Η ελληνική γλώσσα, για την οποία τόσο σκληρά εργάστηκε και κοπίασε, αποδείχθηκε πολύ “φτωχή” για να περιγραφεί ο άνθρωπος, ο Πανεπιστημιακός, ο δημοτικιστής, ο υπηρέτης της κοινωνίας που αρνήθηκε να γίνει τεχνοκράτης, ο Εμμανουήλ Κριαράς, που από χθες το απόγευμα βρίσκεται στην τελευταία του κατοικία στις Στέρνες Ακρωτηρίου. Απλοί καθημερινοί άνθρωποι που είχαν ζήσει δίπλα του, συνοδοιπόροι του στον χώρο των γραμμάτων, το πολιτικό προσωπικό του Νομού βρέθηκαν εκεί για το τελευταίο αντίο στον μεγάλο δάσκαλο. Για τον ίδιο τον Μανώλη Κριαρά η ταφή στο Ακρωτήρι ήταν μεγάλη επιθυμία όπως μετέφεραν στους δημοσιογράφους συγγενείς του. «Εβλεπε το Ακρωτήρι ως τη σκεπή του. Είχε καλές σχέσεις με τους ανθρώπους και του άρεσε πολύ», τόνισαν. Η σορός έφτασε στο αεροδρόμιο Χανίων στις 4.30 το απόγευμα και στη συνέχεια με πομπή μεταφέρθηκε στον Ναό της Ευαγγελίστριας Στερνών όπου εκτέθηκε σε προσκύνημα. Στη συνέχεια υπήρξε αποχαιρετισμός από εκπροσώπους φορέων και μέλη της οικογένειας Κριαρά. Για «ευλογημένο πρόσωπο» έκανε λόγο ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός. Στις 8 το βράδυ κηδεύτηκε σε τάφο που παραχώρησε ο Δήμος Χανίων, στο Κοιμητήριο Στερνών με τους παρευρισκομένους να τον αποχαιρετούν με ένα θερμό χειροκρότημα. Η μεταφορά του εκλιπόντος στα Χανιά και η ταφή του έγιναν με δαπάνη του Δήμου Χανίων. Για την απώλειά του εξέδωσαν ψηφίσματα δεκάδες Φορείς, Σύλλογοι και Συλλογικότητες από τα Χανιά και όλη την Κρήτη. ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ «Ο Μανώλης Κριαράς ήταν ένας άνθρωπος που με το έργο του έκανε τον τόπο του υπερήφανο», δήλωσε ο βουλευτής της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης. «Ευπατρίδη των γραμμάτων και της επιστήμης» χαρακτήρισε τον εκλιπόντα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης.
«Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΝ ΕΥΓΝΩΜΟΝΕΙ»
Μιλώντας στους δημοσιογράφους η πρώην υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου έκανε λόγο για «έναν πολύ σύγχρονο άνθρωπο» και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα τον ευγνωμονεί, οι Ελληνες του χρωστάνε πολλά».
«ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΗΣ»
Ο αντιπεριφερειάρχης Απ. Βουλγαράκης στάθηκε ιδιαίτερα στο έργο του Εμμ. Κριαρά. «Είναι τυχερή η Κρήτη που τον γέννησε, τυχερή που θα τον δεχθεί στην αγκαλιά της. Υπήρξε πρότυπο διανοούμενου, εμβληματική προσωπικότητα των γραμμάτων, με τη δημιουργική του προσήλωση στο επιστημονικό έργο και τη δημοκρατική του στάση οριοθέτησε τον ρόλο του σύγχρονου διανοητή που υπηρετεί την επιστήμη για χάρη της κοινωνίας και αρνήθηκε να είναι απλός τεχνοκράτης», τόνισε χαρακτηριστικά.
«ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΣ»
Από τη μεριά του ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης υπογράμμισε πως ο Κριαράς υπήρξε προοδευτικός διανοούμενος και ακαταπόνητος ερευνητής με τεράστια συμβολή στη μελέτη της ελληνικής γλώσσας και στην καθιέρωση της δημοτικής. Τόνισε επίσης την απόλυσή του από τη χούντα και τα εμπόδια που έβαλε στην καριέρα του. ΜΑΝΤΙΝΑΔΑ Mε μια μαντινάδα αποχαιρέτησε τον Κριαρά ο δήμαρχος Σφακίων Π. Πολάκης: «Πιστόλι είχες το μυαλό και σφαίρες σου τη γλώσσα, πολέμησες τα άδικα που ήταν στον κόσμο τόσα», συμπληρώνοντας πως ο Δήμος θα δώσει το όνομα του Μ. Κριαρά στην κεντρική πλατεία της Ανώπολης.
ΠΙΣΤΗ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ
Τις μοναδικές στιγμές που έζησε δίπλα στον Μ. Κριαρά μετέφερε ο Χ. Χαραλαμπάκης αποχαιρετώντας τον εκ μέρους του Πανεπιστημίου Αθηνών, επισημαίνοντας τη μεγαλοψυχία για τους εχθρούς του και την πίστη του στην ανθρωπιστική παιδεία, ενώ στο σημαντικό εκπαιδευτικό έργο του Κριαρά αφιερώθηκε ο χαιρετισμός του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Αληθινό δημοκράτη, πρωτοπόρο, κορυφαίο άνθρωπο των γραμμάτων τον χαρακτήρισε ο πρόεδρος του “Χρυσοστόμου” κ. Α. Πετρουλάκης τονίζοντας πως ο Σύλλογος θα προχωρήσει σε εκδηλώσεις αφιερωμένες στο έργο του Μ. Κριαρά, ενώ για το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας ο Κ.Α. Λελεκάκης επεσήμανε τη συμβολή του εκλιπόντος στα γράμματα. Στον «ακάματο αγωνιστή και παθιασμένο δημοτικιστή» ήταν αφιερωμένος ο χαιρετισμός από την Ι.Λ.Α.Ε.Κ. και τον πρόεδρό της κ. Κουρμούλη, ενώ στο «άλμα του Κριαρά που προσπέρασε τη φθορά» αναφέρθηκε η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων κα Β. Περράκη. Στην προσωπικότητα του Μ. Κριαρά αναφέρθηκε και η εκπρόσωπος του Ιδρύματος “Καψωμένος”.
ΛΥΚΕΙΟ ΚΡΙΑΡΑ
Την απόφαση του Συλλόγου εκπαιδευτικών του 1ου Λυκείου Χανίων να μετονομαστεί σε “Λύκειο Ι. Κριαρά” που έχει μεταβιβαστεί και στο Υπ. Παιδείας αναφέρθηκε ο κ. Κ. Μουτζούρης, ενώ για την οικογένεια Κριαρά χαιρέτησαν οι κ. Μανώλης Κριαράς και Γιώργος Κριαράς, ευχαριστώντας όλους όσοι έδωσαν το “παρών” στο τελευταίο αντίο.
“ΑΠΟΝ” ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Ανάμεσα στον κόσμο που έδωσε το “παρών” στο τελευταίο ταξίδι του μεγάλου δάσκαλου ήταν αρκετοί κάτοικοι του Ακρωτηρίου, πολλοί Σφακιανοί, φιλόλογοι και άνθρωποι των γραμμάτων. Μεταξύ άλλων στην κηδεία παρευρέθηκαν ο αντιπρόεδρος της Βουλής Χρήστος Μαρκογιαννάκης, οι βουλευτές Μανούσος Βολουδάκης, Κυριάκος Βιρβιδάκης και Γιώργος Σταθάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, οι δήμαρχοι Χανίων Μανώλης Σκουλάκης και Σφακίων Παύλος Πολλάκης, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, ο πρώην βουλευτής Σήφης Μιχελογιάννης, ο πρώην νομάρχης Γ. Κατσανεβάκης, οι πρώην δήμαρχοι Ακρωτηρίου Α. Γιαννακάκης και Μ. Κυνηγός, η πρώην νομάρχης Ηρακλείου κα Σχοιναράκη, εκπρόσωποι εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και Φορέων καθώς και αντιπροσωπία του ΣΥΡΙΖΑ. Aρνητική εντύπωση ανάμεσα στους παριστάμενους προκάλεσε η μη παρουσία επίσημου εκπροσώπου του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Αν και δεν έχω το θράσος να κρίνω τον αείμνηστο πια Εμμανουήλ Κριαρά δεν μπορώ να μην θέσω το ερώτημα “μήπως στο παθιασμένος δημοτικιστής” βρίσκεται η ζημιά που έχει προκληθεί στην ελληνική γλώσσα και στην σύνδεσή της με την αρχαία ελληνική τόσο και όσο θα έπρεπε για να μιλούμε σήμερα σωστά ελληνικά και να γνωρίζομε το γιατί των όσων λέμε;
ΗΡΑΚΛΗ
ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ, ΑΡΧΑΙΑ, ΠΡΟΑΡΧΑΙΑ ,ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ ΚΑΙ ΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΡΙΑΡΑΔΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΡΙΑΡΑΔΕΣ