Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

Τα αποτελέσματα των εκλογών στη Μεγάλη Βρετανία και το Brexit (ΙΙ)

Οι Βρετανικές εκλογές της 8ης Ιουνίου, όπως είναι γνωστό, αποτέλεσαν ήττα για τους Συντηρητικούς και κυρίως για τη κ. May.
Η  κ. Μay όχι μόνο δεν πήρε μεγαλύτερη πλειοψηφία από αυτή που είχε αλλά πήρε μόνο 318 έδρες, πράγμα το οποίο δεν της δίδει πλειοψηφία από τις ολικές 650 έδρες της Βουλής των Κοινοτήτων, αλλά οι εκλογές έδωσαν αυτό που οι Άγγλοι αποκαλούν ένα “Hung Parliament”. H κ. May αναγκάστηκε να συζητά για μετεκλογική συνεργασία με το εθνικιστικό, υπέρ-συντηρητικό, μικρό κόμμα της Β. Ιρλανδίας, Democratic Union Party (Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα). Οι θέσεις του μικρού αυτού κόμματος είναι διαφορετικές από τις θέσεις των Συντηρητικών και της κ. May. Tα φιλοσυντηρητικά ΜΜΕ έκαμαν ό,τι μπορούσαν πριν από τις εκλογές για να βοηθήσουν το κόμμα και τη κ. May. Η επίθεση κατά του κ. Jeremy Gorbyn πριν από τις εκλογές ήταν πρωτοφανώς σκληρή και καμιά φορά, αντιδεοντολογική. Ο κ. Gorbyn και συνεργάτες του κατηγορούνταν ότι ήταν «προδότες» για τη χώρα τους. Η Daily Mail με πηχυαίους τίτλους έγραψε ότι ο κ. Gorbyn θα ήταν μια «καταστροφή» (“disaster”) ως πρωθυπουργός. Εν τούτοις όλα αυτά δεν ήσαν αρκετά για να σώσουν την κ. May και το κόμμα της. Ο κ. Gorbyn αποδείχθηκε πολύ καλός στη τηλεόραση σε αντίθεση με την κ. May. Η τελευταία στο τέλος αρνήθηκε να λάβει μέρος σε συζήτηση στη τηλεόραση. Παρά τα προγνωστικά μερικών, οι Εργατικοί και ο κ. Gorbyn αύξησαν τις έδρες τους στις εκλογές και δυσκολεύουν τώρα τη Συντηρητική Κυβέρνηση γενικά.
Το κύριο όμως πρόβλημα τώρα είναι η θέση του Η.Β. απέναντι στην ΕΕ και οι διαπραγματεύσεις με αυτή. Η θέση της κ. May απέναντι στους Ευρωπαίους έχει αδυνατήσει και, ορισμένοι, ίσως ειρωνικά, δήλωσαν ότι αν το Η.Β. έχει αλλάξει γνώμη η Ευρώπη θα τους δεχθεί πίσω. Έσπευσαν όμως αμέσως άλλοι να δηλώσουν ότι σε τέτοια περίπτωση οι όροι της ΕΕ θα είναι πιο σκληροί.
Οι διαπραγματεύσεις έχουν αρχίσει. Φαίνεται ότι η θέση των Βρετανών των διαμενόντων στις χώρες της ΕΕ και των Κοινοτικών των διαμενόντων στο Η.Β. θα ληφθεί πρόνοια ώστε να παραμείνει όπως ήταν. Αυτό είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. Τα δύσκολα όμως θέματα παραμένουν και ακόμα είναι η αρχή. Δύο πρώην Βρετανικές αποικίες είναι τώρα μέλη της ΕΕ, η Κύπρος και η Μάλτα.
Η χώρα μας μπορεί να προσφερθεί να βοηθήσει τους Βρετανούς στις δύσκολες διαπραγματεύσεις τους με την ΕΕ, όπως και το Η.Β. αναμειγνύεται στις διαπραγματεύσεις μας για το κυπριακό ζήτημα.
Οι διαπραγματεύσεις όμως για το Brexit είναι, όπως είπαμε πιο πάνω, στην αρχή και κανένας δεν μπορεί να πει που θα καταλήξουν, αφού και το «no deal» είναι στις πιθανότητες (βλ. «Brexit. Barnier: «Nous nous preparons a toutes les options, y compris celle de “no deal”», Le Monde, 14/6/2017, σελ.1)

*Ο Δρ. Χρίστος Αχιλλέως Θεοδούλου είναι Δικηγόρος, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων

c.a.theodoulou@cytanet.com.cy


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα