Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Τα Ασκληπιεία της Κρήτης

«Ουκ εν τω πολλώ τω ευ, αλλά εν τω ευ το πολύ»
Σωκράτης

Ο  δραστήριος και με πολλές ανησυχίες γιατρός Ευτύχιος Ι. Λαμπουσάκης, ο ακαταπόνητος επιστήμονας και ερευνητής, ο φίλος και συγγενής (από τη σύζυγό του), με τον ερχομό του καινούργιου χρόνου 2019 κυκλοφόρησε το νέο του πόνημα με τίτλο «Τα Ασκληπιεία της Κρήτης».
Το βιβλίο προλογίζουν η αρχαιολόγος κα Σταυρούλα Μαρκουλάκη, επίτιμη προϊστάμενη της ΚΕ εφορείας Αρχαιοτήτων και η γνωστή τοις πάσιν Δρ. Πηνελόπη Ντουντουλάκη, Ιατρός, Λογοτέχνις.
Η Επαρχία Σελίνου και ιδιαίτερα το Ανατολικό Σέλινο (το οποίο και εγώ γνωρίζω, θαυμάζω και υπεραγαπώ) κοσμείται μεταξύ πολλών άλλων, από λαμπρό παρελθόν, όπως αναφέρει ο συγγραφέας στα Προλεγόμενα του βιβλίου. Στην περιοχή αυτή, η οποία βρέχεται από το Λιβυκό Πέλαγος, υπάρχουν οι πόλεις οι οποίες τον 4ο αιώνα π.Χ. συγκρότησαν την αρχαιότερη Ομοσπονδία αυτόνομων Κρητικών πόλεων, το « Το κοινό των Ορείων» οι οποίες απολάμβαναν ανεξαρτησία, αλλά είχαν κοινή εσωτερική και εξωτερική πολιτική. Υρτακίνα, Έλυρος, Συία, Λισσός, Ποικιλασσός και Τάρρα. Πιστεύω, ερέθισμα του συγγραφέα για έρευνα της περιοχής και της εκπόνησης του «μικρού» αυτού βιβλίου είναι η «Λισσός» με το Ασκληπιείο της.
Το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου είναι αφιερωμένο στο θεό Ασκληπιό, τον Σωτήρα, όπως τον αποκαλούσαν, τον Θεό της Ιατρικής που λατρευόταν σε όλο τον Ελλαδικό χώρο και όχι μόνο. Ο Ασκληπιός, είναι η ιδεατή αντίληψη της Ιαματικής δύναμης της φύσης, στα υψώματα και στον καθαρό αέρα, κάτω από την απαλή λάμψη και θερμότητα του Ήλιου, τα σημεία που αναβλύζουν δροσερές πηγές, ενώ πανύψηλα δέντρα καθαρίζουν την ατμόσφαιρα.
Τέτοιο ακριβώς ήταν και το περιβάλλον των τόπων της λατρείας του.
Το δεύτερο κεφάλαιο τα Ασκληπιεία (ιεροθεραπευτήρια) είναι ναοί του Ασκληπιού. Σ’ όλα τα Ασκληπιεία συναντάμε το βωμό, το άβατον ή άδυτον ή εγκοιμητήριο, τα καταγώγια, τις εγκαταστάσεις για τα λουτρά, τα θέατρα, τα γυμνάσια κλπ
Υπάρχουν τα Ασκληπιεία Τρίκης, Επιδαύρου, Κω, Αθηνών, σε πόλεις της Πελοποννήσου, της Μακεδονίας, της Ρόδου, της Κύπρου, της Περγάμου, της Εφέσου, της Σμύρνης μέχρι την Κυρήνη της Βόρειου Αφρικής.
Στη Ρώμη υπάρχει πάρκο με τη φράση στα ελληνικά «ΑΣΚΛΗΠΙΩ ΤΩ ΣΩΤΗΡΙ». Από τη Ρώμη η λατρεία του Ασκληπιού εξαπλώθηκε σ’ ολόκληρη τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία.
Στην Κρήτη έχουν καταγραφεί δύο Ασκληπιεία. Της Λεβήνας στο Ν. Ηρακλείου και της Λισσού, στον όρμο του Αγίου Κηρύκου μεταξύ Παλαιόχωρας και Σούγιας.
Ο συγγραφέας στο τρίτο και τέταρτο κεφάλαιο παραθέτει πολλά στοιχεία και αρκετές φωτογραφίες (δικές του), προτρέποντας τον αναγνώστη να τα επισκεφθεί για να τα γνωρίσει και να τα μελετήσει περισσότερο. Προκαλεί τους αρμόδιους φορείς για συνέχιση ερευνών και περαιτέρω ανάδειξη και προβολή τους.
Το βιβλίο τα Ασκληπιεία της Κρήτης είναι ένα άριστο, προσεγμένο, επιστημονικό και κατανοητό δοκίμιο. Διαβάζεται με ενδιαφέρον και ευχαρίστηση από όλους, μικρούς κα μεγάλους, επιστήμονες και μη.
Το βιβλίο είναι μικρό σε μέγεθος κα περιεχόμενο. Εδώ όμως ταιριάζει η φράση «Ουκ εν τω πολλώ το ευ, αλλά εν τω ευ το πολύ» του Σωκράτη.
Συγχαίρομε και επαινούμε τον συγγραφέα, Ευτ. Ι. Λαμπουσάκη για την αγάπη και το ενδιαφέρον του στην έρευνα και ιδιαίτερα για την γενέτειρα του την Επαρχία Σελίνου και ευχόμαστε καλοτάξιδο το νέο του πόνημα και να έχει υγεία να συνεχίζει να τιμά και να προβάλλει την επιστήμη του την Ιατρική και τον τόπο μας τα Χανιά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα