Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 2024

ΤΑ ΧΑΝΙΑ ΤΟΥ FRED BOISSONNAS (2)

Συνεχίζουμε και σήμερα την παρουσίαση των εξαιρετικών φωτογραφιών του Fred Boissonnas από τα Χανιά του 1911 και του 1920, όπως είχαν αναρτηθεί στο διαδίκτυο από το Μουσείο Φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης. Εκτός από τα Χανιά, έχουμε και 3 φωτογραφίες από τις Μουρνιές, το χωριό του Ελευθερίου Βενιζέλου.
Γνωστοί είναι οι δεσμοί του Ελβετού φωτογράφου με τον μέγιστο των Ελλήνων πολιτικών, άλλωστε με δική του παραίνεση κατέβηκε ο Boissonnas στην Κρήτη.
Στην πρώτη, πανοραμική άποψη της πόλης από τα υψώματα νότια του Αγ. Ματθαίου. Σε πρώτο πλάνο ο πύργος των Ζούνηδων.
Στη δεύτερη, άποψη της “Κάτω Χαλέπας”, της περιοχής του Αγ. Παντελεήμονα, που λίγα χρόνια πριν διατηρούσε αλώβητο το παραδοσιακό της πρόσωπο.
Στην τρίτη, μια γωνία από την ίδια γειτονιά. Η Χαλέπα αναφέρεται από το 1644 ως οικισμός του Ακρωτηρίου και μια από τις παλιότερες γειτονιές της είναι η γειτονιά του Αγ. Παντελεήμονα. Ο παλιότερος ναός του Αγ. Παντελεήμονα φαίνεται πως ήταν ένα από τα εκκλησάκια του οικισμού που ήταν εδώ από τη βενετοκρατία. Στην ίδια περίοδο ανήκουν και οι ναοί του Αγ. Γεωργίου και του Αγ. Ιωάννη.
Στην τέταρτη, πανοραμική άποψη του παλιού λιμανιού από τον ανατολικό μυχό.
Στην πέμπτη, σκηνή από την κίνηση στη μικρή προβλήτα μπροστά στο Μεγάλο Αρσενάλι. Ίσως να είναι τραβηγμένη το 1920, έχει μάλιστα δημοσιευτεί στο λεύκωμα “Κρήτη” των εκδόσεων “Θυμέλη – Μπανούσης”. Το διακρινόμενο γείσο του Αρσεναλιού αποτελούνταν από οπτόπλινθους, αφαιρέθηκε όμως στην προ εικοσαετίας αναβίωση – μεταποίηση (και μερική αποκατάσταση) του κτηρίου.
Στην έκτη, η εντυπωσιακή είσοδος του μοναστηριού της Santa Maria della Mιsericordia στην οδό Χατζημιχάλη Νταλιάνη (“Μοναστήρι του Καρόλου”). Η πόρτα αυτή με τους ανάγλυφους δράκοντες, μεταφέρθηκε το 1960 από τον αρχαιολόγο Γιάννη Τζεδάκη στην αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου, αλλά είναι αθέατη στο κοινό.
Στην έβδομη, που επίσης έχει δημοσιευτεί στο λεύκωμα “Κρήτη”, το εσωτερικό του Φρουρίου Φιρκά, τραβηγμένο πιθανότατα το 1920.
Οι τρεις επόμενες έχουν τραβηχτεί στις Μουρνιές, μάλλον κι αυτές το 1920.
Στην όγδοη, γνωστή κι αυτή από το λεύκωμα “Κρήτη” των εκδόσεων Μπανούση, το πατρικό σπίτι του Ελευθ. Βενιζέλου στην ερειπιώδη κατάσταση που βρισκόταν τότε. Διακρίνονται επίσης τα γειτονικά κτήρια που δε σώζονται σήμερα.
Στην ένατη, κτίσματα της “Πίσω Ρούγας”, όπου και το μετόχι Λούρδα με το εντυπωσιακό τούρκικο λουτρό. Μέρος τους σώζεται και σήμερα.
Στη δέκατη τέλος, ένα ειδυλλιακό στιγμιότυπο από τις εξοχές των Μουρνιών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα