«Όταν είχα ραδιοφωνική εκποµπή στην ΕΡΤ, από σεβασµό στον ακροατή, άρχισα µαθήµατα ορθοφωνίας, µε δάσκαλο τον Νίκο Παπακωνσταντίνου. ∆εν εντόπισε προβλήµατα στην άρθρωσή µου, εκτός από το σίγµα και το βήτα, για τα οποία έπρεπε να λέω καθηµερινά:
”Στης Λέσβους εισβάλλουν τους αγρούς ασβοί σαν σβώλοι ασβέστου”.
Για σκεφτείτε να έκαναν αυτήν την άσκηση µερικοί παρουσιαστές και δηµοσιογράφοι καναλιών σήµερα. Θα ακούγαµε Λέσβους, σβώλους κ.λπ. Κάθε φορά που ακούω ζωντανές εκποµπές ή ρεπορτάζ στις ειδήσεις, διαπιστώνω παράλυση ψυχολεκτικού µηχανισµού. Άκουσα το Νόµπελ να προφέρεται νόπελ, το λεωφορείο λεφορείο, την υπηρεσία ηπερεσία. Ρεπόρτερ έλεγε ”εκτελούνται δηµοτικά έργα στην οδό Κοσµά Αιτώλου”.
Ένας άλλος ”υπήρχε λόγος σχετικής εµπειρίας” που ακούστηκε ”Σιβηρίας”.
∆εν ζητάµε ρήτορες αλλά σαφήνεια, απλότητα, καθαρότητα και άρθρωση.
Θυµήθηκα στη Μεταπολίτευση, στην κρατική τηλεόραση, µια “σιδηρά” κυρία (ονόµατα δεν λέµε) µε δική της εκποµπή κι όλα τα µαργαριτάρια της προφοράς της. Για παράδειγµα, στη φράση «ο κόσµος είναι καλός» άκουγες την πρώτη συλλαβή και την… τελευταία… λος. Είχε προφορά βιαστική, πηδηκτή. Λόγο ακατάληπτο. Όµως ήταν αµετακίνητη και αναβαθµιζόταν συνεχώς (ονόµατα δεν λέµε).
Μιλούσε χωρίς άρθρωση, τονισµό, παύση, στίξη, ρυθµό. Μ’ ένα τραύλισµα.
Τα χρόνια εκείνα υπήρχαν δύο κανάλια, η ΕΡΤ1 και η ΚΕΝΕ∆ (που έγινε αργότερα ΕΡΤ2).
Θυµάµαι µια γειτόνισσα ηλικιωµένη, ερχόταν στο σπίτι µας, διότι δεν είχε δική της τηλεόραση, ώστε να παρακολουθήσει την εκποµπή της κυρίας. Μόλις άρχιζε η εκποµπή, µας µάλωνε να µην κάνουµε θορύβους για να την ακούει. Τότε ρωτούσαµε.
«Αφού δεν καταλαβαίνεις τι λέει. Τι ακούς;»
Μας απαντούσε: «Μα είναι πολύ µορφωµένη γι’ αυτό δεν καταλαβαίνετε».
Είχε συνδέσει τις ασυναρτησίες µε τη µόρφωση, στα 90 της χρόνια.
Ευτυχώς που άλλαξε πόστο η “σιδηρά κυρία”, γιατί αλλιώς θα χρειαζόµαστε σίγουρα διερµηνέα ή ελληνικούς υπότιτλους για να διαβάζουµε τις συνοµιλίες της.
Μήπως θα έπρεπε να ζητάνε στις προσλήψεις οι τηλεοράσεις και πτυχίο ορθοφωνίας;»
Τώρα το κάνατε και εσείς: ΥΕΝΕΔ οχι ΚΕΝΕΔ.