Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024

Συζήτηση για τα Φαλάσαρνα στη Βουλή

Υπουργικές δεσμεύσεις για αυστηρή προστασία του περιβάλλοντος

Σε φάση διαβούλευσης βρίσκεται το αίτημα για ξενοδοχείο στα Φαλάσαρνα, το ενδεχόμενο αδειοδότησης του οποίου θα περάσει από τον έλεγχο του Συμβουλίου Επικρατείας.

Αυτό απάντησε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νικόλαος Ταγαράς κατά τη συζήτηση, εν μέσω αντιπαράθεσης, επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα – Ηλία Αρσένη με θέμα: «Αδειοδοτούν παράνομα γιγάντια τουριστική μονάδα στα προστατευόμενα Φαλάσαρνα».
Παράλληλα, παραδέχτηκε ότι «ολόκληρη η περιοχή επέμβασης είναι μέσα στην προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000 και άρα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε οποιαδήποτε επέμβαση» και συμπλήρωσε ότι το σχέδιο που αφορά την επένδυση, «θα εγκριθεί, αν εγκριθεί και αν φτάσει ως εκεί, μετά από γνωμοδότηση του Συμβουλίου Επικρατείας, το οποίο θα λάβει υπόψη όλες τις παρατηρήσεις».
Σύμφωνα με τα πρακτικά της συζήτησης, ο κ. Αρσένης διερωτήθηκε αν μετά τα Φαλάσαρνα θα ακολουθήσουν Ελαφονήσι και Μπάλος και απευθυνόμενος στον κ. Ταγαρά τόνισε μεταξύ άλλων:
«…τριπλάσιος συντελεστής δόμησης σε αυτό το γιγάντιο ξενοδοχείο στα Φαλάσαρνα από ό,τι προέβλεπε το Ειδικό Χωροταξικό του τουρισμού, που ακυρώθηκε γιατί δεν έβαζε επαρκείς περιορισμούς. Προέβλεπε 0,05 συντελεστή δόμησης, δηλαδή αυτό που ισχύει για όλους τους πολίτες στην εκτός σχεδίου περιοχή, διακόσια τετραγωνικά μέτρα ανά τέσσερα στρέμματα, και εσείς αδειοδοτείτε εδώ πέρα εξακόσια τετραγωνικά μέτρα ανά τέσσερα στρέμματα, και όχι σε τέσσερα στρέμματα, σε εκατόν πενήντα στρέμματα!».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το προεδρικό διάταγμα 59/2018 για τις προστατευόμενες περιοχές -κακώς επιτρέπει, αλλά επιτρέπει- λέει εκατόν πενήντα κλίνες στις NATURA μόνο στην περιοχή Γ΄. Αδειοδοτείτε οκτακόσιες πενήντα κλίνες στη NATURA και χωρίς να έχετε ορίσει περιοχές, μέσα στην περιοχή που είναι τα κρινάκια, δηλαδή την απόλυτης προστασίας σίγουρα».
Ακόμη ανέφερε ότι «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μάς έχει καταδικάσει για οποιαδήποτε δόμηση σε περιοχή που δεν έχει σχέδιο διαχείρισης και που αυτή η περιοχή δεν έχει σχέδιο διαχείρισης, κύριε Υπουργέ».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΑΓΑΡΑ

Απαντώντας, ο κ. Ταγαράς είπε μεταξύ άλλων ότι «….περιοχή προστατευόμενη η συγκεκριμένη, NATURA 2000. Ολόκληρη η περιοχή επέμβασης είναι μέσα στην προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000 και άρα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε οποιαδήποτε επέμβαση. Μέσα από την Ειδική λοιπόν Περιβαλλοντική Μελέτη, που περιλαμβάνει και την περιοχή προς την οποία υπάρχει η αίτηση γι’ αυτήν την επένδυση, και επειδή στο τέλος θα εγκριθεί αυτός ο σχεδιασμός, η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, όπως κι εσείς γνωρίζετε, με προεδρικό διάταγμα, ακριβώς για να υπάρχει ασφάλεια δικαίου και προστασίας, γι’ αυτό δεν πρόκειται να γίνουν πράγματα τα οποία θα δημιουργούν προβλήματα και αφορούν και την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την επιβολή του προστίμου».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «σε ό,τι αφορά το πού βρίσκεται αυτό το αίτημα για την επένδυση αυτή, είναι σε φάση διαβούλευσης. Έχουν απαντήσει πολλοί φορείς, και θεσμικοί, και ο Δήμος Κισσάμου έχει απαντήσει, και η Περιφέρεια Κρήτης έχει απαντήσει, και βεβαίως υπάρχουν σε ό,τι αφορά την όλη περιοχή θετικές για μέρος της επένδυσης απαντήσεις και γνωμοδοτήσεις, αλλά και αρνητικές γνωμοδοτήσεις, ειδικά προς την παραλιακή ζώνη. Διότι όπως ξέρετε κι εσείς αναπτύσσεται σε δύο υψομετρικά επίπεδα. Αυτό που είναι προς την ακτογραμμή είναι πιο χαμηλά. Το επόμενο είναι ψηλότερα. Και σίγουρα θα ληφθούν μέτρα τα οποία θα διασφαλίζουν αυτά στα οποία αναφέρθηκα».

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΕΣ

Στη δευτερολογία του ο κ. Αρσένης τόνισε ότι «έχουμε ένα σχέδιο αναπτυξιακό, το οποίο έρχεται να τσιμεντοποιήσει έναν από τους τρεις εμβληματικότερους τόπους του Νομού Χανίων και της Κρήτης -Φαλάσαρνα, υπάρχει το σχέδιο για το Ελαφονήσι, φαντάζομαι θα ακολουθήσει και κάτι για τον Μπάλο, εσείς θα μας πείτε- και την ίδια στιγμή η κοινωνία αντιδρά, οι τοπικοί δήμοι αντιδρούν, οι υπηρεσίες του ΟΦΥΠΕΚΑ αντιδρούν, οι πολίτες της διαβούλευσης αντιδρούν. Όμως, ποιο είναι το αποτέλεσμα; Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, κύριε Υπουργέ;».
Απαντώντας ο κ. Ταγαράς ανέφερε:
«Σε κάθε περίπτωση είπαμε ότι γίνεται διαβούλευση και η διαβούλευση έχει ένα λόγο για να γίνεται, για να εκφράσει ο καθένας θεσμικός ή μη, ο κάθε φορέας, κάθε πολίτης την άποψή του, τα επιχειρήματά του. Και η υπηρεσία είναι υποχρεωμένη σε κάθε γνωμοδότηση, σε κάθε θέση να τεκμηριώσει την απάντηση θετική ή αρνητική. Και όλα αυτά ως υλικό αξιολογούνται στο Συμβούλιο Επικρατείας. Δεν πηγαίνει τυπικά στο Συμβούλιο Επικρατείας. Άμα ήταν τυπικά, τότε δεν θα συζητούσαμε. Είναι ουσιαστική η παρέμβαση και η γνωμοδότηση από το Συμβούλιο Επικρατείας όλου του υλικού που θα φτάσει εκεί.
Και επειδή, όπως ξέρετε, είναι ειδικό πολεοδομικό σχέδιο αυτό που αφορά την επένδυση, άρα και αυτό θα εγκριθεί, αν εγκριθεί και αν φτάσει ως εκεί, μετά από γνωμοδότηση του Συμβουλίου Επικρατείας, το οποίο θα λάβει υπόψη όλες τις παρατηρήσεις που αναφερθήκατε πριν. Άρα δεν έχει κανείς να κρύψει τίποτε».
Σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο κ. Αρσένης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «χωροταξικά και νόμοι παραβιάζονται προκειμένου να εγκριθεί γιγάντιο ξενοδοχείο στα Φαλάσαρνα, στην καρδιά προστατευόμενης περιοχής», ότι «ο κ. Ταγαράς άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να αλλάξει η θέση του ξενοδοχείου αναφορικά με την παραλία, χωρίς να κάνει την παραμικρή δέσμευση» και ότι «ανέφερε ο κ. Ταγαράς ότι θα αδειοδοτηθεί με Προεδρικό Διάταγμα, περνώντας από τον έλεγχο του Συμβουλίου Επικρατείας Όμως ο κ. Ταγαράς είναι αδύνατο να βρίσκεται σε αυτή τη θέση και να μη γνωρίζει ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας εξετάζει μόνο τυπικά τα Προεδρικά Διατάγματα. Επί της ουσίας εξετάζονται μόνο όταν γίνεται προσφυγή».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα