Στιγμές από τη ζωή στα Χανιά τη δεκαετία του ’60 και την σύνδεση του σπουδαίου ζωγράφου John Craxton (1922-2009) με τον τόπο που αγάπησε, αφηγείται η εντυπωσιακή έκθεση “John Craxton: Μια ελληνική Ψυχή”, η οποία μετά το ντεμπούτο της στο Μουσείο Μπενάκη, παρουσιάζεται εμπλουτισμένη, στην Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων.
Η έκθεση- αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Βρετανού ζωγράφου ο οποίος λάτρεψε την Κρήτη σαν δεύτερη πατρίδα του κι έζησε σαν γνήσιος Κρητικός στα Χανιά, από το 1963 έως τα τελευταία χρόνια της ζωής του, εγκαινιάστηκε το Σάββατο.
Λίγο πριν τα επίσημα εγκαίνια δόθηκε συνέντευξη Τύπου στην οποία το “παρών” έδωσαν η Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Ν. Καλογερής, ο Δήμαρχος Χανίων Παν. Σημανδηράκης, ο περιφερειακός σύμβουλος Δημ. Μιχελογιάννης, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Γ. Γιαννακάκης, ο επιστημονικός Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Γιώργος Μαγγίνης, ο επιμελητής της έκθεσης, βιογράφος και στενός φίλος του ζωγράφου, Ian Collins, καθώς και μέλη της οικογένειας του Craxton.
Η έκθεση που αποτελεί συνδιοργάνωση με το Μουσείο Μπενάκη, περιλαμβάνει περίοπου 100 πίνακες, σχέδια, εκτυπώσεις, φωτογραφίες και αντικείμενα κυρίως από το Craxton Estate, αλλά και 20 έργα, τα οποία παραχώρησαν φίλοι του καλλιτέχνη που ζουν στα Χανιά.
Στον τρίτο όροφο της έκθεσης τα βλέμματα των επισκεπτών κλέβει η ταπισερί “Τοπίο με στοιχεία της φύσης” καμωμένη με νήματα 500 διαφορετικών χρωμάτων, την οποία ο Craxton είχε σχεδιάσει όταν κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας αναγκάστηκε να φύγει από την Ελλάδα. Ένα έργο που αποτίνει φόρο τιμής στην κρητική υφαντουργία και ταξιδεύει για πρώτη φορά εκτός του τόπου δημιουργίας της, του Εδιμβούργου, για χάρη της συγκεκριμένης περιοδικής έκθεσης.
Το ενδιαφέρον των επισκεπτών προσελκύει επίσης και η αναδημιουργία του εργαστηρίου του Craxton εντός της Δημοτικής Πινακοθήκης. Ο αυθεντικός χώρος βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον εκθεσιακό χώρο, στο παλιό λιμάνι της πόλης, και θα καταστεί επισκέψιμος χάρη σε ψηφιακό πρόγραμμα που ετοιμάζει το Πολυτεχνείο Κρήτης. Ένα επίσης απρόσμενο έκθεμα θα είναι και μια μοτοσυκλέτα εποχής, σχεδόν ίδια με εκείνη που αποτέλεσε αχώριστο σύντροφο του δημιουργού στα ταξίδια και τις εξερευνήσεις του στα Λευκά Όρη!
Η έκθεση ξεχωρίζει για την υψηλή αισθητική της αξία και για τον εύγλωτο τρόπο που αφηγείται την μοναδική σχέση του Craxton με τα Χανιά και την κρητική ενδοχώρα, τον τόπο και τους ανθρώπους του.
Την επιμέλεια της έκθεσης- η οποία πραγματοποιείται με αφορμή την συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση του καλλιτέχνη και 75 χρόνων από την πρώτη του επίσκεψη στην Κρήτη- έχει ο φίλος και βιογράφος του καλλιτέχνη, Ian Collins.
Κατά τον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης έκανε λόγο για μια «μοναδική έκθεση ενός ιδιαίτερου δημιουργού, που ακροβάτησε μεταξύ των μοντέρνων καλλιτεχνικών κινημάτων, συνθέτοντας ένα εντελώς προσωπικό ιδίωμα, αναπόσπαστο κομμάτι του οποίου αποτελούν η Κρήτη, τα τοπία και οι άνθρωποί της».
Η έκθεση «αποτελεί έναν φόρο τιμής σε έναν διεθνή καλλιτέχνη που εικονογράφησε τον κόσμο μας φωτίζοντάς τον με το δικό του φως και σε έναν άνθρωπο που επέλεξε να συνδέσει τη ζωή και το έργο του με τα Χανιά», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων και αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Γιάννης Γιαννακάκης.
Ο επιστημονικός διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Γιώργης Μαγγίνης επεσήμανε ότι «το ποιητικό όραμα του Craxton, αντιστεκόταν στη μιζέρια, χρωμάτιζε το γκρίζο και γλεντούσε τις αισθήσεις. Τα μάτια του αναγνώριζαν πίσω από τους βοσκούς και τους ναύτες που συναντούσε θεούς μεταμορφωμένους, σαν να είχαν βγει από στίχους της Οδύσσειας». «Στα Χανιά ο Craxton βρήκε ό,τι είχε ονειρευτεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στην γνωριμία του με τον Craxton αναφέρθηκε ο επιμελητή της έκθεσης, φίλος και βιογράφου του καλλιτέχνη, Ian Collins: «Ο John Craxton έζησε μια ζωή γεμάτη μαγεία. Προικισμένος με εξαιρετικό ταλέντο και με την εύνοια της τύχης, υπήρξε ένας «ανδρείος της ηδονής» – ζούσε για την απόλαυση και την αποτύπωνε στη ζωγραφική του». Ο βιογράφος του ζωγράφου, επεσήμανε πως αν και ο Craxton είχε πολλούς διάσημους φίλους, όπως ο Σεφέρης, Χατζηκυριάκος- Γκίκας κ.α, προτιμούσε να ζωγραφίζει πορτρέτα απλών ανθρώπων, πχ. βοσκούς με τις οικογένειες τους, ναυτικούς και στρατιώτες, με τους οποίους του άρεσε να περνάει το χρόνο του. «Είχε ερωτευτεί την Ελλάδα, την μυθολογία, την αρχαιότητα της» ανέφερε προσθέτοντας πως «όλα σχεδόν τα έργα του εξυμνούσαν την ζωή, το φως και τα τοπία της Ελλάδας. «Τα Χανιά ήταν ο πιο αγαπημένος του τόπος όπου το 1960 αγόρασε σπίτι στο ενετικό λιμάνι» τόνισε.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Ιανουαρίου 2023 με ωράριο λειτουργίας:
Τρίτη έως Σάββατο 10.00 έως 14.00 και 18.00 έως 21.00. Κυριακή 10.00 έως 14.00. Δευτέρα κλειστά.
Μετά την ολοκλήρωσή της στα Χανιά η έκθεση θα συνεχίσει το ταξίδι της στην Κωνσταντινούπολη και το Λονδίνο.