Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024

Συζήτηση στο Δ.Σ. Χανίων: Ανάγκη “προσαρμογής” στο έλλειμμα υδάτινων πόρων στην Κρήτη

Για ανάγκη “προσαρμογής” της Κρήτης, στην ισχυρή τάση ξήρανσης που θα υπάρξει τα επόμενα χρόνια  και που θα οδηγήσει σε έλλειμμα υδάτινων πόρων έγινε λόγος στην συνεδρίαση του Δημοτικού  Συμβουλίου με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Οι καθηγητές κ. Α. Κουτρούλης, Γ.  Καρατζάς και Ε. Διαμαντόπουλος και Ν.  Νικολαΐδης  αναφέρθηκαν με 15λεπτες εισηγήσεις στο ζήτημα της λειψυδρίας αναλύοντας ο καθένας για τον δικό του τομέα την κατάσταση που επικρατεί σε επίπεδο Μεσογείου αλλά κυρίως στο νησί της Κρήτης.
Αρχικά ο αντιδήμαρχος και μετεωρολόγος κ. Μανώλης Λέκκας έκανε μια γενική αναφορά σε περιβαλλοντικά ζητήματα που συνδέονται με τη διαχείριση του νερού.
Στην εισήγηση του ο κ. Αριστείδης Κουτρούλης αναπλ. καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης παρουσίασε στοιχεία της τελευταίας 70ετίας για τη βροχόπτωση στη Μεσόγειο λέγοντας ότι φαίνεται να υπάρχει μείωση, ενώ τα στοιχεία της τελευταίας 40ετίας ότι διαπιστώνεται αύξηση. “Η λειψυδρία οφείλεται στο ότι η βροχόπτωση γίνεται κυρίως το χειμώνα και όχι το φθινόπωρο ή την άνοιξη ώστε να υπάρχει μια ισορροπία. Η αύξηση της θερμοκρασίας στη Μεσόγειο γίνεται με ρυθμούς 20% περισσότερο από τις άλλες περιοχές κάτι που σημαίνει λιγότερη υγρασία στο περιβάλλον.” Επισήμανε πως υπάρχει ισχυρή τάση ξήρανσης για την Μεσόγειο τα επόμενα χρόνια. Δίνοντας περισσότερα στοιχεία για την Κρήτη παρουσίασε τρία σενάρια για την αύξηση της θερμοκρασίας και τη μείωση των βροχοπτώσεων στην Κρήτη σημειώνοντας πως ο συνδυασμός των σεναρίων δείχνει ότι θα υπάρξει έλλειμμα νερού στην Κρήτη είτε λίγου, είτε πολύ, κάνοντας λόγο για ανάγκη “προσαρμογής”.
Στα υπόγεια ύδατα των Χανίων αναφέρθηκε ο καθηγητής κ. Γιώργος Καρατζάς  σημειώνοντας ειδικά  για την παροχή νερού από τις πηγές της Αγιάς, που δίνουν αντλήσεις από 23 μέχρι 31 εκατομμύρια κυβικά ετησίως. Μίλησε για ένα σενάριο για 7 νέες θέσεις γεωτρήσεων που θα δώσουν 3 ή 5 ή 7 εκ. κυβ. νερού μειώνοντας κατά λίγο το ύψος τους υδροφορέα υπογραμμίζοντας τον καθοριστικό ρόλο των Λευκών Ορέων στην επάρκεια με νερό για τη Δυτ. Κρήτη. Για την αφαλάτωση παρατήρησε πως “στα Χανιά δεν μπορούμε καν να την σκεφτόμαστε γιατί είναι από τις ενεργοβόρες διαδικασίες”.
Στη συνέχεια ο καθηγητής κ. Νίκος Νικολαΐδης  έδωσε επίσης στοιχεία για την υπερχείλιση των πηγών της Αγιάς, λέγοντας πως υπήρξαν και χειρότερες χρονιές από φέτος και τόνισε την ανάγκη για μείωση των διαρροών και των ζημιών στο δίκτυο και την επαναχρησιμοποίηση του νερού. Υπογράμμισε πως η βελτίωση των δικτύων της Παλιάς Πόλης των Χανίων πριν από 15 χρόνια μείωσε κατά 4 εκ. κυβικά την κατανάλωση νερού.
Είπε επίσης πως το 85% του νερού πηγαίνει για την άρδευση και υπογράμμισε την ανάγκη “να αρδεύουμε την ποσότητα που θέλει το φυτό και όχι παραπάνω!”. Συγκεκριμένα μίλησε για την καλλιέργεια αβοκάντο όπου χρησιμοποιείται διπλάσια ποσότητα νερού από αυτή που έχουν ανάγκη τα δέντρα. Ξεχωριστή ήταν η τοποθέτηση του την κατάσταση των εδαφών της Κρήτης και την ανάγκη ενίσχυσης τους ώστε να γίνουν γόνιμα και να έχουν ανάγκη για λιγότερο νερό.
Τέλος ο καθηγητής κ. Ευάγγελος Διαμαντόπουλος τοποθετήθηκε πάνω στην επαναχρησιμοποίηση του νερού , ειδικά αυτού που προέρχεται από την επεξεργασία λυμάτων στους βιολογικούς καθαρισμούς και ότι θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες για ένα 4-5% των καλλιεργειών.

 

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα