάτων που δέχεται ο κάθε δέκτης σε δυο τουλάχιστον γλώσσες.
Μετά την ρίψη των απορριμμάτων το σύστημα των ανοξείδωτων καπακιών θα λειτουργεί αυτόματα, θα κλείνει με ηλεκτρουδραυλικό σύστημα ελεγχόμενης πίεσης και όχι με το ίδιο βάρος του, με πλήρη ασφάλεια για τους πολίτες
Το κάθε πτυσσόμενο πλαίσιο θα φέρει Δυο (2) θέσεις κάδων απορριμμάτων 1100 lit κοινής χρήσης των ΟΤΑ και όμοιους με αυτούς που χρησιμοποιούνται σήμερα.
Οι δυο κάδοι θα είναι κοινού τύπου κάδοι 1100λιτ, για να μπορεί η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου να τους χειρίζεται με τον υπάρχοντα στόλο και με την διαδικασία της συμπίεσης να έχει την δυνατότητα ανάλογα με το ειδικό βάρος και τον βαθμό συμπίεσης των απορριμμάτων να αυξάνεται η χωρητικότητα στον κάθε κάδο μέχρι 10000 lit δηλ. μέχρι και δέκα (10 ) κάδοι περίπου των 1100 lit ή μέχρι το όριο βάρους που επιτρέπεται για κάθε κάδο των 1100 lit.
Οι κάδοι αυτοί θα στηρίζονται σε μεταλλικές προβόλους οι οποίες είναι συγκολλημένες στο βοηθητικό πλαίσιο της κατασκευής και με ασφαλή στερέωση που δεν θα επιτρέπει την μετακίνησή τους.
Η κίνηση στις αντλίες θα δίνεται από τον δυναμολήπτη του κινητήρα με υδραυλικό κύκλωμα, που θα αποτελείται κυρίως από :

α) αντλία λαδιού κλειστού τύπου κατάλληλης απόδοσης ,
β) ανάλογης παροχής βαλβίδα διεύθυνσης ροής ( χειριστήριο ) ,
γ) ανακουφιστική βαλβίδα για υπερφόρτωση
δ) ικανής χωρητικότητας ελαιοδεξαμενή .

Η έναρξη και παύση λειτουργίας της αντλίας θα γίνεται από το αυτοματοποιημένο με ρομποτική λειτουργία σύστημα ρίψης απορριμμάτων.
Τελειώνοντας ο Δήμαρχος Αποκορώνου ,Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ανέφερε ότι στοχεύουμε στη τοποθέτηση, σε όλο το εύρος του Δήμου μας, των νέων «έξυπνων» υπόγειων κάδων απορριμμάτων που θα αλλάξουν πλήρως το σύστημα αποκομιδής και θα προσδώσουν μια νέα αισθητική, λειτουργική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του Αποκόρωνα»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

2 Comments

  1. Μπράβο στο Δήμο Αποκορώνου για την προμήθεια τέτοιων κάδων απορριμμάτων….όπως καλό ειναι να τεθεί ως ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο κ το ζήτημα της δημιουργίας Δημοτικής Συγκοινωνίας για τα χωριά της ενδοχώρας της Επαρχίας Αποκορώνου για την εξυπηρέτηση κ των κατοίκων κ των επισκεπτών!!!!!!!

  2. Πολύ ωραία ενέργεια! Συγχαρητήρια στο Δήμο! Το θέμα τώρα είναι αν το σύστημα θα τύχει της σωστής χρήσης από όσους θα το χρησιμοποιούν, πολίτες – χρήστες και συνεργεία αποκομιδής, μιας και δεν είμαστε συνηθισμένοι σαν λαός σε τέτοια τεχνολογία. Ελπίζω όλοι μας να δείξουμε σεβασμό και να μην το βγάλουμε εκτός ενεργείας, ίσως και από αντίδραση. Να μπουν πινακίδες με αναλυτικές οδηγίες χρήσης.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα