Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 29/10/2020, συγκέντρωση των κατοίκων της ενότητας Κολυμβαρίου στην αίθουσα του Δήμου, με θέμα την πορεία των έργων προστασίας της ακτογραμμής του Κολυμβαρίου, ανατολικά του λιμένα μέχρι το χείμαρρο των Μινωθιανών.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Πλατανιά “στην συνάντηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι όλων των Δημοτικών παρατάξεων, σχεδόν απ΄όλα τα πολιτικά κόμματα, εκπρόσωποι των επιχειρηματιών, των ξενοδόχων, καθώς και πολλοί πολίτες.
Από την ανάγνωση των πορισμάτων της μελέτης του ΕΜΠ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), βάση της οποίας εκτελούνται τώρα τα έργα στον λιμένα και την ακτογραμμή του Κολυμβαρίου, διαπιστώθηκε ότι τα εκτελούμενα εγκεκριμένα έργα, προστατεύουν 350m ακτογραμμής, ενώ αφήνουν απροστάτευτα ακόμη 500m μέχρι τον χείμαρρο των Μινωθιανών.
Επομένως η κατασκευή άλλων τεσσάρων υποθαλάσσιων νησίδων όπως προβλέπει η μελέτη του ΕΜΠ (σύνολο 7) είναι το πρώτο αίτημα της συνέλευσης.
Διαπιστώθηκε επίσης ότι τα εκτελούμενα έργα, όπως και τα συμπληρωματικά έργα για την πλήρη προστασία της ακτής δεν επηρεάζουν καθόλου την διάβρωση άλλων περιοχών του κόλπου Χανίων, όπως ρητά αναφέρει η μελέτη του ΕΜΠ. Οι αντιρρήσεις των οργανώσεων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας(Αρχέλαος), που είχαν σαν αποτέλεσμα να μην εγκριθούν αρχικά και οι 7 υποθαλάσσιες νησίδες, μπορούν να αρθούν με διάλογο και μέτρα παρόμοια μ αυτά που άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού νότου έχουν νομοθετήσει (Ιταλία, Ισπανία κλπ.).
Το δέυτερο ζήτημα που απασχόλησε την συγκέντρωση, ήταν η αφαίρεση των πέτρινων όγκων που μπήκαν στην παραλία για την προστασία του οικισμού.
Το αίτημα που διαμορφώθηκε ήταν η αφαίρεση των πέτρινων όγκων ώστε να αποκατασταθεί η αμμουδιά, πράγμα που ήδη άρχισε με τα υφιστάμενα μέτρα, και μπορεί όμως να πραγματοποιηθεί μόνο με ειδική μελέτη που θα έχει γνώμονα την αισθητική και λειτουργική αποκατάσταση του χώρου.
Το τρίτο ζήτημα που συζητήθηκε και διατυπώθηκε ως αίτημα ήταν η αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικοπέδου «Ροκάκη», για λόγους ευρύτερου κοινωνικού συμφέροντος. Δεδομένης της απόλυτης ξενοδοχοποίησης όλης της περιοχής, με τα υπάρχοντα και τα υπό ανέγερση ξενοδοχεία, η τσιμεντοποίηση και αυτού του χώρου θα οδηγήσει:
Α) Στον πλήρη αποκλεισμό των κατοίκων από την παραλία τους.
Β) Στην πλήρη εξαφάνιση της θαλάσσιας χελώνας
Γ) Στην καταστροφή του ιδιαίτερου κάλους θαλάσσιων κρίνων
Δ) Το κτύπημα του συμφέροντος και των ξενοδοχοεπιχειρηματιών, αφού η περιοχή θα αποκτήσει τα κακά στοιχεία άλλων περιοχών άναρχης ανάπτυξης.
Το τέταρτο αίτημα που διαμορφώθηκε και αποφασίστηκε, αφορά τη δημιουργία πεζόδρομου μεταξύ παλαιού και νέου αιγιαλού, τουλάχιστον από τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις του «Αύρα» και μετά.
Το πέμπτο ζήτημα που απασχόλησε τη συνάντηση ήταν η διαπλάτυνση του δρόμου αστικής κυκλοφορίας της περιοχής.
Η συγκέντρωση εξέλεξε πενταμελή επιτροπή για την προώθηση και διεκδίκηση των παραπάνω αιτημάτων που αποτελείται από:
Παπαδάκη Στέλιο
Πεντάρη-Κουρή Χριστίνα
Καλογεράκη Δημήτρη
Ναξάκη Αντώνη
Μαλανδράκη Δημήτρη”