Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024

Τ. Βάμβουκας: Εργο σε εξέλιξη (video)

Για έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη, κάνει λόγο σε συνέντευξή του στα “Χανιώτικα νέα” ο νυν και υποψήφιος δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας.

Aναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου, στην ανάπλαση της Νέας Χώρας και της οδού Χάληδων, στη διαπλάτυνση πεζοδρομίων, στη σχολική στέγη αλλά και στην ανακατασκευή της Δημοτικής Αγοράς που θα αρχίσει άμεσα. Επίσης, αναφέρεται στον σχεδιασμό για ποδηλατόδρομους, ανάπλαση του Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας και ενοποίησή του με τον Δημοτικό Κήπο. Σημειώνει ότι για τα επόμενα τέσσερα χρόνια έχουν εξαφαλιστεί πιστώσεις ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ και εκφράζει αισιοδοξία για επανεκλογή του ώστε να προχωρήσει ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής για ανάπτυξη της πόλης των Χανίων.
Για την κατάσταση του οδικού δικτύου, επισημαίνει τον κατακερματισμό των αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπηρεσιών και των φορέων.

2

 

•Κάνοντας έναν απολογισμό του έργου σας ποιους βασικούς στόχους σας θεωρείτε ότι πετύχατε και ποιους δεν καταφέρατε να υλοποιήσετε;
Αυτά τα οποία καταφέραμε να υλοποιήσουμε κατ΄αρχήν είναι μεγάλοι στόχοι διότι επί των ημερών μας καταφέραμε π.χ. να φέρουμε το στρατόπεδο Μαρκοπούλου στον Δήμο Χανίων, καταφέραμε να επιλύσουμε οριστικά το θέμα της σχολικής στέγης στα Χανιά όπου υπήρχε μεγάλο πρόβλημα. Ετσι, θα έχουμε τα επόμενα δυόμιση χρόνια οχτώ νέες σχολικές μονάδες στον Δήμο Χανίων και επιπλέον θα γίνουν δύο προσθήκες σε σχολεία υφιστάμενα που το έχουν ανάγκη, όπως είναι το σχολείο της Αγίας Μαρίνας και το σχολείο του Παζινού. Επίσης, έχουμε κάνει ένα τεράστιο έργο στη συντήρηση των σχολικών μονάδων.
Επίσης έχουμε ένα ολόκληρο σχέδιο για την ανάπτυξη της πόλης των Χανίων το οποίο μάλιστα έχει επιδοτηθεί από ευρωπαϊκά προγράμματα με ύψος 11 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό αφορά την παρέμβαση και στο κυκλοφοριακό της πόλης, όπου τα 5 από αυτά τα εκατομμύρια ευρώ κατευθύνονται εκεί. Είναι όλος αυτός ο σχεδιασμός ο οποίος θα λάβει σάρκα και οστά σε μερικούς μήνες στην πόλη των Χανίων. Είναι τα φαρδιά πεζοδρόμια, ο γνωστός άξονας Τζανακάκη μέχρι πανελλήνιο, η δημιουργία ποδηλατοδρόμων που θα φτάσει μέχρι τους Αγίους Αποστόλους και αυτή τη στιγμή βεβαίως υπάρχει σε εξέλιξη η μελέτη για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που αφορά τον Δήμο Χανίων και που αλλάζουμε φιλοσοφία: λιγότερο αυτοκίνητο, περισσότερη κίνηση με άλλους φιλικούς τρόπους μετακίνησης. Επίσης, επί των ημερών μας προωθήσαμε και άλλα έργα και τα ξεκολλήσαμε στην κυριολεξία, όπως είναι ο κόμβος Μουρνιών ο οποίος προχωρά. Και έχουμε φροντίσει την περιφέρεια του δήμου μας.

 

•Πάντως ένα άλυτο πρόβλημα και από τη δική σας δημοτική αρχή είναι το κυκλοφοριακό στα Χανιά. Γιατί δεν προχώρησε η επίλυσή του;
Να πω κατ΄ αρχήν ότι το κυκλοφοριακό πρόβλημα δεν λύνεται αλλά αντιμετωπίζεται. Ετσι λοιπόν και εμείς ξεκινήσαμε και το αντιμετωπίζουμε από τις πρώτες μέρες που βρεθήκαμε στη θέση της δημοτικής αρχής.
Και αναφέρομαι στις παρεμβάσεις τις οποίες κάναμε, είτε βάζοντας αυτά τα πλαστικά κολωνάκια, είτε φτιάχνοντας καινούργια πεζοδρόμια. Από τις αρχές του 2015 ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε πεζοδρόμια στην πόλη των Χανίων, θυμηθείτε την Αποκορώνου, την Περίδου, την Κορνάρου, την Υψηλαντών. Φυσικά αυτό το έργο συνεχίζεται με το επόμενο κομμάτι της Αποκορώνου και μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις. Αυτό συμβάλλει στο να αλλάξουμε τον τρόπο που κυκλοφορούμε. Εχει άμεση σχέση με την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος μιας πόλης. Το δε σχέδιό μας είναι κοστολογημένο στα 5 εκατομμύρια ευρώ, είναι με τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων και φαρδιών πεζοδρομίων. Επίσης, υπάρχει παρέμβαση και στις αστικές συγκοινωνίες για τις οποίες θα εξασφαλίσουμε το χώρο της πλατείας 1866 ο οποίος θα αναπλαστεί. Εκεί δεν θα υπάρχουν αφετηρίες λεωφορείων. Θα υπάρχουν όμως στάσεις για κάθε ένα προορισμό. Επίσης, ήδη έχουμε κάνει ενέργειες για τους χώρους στάθμευσης.
Παρά τις τεράστιες δυσκολίες και τις δικαστικές εμπλοκές καταφέραμε το πάρκινγκ της Περίδου να το ολοκληρώσουμε μέσα σε ενάμιση χρόνο απ’ όταν αναλάβαμε και προσθέσαμε 250 θέσεις στάθμευσης στην πόλη μας και επίσης έχουμε δημιουργήσει πάρα πολύ καλές προοπτικές για να δημιουργήσουμε καινούργια πάρκινγκ. Το ένα στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου και το άλλο θα βρίσκεται στην περιοχή της Νέας Χώρας.
•Ηδη βλέπουμε τα πεζοδρόμια που διαμορφώνονται στην Αποκορώνου και σε άλλα σημεία και το ερώτημα είναι, έπρεπε να φτάσουμε στις εκλογές για να αρχίσουμε να βλέπουμε έργα στην πόλη;
Αυτός είναι ένας από τους μεγάλους μύθους που κυκλοφορούν διότι ο κόσμος βέβαια δεν μπορεί πάντοτε να ξέρει και δεν μπορεί να καταλαβαίνει ποιοι είναι οι χρόνοι για να κάνεις ένα δημόσιο έργο και μάλιστα ένα μεγάλο δημόσιο έργο. Θα σας πω μόνο χαρακτηριστικά ότι για αυτό το έργο της Αποκορώνου που περιλαμβάνει την αλλαγή του οδοστρώματος αλλά και τη δημιουργία πεζοδρομίων εκεί που καθόλου δεν υπήρχαν, η διαδικασία για να φτάσουμε εδώ είχε ξεκινήσει περίπου πριν από δύο χρόνια. Αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι για να κάνεις ένα τέτοιο δημόσιο έργο, αυτής της κλίμακας, διότι ήταν ένας διεθνής διαγωνισμός, θα πρέπει να έχεις εξασφαλίσει φυσικά τα χρήματα, θα πρέπει να έχεις κάνει τις μελέτες, θα πρέπει να έχουν εγκριθεί οι μελέτες, θα πρέπει να έχεις κάνει τον διαγωνισμό, θα πρέπει να έρθει ο ανάδοχος εργολάβος, να περιμένουμε τις ενστάσεις και να φτάσουμε στο έργο. Εγώ λοιπόν αυτή την εργολαβία την έχω υπογράψει αρχές του Δεκέμβρη αλλά πείτε μου εσείς, ήταν δυνατόν με όλα αυτά τα καιρικά φαινόμενα που αντιμετωπίσαμε, αυτό το έργο να είχε ξεκινήσει νωρίτερα;

 

•Ενα άλλο έργο αφορά την ανακατασκευή της Δημοτικής Αγοράς. Γιατί αυτή η καθυστέρηση;
Το έργο της Δημοτικής Αγοράς μέχρι τώρα, πέρα από μια μελέτη παλιά που υπήρχε, καμία δημοτική αρχή δεν το αντιμετώπισε να το επιλύσει. Αντιθέτως, εγώ και η ομάδα μου από τις αρχές του ’15 ασχοληθήκαμε με αυτό το ζήτημα. Το έργο αυτό είναι δύσκολο, είναι σύνθετο και θέλει και πολλά χρήματα. Εξασφαλίσαμε λοιπόν από το ΄15 τη χρηματοδότηση των 5 εκατομμυρίων ευρώ που τότε είχε εγκρίνει, επί υπουργίας του, ο κ. Σταθάκης και αυτό ήταν το έναυσμα για να γνωρίζουμε ότι έχουμε ένα σημαντικό μαξιλάρι οικονομικό για να μπορούμε να χειριστούμε ένα τέτοιο θέμα, διότι τα χρήματα αυτά δεν ήταν διαθέσιμα στον Δήμο. Ετσι λοιπόν ξεκίνησε μια ολόκληρη διαδικασία η οποία είχε συνεννοήσεις με τους καταστηματάρχες, αναθεωρήσεις των μελετών, συμπληρώσεις των μελετών, συνεργασία της τεχνικής υπηρεσίας με τους αρχικούς μελετητές. Όλα αυτά τα διεκπεραιώσαμε…».

 

•Τι γίνεται με την αποκατάσταση του Ρολογιού. Οι σκαλωσιές είναι ακόμα εκεί.
Το Ρολόι θα μπορούσε και να είχε ήδη ξεκινήσει. Με τον εργολάβο έχουμε υπογράψει περίπου εδώ και ένα μήνα. Τώρα είναι δικό του θέμα γιατί δεν ξεκίνησε ακόμα…

 

•Επίσης, κάτι που πολλοί στα Χανιά το έχουν σχολιάσει είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια βλέπουμε μια ασυνεννοησία στην ομάδα σας. Εχουμε δει παραιτήσεις διαφόρων ανθρώπων από τον στενό πυρήνα της δημοτικής αρχής. Ποιος ο λόγος και τι αντίκτυπο έχει αυτό στη λειτουργία του Δήμου και στο δικό σας έργο;
Θα ξεκινήσω από το τελευταίο. Αυτό που πρέπει να ενδιαφέρει τον δημότη δεν είναι, ίσως, περισσότερο το κουτσομπολιό, ποιος ήρθε, ποιος έφυγε και λοιπά. Αυτά είναι μέσα στη ζωή και είναι γεγονός και δεν το αρνηθήκαμε ποτέ, ότι η ομάδα μας ήταν μια πολυσυλλεκτική ομάδα με διαφορετικούς ανθρώπους και λοιπά.
Στην πορεία είδαμε ότι δεν μπορούσαμε όλοι να συμβαδίσουμε, δεν είχαμε όλοι τους ίδιους στόχους και δεν λειτουργούσαμε με τον ίδιο τρόπο. Οπότε λοιπόν όπως θυμάστε και εγώ πήρα την απόφαση εγκαίρως, στον ενάμιση χρόνο περίπου που διοικούσαμε, κάποιους ανθρώπους να τους απομακρύνω από τις θέσεις ευθύνης τις οποίες είχαν. Αυτό φυσικά δημιούργησε ένα ζήτημα. Όμως, για τον δημότη αξία δεν έχει αν έφυγε κάποιος, αν ήρθε κάποιος άλλος.
Για τον δημότη έχει αξία το έργο μας. Εμπόδισαν όλοι αυτοί το να παραχθεί το δημοτικό έργο; Νομίζω ότι δεν εμπόδισαν καθόλου. Αντιθέτως, βλέπουμε ένα πάρα πολύ πλούσιο έργο και θεωρώ ότι με ανθρώπους που δεν μπορείς να συνεννοηθείς, άμα τους αφήσεις δίπλα σου, αυτό πραγματικά είναι που θα εμποδίσει την εξέλιξη του έργου.

 

•Τι μπορέσατε να υλοποιήσετε ενώ το είχατε σχεδιάσει;
Θα ήθελα πραγματικά το μεγάλο έργο της διαπλάτυνσης των πεζοδρομίων της οδού Τζανακάκη μέχρι τη Νέα Χώρα και της δημιουργίας ποδηλατοδρόμου, να ήταν ένα έργο που να κατασκευάζεται ή να ολοκληρωνόταν αυτή τη στιγμή. Όμως, αυτό δεν έγινε εφικτό διότι υπήρχαν κάποιες δυσκολίες στον σχεδιασμό του από την αρχή, υπήρχαν κάποιες δυσκολίες στην τεχνική υπηρεσία η οποία είχε αναλάβει και η οποία δεν έχει επαρκές προσωπικό. Ετσι ενώ τώρα θα έπρεπε το έργο αυτό να ολοκληρώνετε, δυστυχώς θα ξεκινήσει σε μερικούς μήνες από σήμερα. Αυτή είναι η πραγματικότητα…

 

•Σε σχέση τώρα με τα έργα τα οποία έχουν υλοποιηθεί και τα προτάσσεται και τα προβάλλετε στο πλαίσιο του προεκλογικού αγώνα σας;
Θα έλεγα ότι πραγματικά τα προβάλλουμε τώρα. Μας δίνετε η ευκαιρία. Και καιρός ήταν. Και να καταλάβει πραγματικά ο κόσμος. Μπορεί να μην κάναμε σωστή επικοινωνία αυτόν τον καιρό. Να μην ασχοληθήκαμε ιδιαίτερα με το θέμα της επικοινωνίας.
Κάναμε όμως δουλειά. Και τώρα πια η δουλειά αυτή δεν κρύβετε. Δηλαδή, όταν ο άλλος περπατάει στη Νέα Χώρα, δεν περπατάει πάνω σε μια μακέτα, όταν περπατάει στη Χάληδων δεν περπατάει στη μακέτα όπως λέγανε ακόμα και στο δημοτικό συμβούλιο, περπατάει πάνω σε ένα δρόμο. Ετσι, λοιπόν, όταν πηγαίνει στο πάρκο της Αμπεριάς, επίσης δεν περπατάει στον σκουπιδότοπο που ήταν πριν, περπατάει σε ένα πάρκο που είναι κατάλληλο για ΑμεΑ, για ηλικιωμένους, για παιδιά. Και είναι καταπληκτικό για την γειτονιά. Αυτό λοιπόν θεωρώ ότι είναι πολύ πολύ σημαντικό που έχουμε επιτύχει.

 

 

•Πάντως, πολλοί δημότες έχουν παράπονο. Λένε ότι όλοι κάνουν κάποιο έργο κάποτε, αλλά σε απλά καθημερινά προβλήματα, που μπορεί να φαίνονται ανούσια, απουσιάζει η άμεση συνδρομή της δημοτικής αρχής. Παράδειγμα; Η κατάσταση στο οδικό δίκτυο, στα πεζοδρόμια, ακόμα και οι… λακκούβες που κάθε μέρα εμφανίζονται από το πουθενά, η κατάσταση στις παιδικές χαρές… και τα θέματα ασφάλειας, η ακαταστασία στους δρόμους, η καθαριότητα. Υπάρχουν ζητήματα για τα οποία οι δημότες θέλουν μια άμεση ανταπόκριση και συχνά δεν τη βλέπουν. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Κατ’ αρχάς να σας πω ότι βεβαίως και αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα και καθόλου δεν υποτιμάμε τα ζητήματα που έχει συνηθίσει κάποιος να ονομάζει καθημερινότητα, που βέβαια για εμένα καθημερινότητα δεν είναι μόνο η λακκούβα ή το φως που έχει χαλάσει κλπ. Καθημερινότητα είναι και πολλά άλλα πράγματα τα οποία επιλύουμε. Καθημερινότητα είναι και το σχολείο που θα δημιουργήσουμε και θα πάει το παιδί μας. Καθημερινότητα είναι ο βρεφονηπιακός σταθμός που θα πάει το παιδί μας και θα είναι άριστες οι συνθήκες. Καθημερινότητα είναι το ότι δεν θα πληρώσουν οι γονείς τον βρεφονηπιακό σταθμό. (…)
«Επίσης, θα πρέπει να πούμε ότι το προσωπικό του Δήμου είναι ελλιπέστατο. Δηλαδή, η τεχνική υπηρεσία του Δήμου πραγματικά είναι υπηρεσία ενός Δήμου που σε άλλες εποχές δεν θα είχε ούτε 10.000 κατοίκους και είμαστε 120.000 κάτοικοι. Εχουν μείνει (στην τεχνική υπηρεσία) ελάχιστοι άνθρωποι. Συνταξιοδοτούνται και δεν ανανεώνονται. Και αυτό σίγουρα κοστίζει στην αμεσότητα την οποία έχουμε…».
«…Θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι μπορεί να τα βάζουν με τον Δήμο ή τον δήμαρχο για το οδικό δίκτυο αλλά για μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου δεν ευθύνεται ο Δήμος Χανίων. Το οδικό δίκτυο στην πραγματικότητα στον Δήμο Χανίων είναι κατανεμημένο σε τέσσερις φορείς.
Ο ένας είναι ο Δήμος Χανίων, ο δεύτερος είναι η Περιφέρεια, ο τρίτος είναι η Αντιπεριφέρεια και ο τέταρτος είναι ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ), κυρίως αυτός βέβαια έχει κομμάτι του Βόρειου Οδικού Αξονα. Και ο κόσμος γνωρίζει μόνο τον δήμαρχο και τον δήμο. Θα πρέπει να ξέρει όμως ότι για τις λακκούβες π.χ. που μπορεί να συναντήσει στην περιοχή της Σούδας, ο δρόμος αυτός είναι ευθύνη της Περιφέρειας. Και εμείς δεν βγαίνουμε να φωνάζουμε. Εμείς προσπαθούμε να καλύψουμε και τις αδυναμίες των άλλων υπηρεσιών όσο καλύτερα μπορούμε.

 

•Γιατί υπάρχει λοιπόν αυτός ο κατακερματισμός και γιατί δεν γίνεται προσπάθεια ένας φορέας να είναι υπεύθυνος;

Κοιτάξτε, εμείς το δικό μας κομμάτι προσπαθούμε να το καλύψουμε. Δεν είναι σε άριστη κατάσταση το δικό μας κομμάτι και απλά των άλλων. Όμως, θα ξέρετε ότι οι προσπάθειες γίνονται και ότι δεν μπορούμε ταυτοχρόνως να παρέμβουμε παντού. Παραδείγματος χάριν στην Νέα Κυδωνία που το οδικό δίκτυο έχει μεγάλα προβλήματα, ιδιαίτερα στην περιοχή Αγίας Μαρίνας, Σταλού, εκεί έχει γίνει ένα τεράστιο έργο υπόγειο από τη ΔΕΥΑΧ και τώρα έχουμε μπει στην αποκατάστασή του.
Τα χρήματα που μπήκαν εκεί μέσα είναι πάνω από 3,5 εκατομμύρια. Είναι κάτω από τους δρόμους. Και ο πολίτης ίσως δεν το αξιολογεί τόσο πολύ. Τώρα, επειδή έχουν γίνει και ζημιές στο οδικό δίκτυο, πάμε και αποκαθιστούμε. Χθες ήμουνα στο έργο και ασφαλτοστρώσαμε 1,2 χιλιόμετρα, την οδό Βουκολών. Θα συνεχίσουμε μετά να φτιάξουμε ένα τμήμα της παλιάς εθνικής οδού, δηλαδή του κεντρικού δρόμου που συνδέει τον Σταλό με την Αγία Μαρίνα, παρά το ότι δεν είναι στην ευθύνη του Δήμου.
Θα το κάνουμε όμως διότι βλέπουμε αδυναμία στο να γίνει αυτό το έργο από άλλους φορείς που έχουν την ευθύνη. Ακόμα και έτσι παρεμβαίνουμε. Αλλά δεν μπορεί να τα περιμένουμε όλα μόνο από τον Δήμο και δεν μπορεί να περιμένουμε σε τέσσερα χρόνια να λυθούν ό,τι αμαρτίες είχαμε τα προηγούμενα πενήντα. Δηλαδή πρέπει να υπάρχει μία κατανόηση.

 

•Πείτε μας τις προτεραιότητές σας για μια ενδεχόμενη νέα περίοδο ως δημοτική αρχή.
…Εάν σας πω μόνο ένα νούμερο θα κατανοήσετε για ποιο λόγο πραγματικά θα είναι μεγάλο όφελος για τους δημότες να συνεχίσουμε αυτό το έργο. Σε αυτά τα τέσσερα, τεσσεράμιση χρόνια θητείας, πέρα από το έργο το οποίο έχουμε κάνει, το οποίο κυρίως βασίζεται σε ιδίους πόρους του Δήμου Χανίων από τα οικονομικά τα οποία νοικοκυρέψαμε –και είναι σημαντικό το έργο γιατί έχουν γίνει μεγάλα έργα, όπως της Νέας Χώρας, όπως της Χάληδων, πάρκα κλπ- υπάρχει λοιπόν η εξασφάλιση πάνω των 120 εκατομμυρίων ευρώ.
Είναι χρήματα τα οποία έχουμε κερδίσει από εθνικούς πόρους είτε από ευρωπαϊκά προγράμματα με τα οποία πρόκειται να υλοποιηθεί έργο στον Δήμο Χανίων τα επόμενα δύο με τρία χρόνια ή τέλος πάντων στην επόμενη δημοτική θητεία. Και καταλαβαίνετε ότι αυτό αλλάζει τους όρους ανάπτυξης του Δήμου Χανίων….

 

•Για αυτά τα χρήματα έχετε ήδη διαμορφώσει εικόνα για το πού θα τα διαθέσετε;
Όλα αυτά τα χρήματα προορίζονται για πολύ συγκεκριμένο έργο. Θα σας κοστολογήσω τουλάχιστον τα πιο μεγάλα ποσά. Λοιπόν: 42 εκατομμύρια ευρώ είναι τα λεγόμενα ΣΔΙΤ για να κατασκευάσουμε οχτώ νέες σχολικές μονάδες στα Χανιά και να ανακατασκευάσουμε το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, 38 εκατομμύρια ευρώ έχει εξασφαλίσει η ΔΕΥΑΧ. Επίσης έχουμε εξασφαλίσει για την πόλη των Χανίων από τα λεγόμενα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης 11 εκατομμύρια ευρώ επιπροσθέτως. Εχουμε εξασφαλίσει 2,5 εκατομμύρια για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Εχουμε εξασφαλίσει επίσης σημαντικά ποσά για την πολιτική προστασία. Καταλαβαίνετε ότι το 120 δεν είναι καθόλου θεωρητικό νούμερο….


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα