Τα 21 σημεία που καλούνται να προσέξουν οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις το 2017 αναφορικά με τα νέα δεδομένα σε φορολογικό, ασφαλιστικό και ΦΠΑ αναλύουν σε ένα συνοπτικό οδηγό ο Κωνσταντίνος Νιφορόπουλος – Ορκωτός ελεγκτής λογιστής «ΩΡΙΩΝ Α.Ε.Ο.Ε.Λ») και ο Γιώργος Παπαδημητρίου Φοροτεχνικός – Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελµατιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονοµολόγων Νοµού Καρδίτσας).
Στον οδηγό αναλύονται όλα τα δεδομένα για τη φορολογία, τους συντελεστές, την αντιμετώπιση των αγροτικών αποζημιώσεων, τη φορολογία ατομικών αγροτικών επιχειρήσεων και των συνεταιρισμών, των πλεονασμάτων κ.λπ.
Για παράδειγμα, η μείωση του φόρου για τους ασκούντες αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα εφαρμόζεται:
α) στους κατ’ επάγγελμα αγρότες, όπως αυτοί ορίζονται στην κείμενη νομοθεσία, εφόσον τουλάχιστον το 50% του εισοδήματός τους προέρχεται από αγροτική δραστηριότητα (βάσει του άρθρου 2 παρ. 1 του ν.3874/2010 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 65 του ν.4389/2016) και,
β) σε όσους αποκτούν εισόδημα από ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία υπάγεται στην ασφάλιση του ΟΓΑ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, μαζί με εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα. Στην περίπτωση αυτή, η μείωση υπολογίζεται μόνο στο εισόδημα που αποκτάται από την αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από το εάν αυτός που το αποκτά χαρακτηρίζεται ως κατ’ επάγγελμα αγρότης σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και του ποσοστού συμμετοχής του εισοδήματός του από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα σε σχέση με το συνολικό εισόδημα.
ΠΗΓΗ: agronews.gr