Ο χώρος των κατασκευών και της οικοδοµής ήταν µεταξύ των κλάδων που παρήκµασαν κατά την διάρκεια της δεκαετούς οικονοµικής κρίσης.
Κλάδος που δίνει δουλειά και έσοδα σε πληθώρα επαγγελµάτων και επιχειρήσεων, το πλήγµα που υπέστη στα χρόνια της σκληρής λιτότητας ήταν τραυµατικό και επηρέασε συνολικά την οικονοµία της χώρας, που στηρίζεται σε αυτόν σε µεγάλο βαθµό.
Όταν τα µνηµόνια επισήµως τελείωσαν, και η οικονοµία άρχισε ξανά να συνέρχεται, η οικοδοµική δραστηριότητα – και όχι µόνο αυτή – δεν βρίσκει το εργατικό δυναµικό που θα την ανακάµψει µε µεγαλύτερη ταχύτητα.
Η εµφάνιση της βραχυχρόνιας µίσθωσης, που για πολλούς ιδιοκτήτες υπήρξε µάννα εξ ουρανού, άλλαξε το σκηνικό στο χώρο της αγοραπωλησίας και τις ενοικιάσεις ακινήτων, µε το στεγαστικό πρόβληµα, να γίνεται µείζων στην ελληνική κοινωνία.
Βέβαια όπως προαναφέραµε, τα έσοδα που προέκυψαν από τις διαδικτυακές πλατφόρµες ενοικίασης, υπήρξαν µια σηµαντική αρωγή για πολλούς κατόχους, η οποία επέφερε την ανακαίνιση ή ακόµη και την χρήση πολλών εγκαταλελειµµένων ακινήτων.
Η Κρήτη και τα Χανιά, είναι µεταξύ των πυλώνων πανελλαδικά, της κατασκευής ακινήτων ένεκα του τουρισµού, ευρύτερα της οικονοµίας και της στρατηγικής θέσης της.
Επισκέπτες από την αλλοδαπή, έρχονται κάθε χρόνο κατά εκατοµµύρια, ενώ πολίτες της Ελλάδος βρίσκουν την επαγγελµατική τους αποκατάσταση στον τόπο µας.
Βεβαιότητα οι στεγαστικές ανάγκες πρέπει να καλυφθούν, ιδίως των νέων ζευγαριών και οικογενειών.
Από την άλλη όµως, και σίγουρα η τεχνολογία µας το επιτρέπει, στον παρόντα και πολύ περισσότερο στο µελλοντικό χρόνο, να διαµορφώνονται οικοδοµικά συγκροτήµατα, µε νέες µεθόδους και πρακτικές, ώστε να µην χρειαστεί να “πνιγούµε” τελείως στο τσιµέντο.
Οφείλουµε να µεριµνούµε για πράσινο στις πολυκατοικίες και στις οικίες µας, που δεν χρειάζεται να είναι κολοσσιαίων διαστάσεων. Αναξιοποίητοι χώροι να γίνουν σηµεία πρασίνου, από το κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση.
Ιστορικά οι πόλεις πάντα µεγάλωναν, επεκτείνονταν και οι κατασκευές όριζαν την όψη και τα χαρακτηριστικά τους. Εκτός εάν τις εγκατέλειπαν λόγω πολέµων, φυσικών καταστροφών και λοιµών.
Τα Χανιά συµπεριλαµβάνονται, στις οµορφότερες της Μεσογείου, µε αρχιτεκτονική επηρεασµένη από Ανατολή και ∆ύση. Η ανθρώπινη παρουσία είναι αέναη και η πόλη δεν ερήµωσε ποτέ. Η µία γενιά έκτιζε πάνω στην άλλη.
Ας την διατηρήσουµε όµορφη, εξελίσσοντας την.
Στην ποιητική συλλογή “Ανηφόρες και Καλντερίµια” του ιατρού και βουλευτή της Ε.∆.Α Χανίων Κώστα Χιωτάκη, υπάρχουν ποιήµατα που εκφράζουν τους προβληµατισµούς και την αγωνία του, για την αλλαγή της οικιστικής εικόνας της πόλης ήδη από την δεκαετία του 1970.
Στο ποίηµα µε τίτλο “Τα Χανιά” έγραψε στις τελευταίες στροφές :
Αδερφέ αρχιτέκτονα,
πολεοδόµε, µηχανικέ, οικοδόµε,
συνταίριασε το ζάλο σου στο ρυθµό πορείας της ιστορίας,
στης ανάγκης τούς δρόµους.
Ετοίµασε έργα στη µορφή πού χάραξαν τα σκαρπέλα του χρόνου
στην ψυχή της παραλίας, µε τους γαλάζιους αέρηδες και τα χρωµατιστά τζάµια του δειλινού
στα παράθυρα του γιαλού.
Τα Χανιά δεν είναι µιά πόλη είν’ ένα Τέµενος (1)
Πηγή – Παραποµπή:
(1) Κώστα Χιωτάκη Ανηφόρες και Καλντερίµια
Ποιήµατα σελ. 13
δεύτερη έκδοση
Σύγχρονη Εποχή Αθήνα 1984
*Ο Μιχάλης Σµυρλάκης είναι Πτυχιούχος
Ιστορίας Ιονίου Πανεπιστηµίου