» Αυξάνονται οι άπορες οικογένειες και οι ωφελούµενοι σε κοινωνικές δοµές
» Τιµήθηκαν ιδιώτες, φορείς και επιχειρήσεις που στηρίζουν το Κοινωνικό Παντοπωλείο
Τα άλλα Χανιά, αυτά που “κρύβονται” πίσω από τη “βιτρίνα” της εύπορης πόλης, αναδεικνύονται µέσα από τις κοινωνικές δοµές, όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο και τα συσσίτια.
Οπως επισηµάνθηκε, σε εκδήλωση χθες το βράδυ στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ), αυξάνονται οι άπορες οικογένειες: από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του ∆ήµου Χανίων επωφελούνται περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν οικονοµικές δυνατότητες ενώ από τα συσσίτια στηρίζονται δεκάδες άλλοι.
Κατά την ίδια εκδήλωση, αναδείχτηκαν τα Χανιά της αλληλεγγύης καθώς τιµήθηκαν οι 40 χορηγοί, επιχειρήσεις, ιδιώτες και φορείς, που στηρίζουν τη δοµή του Κοινωνικού Παντοπωλείου.
Την εκδήλωση απολογισµού της “∆οµής Παροχής Βασικών Αγαθών – Κοινωνικό Παντοπωλείο”, διοργάνωσε η ∆ιεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας του ∆ήµου Χανίων.
«ΤΑ ∆ΥΟ ΑΚΡΑ»
Σε δηλώσεις της και απαντώντας σε ερώτηση των “Χανιώτικων νέων” για τη φτώχεια πίσω από τη “βιτρίνα” της εύπορης πόλης, η αντιδήµαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Ελένη Ζερβουδάκη τόνισε ότι «στα Χανιά έχουµε τα δύο άκρα. Εχουµε µια πραγµατικά εύπορη πόλη, έχουµε µια πόλη οι κάτοικοι της οποίας θεωρούµε ότι είναι σε υψηλό βιωτικό επίπεδο. Ταυτόχρονα, όµως, έχουµε και µία πόλη η οποία κρύβει µία µεγάλη ανάγκη. Ο αριθµός των ανθρώπων που έχουν ανάγκη, τουλάχιστον τα έξι τελευταία χρόνια που βρίσκοµαι στην Κοινωνική Πολιτική, έχει αυξηθεί. Εχουν αυξηθεί ποικιλοτρόπως οι ανάγκες και σε τρόφιµα και σε επιδόµατα και σε εύρεση κατοικίας και εργασίας… Υπάρχει φτώχεια γύρω από αυτή την όµορφη βιτρίνα».
Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Η ίδια υπογράµµισε ότι «µας χαροποιεί ιδιαίτερα το ότι εδώ στα Χανιά ο κόσµος είναι πολύ αλληλέγγυος. Οι επιχειρήσεις, οι φορείς, οι ιδιώτες, άνθρωποι οι οποίοι θέλουν να καταθέσουν την ευαισθησία τους προς τους συνανθρώπους µας που έχουν ανάγκη. Ετσι, δεν θα µπορούσαµε παρά ως τµήµα Κοινωνικής Πολιτικής της ∆ιεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, να πούµε ένα µεγάλο ευχαριστώ και να τιµήσουµε όλους αυτούς τους χορηγούς οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια συνεισφέρουν µε ό,τι µπορεί ο καθένας στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, µε σκοπό την ύπαρξη και τη µη στέρηση βασικών αγαθών από το Κοινωνικό Παντοπωλείο».
Η κα Ζερβουδάκη ανέφερε ότι «ετησίως από τη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου επωφελούνται γύρω στα 1.100 µε 1.200 άτοµα – περίπου 500 οικογένειες. Η κάθε οικογένεια µπορεί να είναι από ένα µέλος ως και πολυµελής. Ετσι, µπορούµε να δεχτούµε έως 1.200 άτοµα. Φέτος, είµαστε στα 1.100. Αλλά γράφουµε συνεχώς νέους ανθρώπους, νέες αιτήσεις έρχονται σε εµάς, τις οποίες µπορούµε να κάνουµε δεχτές µέχρι να φτάσουµε το όριο των 1.200 ατόµων. Αυτό είναι µία σταθερή την οποία διατηρούµε στο Κοινωνικό Παντοπωλείο γιατί τόσους µπορούµε να εξυπηρετήσουµε. Ο ∆ήµος Χανίων συνδράµει πάρα πολύ οικονοµικά. Βάζει το µεγαλύτερο ποσοστό ως προς τη χρηµατοδότηση του, για να ενισχυθεί και να γεµίσουν τα ράφια του Κοινωνικού Παντοπωλείου».
Σύµφωνα µε την κα Ζερβουδάκη, «το Κοινωνικό Παντοπωλείο στηρίζεται κατά 60% από τον ∆ήµο και 40% από χορηγίες. Τα τελευταία χρόνια ο ∆ήµος συνεχώς αυξάνει το χρηµατικό ποσό ενίσχυσης ενώ την περίοδο του covid η συνεισφορά του κόσµου ήταν περισσότερη από ότι είναι τώρα και αυτό το κατανοούµε γιατί υπήρξε τότε πολύ µεγάλη ανάγκη και ευαισθητοποίηση όλων».
Η αναπληρώτρια διευθύντρια Κοινωνικής Προστασίας του ∆ήµου Χανίων, Ελένη Κτενιαδάκη, δήλωσε ότι «ο ∆ήµος έχει προβλέψει τη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου έτσι ώστε οι ωφελούµενοι να έχουν τις απαραίτητες παροχές. Με αξιοπρέπεια να επιλέγουν τα είδη που έχουν ανάγκη και είναι για τους ίδιους µια σηµαντική στήριξη. Οι χορηγοί επιπλέον προσφέρουν ανιδιοτελώς ό,τι υπάρχει δυνατότητα, προκειµένου να είναι περισσότερα τα είδη για τους ωφελούµενους».
Στην λειτουργία του προγράµµατος των δοµών παροχής βασικών αγαθών, δηλαδή του Κοινωνικού Παντοπωλείου, αλλά και του συσσιτίου το οποίο λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της Μητρόπολης, εµπλέκεται η Αστικής Μη Κυβερνητικής Εταιρείας (ΑΜΚΕ) “∆ιάσταση”.
Μιλώντας στους δηµοσιογράφους, ο εκπρόσωπος της ΑΜΚΕ “∆ιάσταση”, Γιάννης Κουλιεράκης, υπογράµµισε ότι οι δοµές παροχής βασικών αγαθών αφορούν το Κοινωνικό Παντοπωλείο και τη δοµή παροχής συσσιτίου.
«Οι δύο δοµές αυτές εξυπηρετούν δικαιούχους τόσο του Κοινωνικού Παντοπωλείου όσο και του Κοινωνικού Συσσιτίου. Το Κοινωνικό Συσσίτιο λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της Μητρόπολης. Μέσω του συσσιτίου εξυπηρετούνται περίπου 180 οικογένειες στα Χανιά για πέντε ηµέρες της εβδοµάδα».
Το έργο: “Συνέχιση ∆οµής Παροχής Βασικών Αγαθών Κοινωνικό Παντοπωλείο Παροχή Συσσιτίου ∆ήµου Χανίων” εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραµµα (ΕΠ) “ΚΡΗΤΗ 2021-2027” και υλοποιείται στο πλαίσιο συνεργασίας της ΑΜΚΕ “∆ΙΑΣΤΑΣΗ” και του ∆ήµου Χανίων µε στόχο την αντιµετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισµού για µεγάλο µέρος του πληθυσµού των Χανίων που έχει πληγεί από την οικονοµική κρίση.
Ο κ. Κουλιεράκης εξήγησε ότι «η εµπλοκή µας στο έργο το οποίο χρηµατοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης είναι ότι σαν ενδιάµεσος φορέας, µέσω της “∆ιάστασης” η χρηµατοδότηση περιλαµβάνει τη µισθοδοσία του προσωπικού: στις δύο δοµές απασχολούνται επτά άτοµα καθώς επίσης τη διοικητική υποστήριξη λειτουργίας των δοµών».
δεν ειναι αλλα τα ιδια ειναι. απλα αρκετοι εχουν πολλα, αλλα και περισσοτεροι με ελαχιστα..