Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Ταΐστρα για όρνια και γυπαετούς

Τη δική τους ταΐστρα πρόκειται να αποκτήσουν στα ορεινά του οικισμού της Αση- Γωνιάς όρνια, γυπαετοί και άλλα πτωματοφάγα αρπακτικά στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Αποκορώνου με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αναμένεται να βοηθήσει στη διατήρηση προστατευόμενων ειδών αρπακτικών.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε μιλώντας στα “Χ.Ν.” ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, η συγκεκριμένη τοποθεσία επιλέχθηκε διότι αφενός η Αση-Γωνιά βρίσκεται ανάμεσα σε 2 σημαντικές περιοχές του ευρωπαϊκού οικολογικού δικτύου “Naturra 2000” -οι οποίες εντάχθηκαν λόγω και της ύπαρξης πληθυσμών των αρπακτικών αυτών- και αφετέρου η τοπική οικονομία της Αση-Γωνιάς στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην κτηνοτροφία.
Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που κατέχει ο Δήμος ο αριθμός των αιγοπροβάτων της Αση-Γωνιάς ανέρχεται σε 27.380 ζώα.
«Τα ζωικά απόβλητα που παράγονται από τη σφαγή των αιγοπροβάτων για ιδία χρήση των κατοίκων του οικισμού πάντα αποτελούσαν και εξακολουθούν να αποτελούν πρόβλημα, όμως εκτιμούμε ότι η οργανωμένη χρήση τους ως τροφή για τα αρπακτικά της περιοχής, θα αποτελούσε κάποια λύση και παράλληλα θα απέφερε και οφέλη στην ορνιθοπανίδα, αλλά και στην εν δυνάμει ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού – δοκιμασμένων και ιδιαίτερα επιτυχημένων σε άλλες περιοχές όπως η Δαδιά» υπογράμμισε ο κ. Κουκιανάκης και πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη ιδέα βρίσκει πρόσφορο έδαφος και στην τοπική κοινωνία.
Η πρόταση του Δήμου βρήκε ανταπόκριση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, το οποίο σε επιστολή του προς τον Δήμο Αποκορώνου επεσήμανε τα οφέλη και τις προϋποθέσεις που πρέπει να τηρηθούν.
«Η ιδέα μίας ταΐστρας πτωματοφάγων αρπακτικών στην περιοχή της Αση- Γωνιάς μας βρίσκει σύμφωνους. Η ευρύτερη περιοχή είναι σημαντική ως περιοχή τροφοληψίας για διάφορα προστατευόμενα είδη αρπακτικών και άλλων πουλιών που διαβιούν μόνιμα και αφετέρου είναι πέρασμα μεταναστευτικών και έτσι μία ταΐστρα μπορεί να ενισχύσει τοπικά την παρουσία και την αναπαραγωγή», σημειώνει σχετικά ο βιολόγος, ορνιθολόγος Μιχάλης Δρετάκης.
Επισημαίνει, ωστόσο, ότι η επιλογή της θέσης πρέπει να είναι προσεκτική για να εξασφαλίσει ασφάλεια στα πουλιά που θα την επισκέπτονται, για να μπορούν να κινούνται στον χώρο χωρίς πρόβλημα και χωρίς οχλήσεις. Επίσης, πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμη για τον τακτικό εφοδιασμό της, κλειστή με περίφραξη, ασφαλή για τα πουλιά και ορατή από δεδομένη θέση – παρατηρητήριο.
Να σημειώσουμε τέλος ότι ήδη άνθρωποι του Δήμου και επιστήμονες από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας έχουν πραγματοποιήσει αυτοψία στην περιοχή, ώστε να εντοπιστεί η καταλληλότερη θέση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα