Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Τα ‘‘ανεπιθύµητα’’ Πανεπιστήµια για τη Ρωσία

Μετά την ούτως ή άλλως αποτυχηµένη στρατιωτικά και πετυχηµένη µε την µαζική εξόντωση αµάχων ρωσική «ειδική πολεµική επιχείρηση» στην Ουκρανία, η χώρα µε τον πλέον αλαζονικό, υπερόπτη και λάτρη του αυταρχισµού, Βλαντιµίρ Πούτιν, έναν δικτάτορα από τους πολλούς που ασκούν εξουσία στον πλανήτη, η Ρωσία λοιπόν κηρύττει πλέον ανοιχτά και τον πόλεµο στην εκπαίδευση και την επιστήµη. Με ποιο τρόπο; Θα δούµε παρακάτω.

Είναι γεγονός πάντως ότι µε αυτές τις κινήσεις η χώρα επιτίθεται ανοιχτά και ξάστερα ενάντια σε κάθε δυτικό πρότυπο στο όνοµα της ρωσικής καθαρότητας και αντίληψης περί δικαίου και δηµοκρατίας.
Εξάλλου και στον τοµέα αυτό, δηλαδή της επιστήµης και της ελεύθερης πρόσβασης στη γνώση, η εν λόγω χώρα έχει ήδη πάει πολλά χρόνια πίσω, µε δεδοµένο ότι έχουν ήδη εγκαταλείψει το ρωσικό έδαφος χιλιάδες επιστήµονες, καλλιτέχνες, και πάνω απ΄όλα η αφρόκρεµα του πνεύµατος.
Η δικτατορία της Ρωσίας δεν µένει εκεί παρά προσπαθεί να εναγκαλιστεί και µε άλλα δικτατορικά ή αυταρχικά καθεστώτα όπως αυτά της Βορείου Κορέας ή της Κίνας.
Στα πλαίσια λοιπόν της αποσιώπησης των αντίθετων φωνών και της απαξίωσης της ∆ύσης, το νέο ρωσικό µέτωπο εναντιώνεται και σε ότι αφορά την εκπαίδευση και την επιστήµη, συκοφαντώντας και κατηγορώντας ως είθισται µέχρι και Πανεπιστήµια για αντιρωσική προπαγάνδα. Ας δούµε λοιπόν τα έργα και ηµέρες του ρωσικού καθεστώτος και σε αυτό το επίπεδο και ο καθένας ας βγάλει τα συµπεράσµατά του. Είναι χρήσιµο.
Η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας, λοιπόν, κήρυξε την ∆ευτέρα το Κεντρικό Ευρωπαϊκό Πανεπιστήµιο (CEU), που έχει έδρα τη Βιέννη ως «ανεπιθύµητο οργανισµό». Η συνεργασία µε το ιδιωτικό πανεπιστήµιο που ιδρύθηκε από τον Τζορτζ Σόρος στη Βουδαπέστη το 1991, το οποίο µετακόµισε στην Αυστρία το 2019 µετά από δυσκολίες µε την ουγγρική κυβέρνηση, καθίσταται έτσι δυνητικά ποινικά κολάσιµη, σύµφωνα µε τη ρωσική νοµοθεσία. Το µέτρο δικαιολογείται από την τοποθέτηση του Πανεπιστηµίου κατά των πολιτικών του Βλαντίµιρ Πούτιν.
Επισήµως, το CEU στην Αυστρία επικαλείται ως στόχο του την υποστήριξη των αξιών της «ανοικτής κοινωνίας και της δηµοκρατίας» στα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και στις δηµοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, εξήγησε η Γενική Εισαγγελία στο Telegram.
«Στην πραγµατικότητα, ωστόσο, οι προσπάθειες της οργάνωσης αποσκοπούν στην απαξίωση της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης και της πολιτικής ηγεσίας της Ρωσικής Οµοσπονδίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Για παράδειγµα, ανέφερε, το πανεπιστήµιο είχε ξεκινήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραµµα για τους φοιτητές, στο οποίο η ιστορία του ρωσικού κράτους υποτιµάται και παραποιείται µε το έτσι θέλω, η αξία των Ρώσων επιστηµόνων, συγγραφέων και πολιτιστικών προσωπικοτήτων µειώνεται και η Ρωσία κατηγορείται για όλες τις παγκόσµιες καταστροφές. Το πανεπιστήµιο στο 10ο διαµέρισµα της Βιέννης κατηγορείται επίσης ότι διαπνέεται από µίσος κατά της Ρωσίας και του πολυεθνικού πληθυσµού της.
Η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας κήρυξε πρόσφατα τις δυτικές δεξαµενές σκέψης και, ήδη από το 2021, και ένα ιδιωτικό πανεπιστήµιο στις ΗΠΑ, ως «ανεπιθύµητο Οργανισµό». Τα αυστριακά ιδρύµατα δεν είχαν επηρεαστεί από αυτό στο παρελθόν.
Η απόφαση έχει ιδιαίτερη σηµασία για το προσωπικό και τους φοιτητές του CEU µε σχέσεις µε τη Ρωσία, όπου, σύµφωνα µε το άρθρο 284.1, η συµµετοχή σε «ανεπιθύµητο Οργανισµό» µπορεί να επιφέρει φυλάκιση έως και τέσσερα χρόνια και έως και έξι χρόνια φυλάκιση για συναφείς οργανωτικές δραστηριότητες.
Μια λοιπόν «ευαίσθητη» ρωσική εισαγγελία κόπτεται για την αντι-ρωσική προπαγάνδα και την απαξίωση του ρωσικού πολιτισµού. Αν µη τι άλλο, η έκφραση για ένα Πανεπιστήµιο ως «ανεπιθύµητο Οργανισµό» προέρχεται από τα βάθη της τωρινής ρωσικής καθεστωτικής σκέψης. Η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» δεν πρέπει λοιπόν να αµφισβητείται από κανέναν και ο άρχων Πούτιν πολύ περισσότερο.
Ήταν καιρός να δούµε τα έργα και η µέρες των Ρώσων και στο επιστηµονικό και εκπαιδευτικό πεδίο. Οι δε κυρώσεις στους συνεργαζόµενους και εργαζόµενους µε τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήµια και η απειλή φυλάκισης, προάγουν την µεγάλη ιδέα της Ρωσίας: Πανρωσισµός λοιπόν κατά αντιρωσισµού. Κάτι δεν θυµίζουν όλα αυτά από το παρελθόν και µάλιστα λίγο πριν την έναρξη του Β Παγκοσµίου πολέµου;
Όσοι καταλαβαίνουν, θα κάνουν και τους αντίστοιχους σκεπτικούς συνειρµούς.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα