Το διδασκαλικό πνεύμα του ποιητή Βαγγέλη Θ. Κακατσάκη -πνεύμα θυσίας- υψώνεται
-εδώ- ως λαμπηδόνα περίτεχνης ποιητικής κοινωνίας, για τον άνθρωπο του κοινωνικού χώρου, ενάντια στους χαλεπούς καιρούς. Ως την ύστερή του θέωση στη ζωή, ως «χώρος κοινής προσευχής» (σελ. 47).
Τραγουδώντας το «ριζίτικό» του ο ποιητής, ωσότου «φλεβαρίσει» της ζωής η μέρα κι ο χρόνος, της ανθρώπινης δημιουργίας και δικαίωσης.
Στα «χελιδόνια του μοναχού», το κλάμα του αγίου «που θεραπεύει τις πληγές και διασκορπά τους πόνους» (σελ. 39) γίνεται πανηγύρι αφύπνισης και έκστασης, στην ιερότητα των γεγονότων της ζωής, που μας αγγίζουν ψυχικά και συναισθηματικά, έτσι που ο συμμέτοχος αυτής της προσδόκιμης θαλπωρής, γεύεται την ουσία μιας καθαρτήριας επικοινωνίας, που σε ξεκουράζει το αισθητικό μέτρο αυτής της άδολης συνύπαρξης και της καθαρότητας, στις ανθρώπινες σχέσεις.
Στην «ευνομούμενη πολιτεία» και «στις προτροπές των Φαρισαίων», η Διακονία, στο κοινωνικό γίγνεσθαι, είναι το Αναστάσιμο Θαύμα της καθημερινότητας, και τότε –φυσικά «μυρίζουνε τα γιασεμιά κι όμορφοι είν’ οι κρίνοι», στο επιλεγμένο αγιογράφημα της ζωής, με την ανταποδοτικότητα του ατόμου-συναξαριστή, που θάλλει στην αντίσταση των πραγμάτων, που επιμελείται -ως άτομο-την Κοινωνική Άνοιξη, και η «περιπέτεια του χρόνου», γίνεται ποίημα προσφερόμενης αισιοδοξίας, οικογενειακής μαρτυρίας και κοινωνικής λειτουργίας, ευφορίας και προκοπής.
«Τα χελιδόνια του μοναχού», είναι η καθημερινή αναχώρηση του καθένα, δίνουν την άλλη πλευρά της ζωής, στις αντένες της μοναξιάς, της θυσίας και της γαλήνης, δίνουν τη μυροφόρα μνήμη των γεγονότων στο προσευχητάρι του χρόνου και της αμοιβαιότητας.
Ο ποιητής Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης, ακουμπάει και φωτίζει- με το ποιητικό του έργο την εποχή μας, προσφέροντας έργο Ψυχής και Αγάπης.
Σημείωση: Δεύτερη (σύντομη) προσέγγιση στην ποιητική συλλογή «Τα χελιδόνια του μοναχού» του ΒΑΓΓΕΛΗ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗ με αφορμή τη Β΄έκδοση (ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» εκδ. «Πυξίδα της πόλης», Χανιά Οκτώβριος 2020). που έγινε με την ευγενική υποστήριξη της Οικογένειας του αείμνηστου Γεωργίου Χαρ.. Παπαδάκη και διατίθεται για το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι του Ιδρύματος «Αγία Σοφία»