Ερώτηµα: το 2025 έφτασε και στα Χανιά; Αυτονόητη η απορία σας, λογική όµως κι εµένα η ερώτηση µου.Γιατί για µια πόλη,που εγκαταλείπει την περιφέρεια της… πάτε στο Πασακάκι για επιβεβαίωση…. ενώ σπαταλά αρκετά χρήµατα για το κέντρο της, επιβεβαιώνει τον προβληµατισµό µας.
Επιπλέον τα έργα που γίνονται, δεν προγραµµατίζονται, σύµφωνα µε τις πραγµατικές ανάγκες της πόλης και είναι συγχρόνως, αποκοµµένα από την προστασία του περιβάλλοντος, που απαιτούν πλέον οι ρυθµιστικές αρχές της ΕΕ. Η ατζέντα ανάπτυξης 2030 του ΟΗΕ, προσδιορίζει τους στόχους και η ΕΕ έχει θέσει, ακόµα πιο φιλόδοξους στόχους, και επιβάλλει πλέον τα γνωστά κριτήρια ESG (Environmental Social Governance).
• Περιβαλλοντικά κριτήρια
• Κοινωνικά κριτήρια
• Εταιρικής ∆ιακυβέρνησης κριτήρια
Είναι κανονισµοί, για βιώσιµες χρηµατοδοτήσεις και δραστηριότητες, που σχετίζονται, πέραν των άλλων και µε το περιβάλλον και την προώθηση της διαφάνειας.
Όσον αφορά το πρώτο, επιβάλλονται και αξιολογούνται οι προσπάθειες, για τη µείωση της ρύπανσης και για τις στρατηγικές µετριασµού της κλιµατικής αλλαγής. Η επόµενη στάση για το ESG θα είναι ο ∆ηµόσιος τοµέας, όπου οι στόχοι συνδέονται µε το δηµόσιο συµφέρον… οι πόλεις είναι στην πρώτη γραµµή, για την αντιµετώπιση της κλιµατικής κρίσης… και καλούνται οι δηµόσιοι φορείς να είναι πιο διαφανείς σχετικά µε τον αντίκτυπο των δραστηριοτήτων τους. Αυτό πρακτικά σηµαίνει, ότι ένας ∆ήµος θα ελέγχεται για να χρηµατοδοτηθεί, όσον αφορά την διαφάνεια των αποφάσεων του, για την προστασία του περιβάλλοντος. Τόσο απλά, αλλά µάλλον ακατανόητα, για τους δηµοτικούς µας άρχοντες. Γιατί αυτό που συµβαίνει στον ∆ήµο µας, είναι αν όχι εξοργιστικό, τουλάχιστον αποκαρδιωτικό. Όχι τόσο γιατί δεν γίνονται πράγµατα, αλλά γιατί εκεί που κατασπαταλούνται οι πόροι, αντί να βελτιώνουν χειροτερεύουν τη βιωσιµότητα και το µέλλον της πόλης. Ας µιλήσουµε µε παραδείγµατα:
– Ενώ εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό, η δηµιουργία πάρκου άθλησης και αναψυχής, ο δήµαρχος πέρασε στο προηγούµενο ∆. Συµβούλιο… καταµεσής του στρατοπέδου Μαρκοπούλου… να κάνει και ένα πάρκινγκ αλάνα. Ηλίου φαεινότερο, ότι εδώ απουσιάζουν και τα περιβαλλοντικά κριτήρια και η διαφάνεια. Να θυµίσουµε εδώ, όχι µόνο στον δήµαρχο αλλά και στους συµπολίτες µας, ότι η πόλη µας υπολείπεται 300 στρέµµατα υποδοµών πρασίνου και άθλησης.
– Ενώ έχει ο ∆ήµος αρκετούς ιδιόκτητους χώρους… παλιά ∆ηµαρχεία… θα δανειστεί, για να κατεδαφίσει το παλιό ΙΚΑ στην Νεάρχου, να χτίσει νέα οικοδοµή, για να στεγάσει λέει τις υπηρεσίες του… στο κέντρο της πόλης που οι κάτοικοι, έχουν ήδη πρόβληµα µε το κυκλοφοριακό. Βέβαια οι τράπεζες δεν θα µπορούν πλέον, να χρηµατοδοτούν επενδύσεις, που δεν τεκµηριώνουν, περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη. Πέρα από αυτό, απέναντι βρίσκεται, ένα ιστορικό τοπόσηµο της πόλης: οι κατεστραµµένοι από πυρκαγιά ιταλικοί Στρατώνες. Θεωρεί η ∆ηµοτική Αρχή, ότι η ανάγκη της πόλης είναι η ανακατασκευή του κτηρίου του ΙΚΑ και όχι το ιστορικό κτηριο, που έχει παραχωρηθεί στον ∆ήµο από την ΕΤΑ∆ για 25 + 10 χρόνια; ∆ηλαδή για να καταλάβω, το ιστορικό κτήριο παραχωρήθηκε στον ∆ήµο για να µείνει εστία µόλυνσης στην καρδιά της πόλης;
– Ο παραλογισµός όµως στο αποκορύφωµα του, είναι, πώς συµπεριφέρεται η ∆ηµοτική Αρχή για ένα άλλο τοπόσηµο, τη ∆ηµοτική Αγορά. Βέβαια κινδυνεύει να µείνει σαν τοπόσηµο, ο γερανός που είναι εγκατεστηµένος εκεί πάνω από τρία χρόνια. Ας µην µείνουµε όµως στην ανικανότητα Υπηρεσιών και ∆ηµοτικής Αρχής στην γρήγορη διεκπεραίωση της αναστήλωσης – ανακαίνισης. ∆ιαβάζω, ότι στην οροφή της Αγοράς θα τοποθετηθούν τα παλιά, απλά κεραµίδια και όχι τα νέας τεχνολογίας, που θα µπορούσαν να εξασφαλίζουν στο συγκρότηµα αυτάρκεια ενέργειας. Όταν το ζητούµενο, όπως τονίζουν οι ειδικοί, είναι να βρεθούν χώροι, για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών υποδοµών, σε πόλεις που έχουν υψηλή δόµηση, η ∆ηµοτική µας Αρχή… αλλά και η αντιπολίτευση… σφυρίζουν αδιάφορα. Ας πάνε όλοι οι Σύµβουλοι µια βόλτα στο Βατικανό… είχε πάει ο δήµαρχος Αθηνών τον χρόνο που πέρασε… όπου τοποθετήθηκαν στην οροφή του Μουσείου, παρακαλώ… µη µου πείτε πάλι η αρχαιολογία… ηλιακά πάνελ. Βέβαια ο υπέργηρος ποντίφικας, σε αντίθεση µε τους κατά πολύ νεότερους του εδώ στην πόλη µας, έχει κατά νου τις επόµενες γενιές και το ESG, όταν αναφέρει ότι «…η ανθρωπότητα διαθέτει πλέον τα τεχνολογικά µέσα για να αντιµετωπίσει τον περιβαλλοντολογικό µετασχηµατισµό και τις ολέθριες ηθικές, κοινωνικές, οικονοµικές και πολιτικές συνέπειες…».
Συνεχίζετε να έχετε ακόµα απορίες… περί µεσαίωνα;